Ik heb het gevoel dat mijn partner me psychisch uitput
In theorie zouden onze intieme relaties een veilige haven moeten zijn, een plek waar we steun en rust vinden. Maar de realiteit kan heel anders zijn. Soms is onze partner degene die ons psychisch uitput.
Hoewel het pijnlijk is, komt deze situatie vaker voor dan velen toegeven. De redenen variëren: van slechte communicatie tot ononderhandelbare verschillen of houdingen die te wensen overlaten, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat te doen aan dit probleem? In dit artikel analyseren we het.
Waarom put mijn partner me psychisch uit?
Emotionele uitputting is een toestand van vermoeidheid en mentale uitputting die ontstaat als we worden blootgesteld aan langdurige emotionele stress. In eenvoudige bewoordingen zou het kunnen worden weergegeven als: “Ik heb het gevoel dat ik niets meer van mezelf kan geven”.
Hoewel burn-out meestal wordt geassocieerd met werk, kan het ook voorkomen in andere gebieden van het leven, zoals persoonlijke relaties. Als je partner degene is die je stress bezorgt, is de eerste stap om dit op te lossen het identificeren van de oorzaken. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken.
1. Slechte communicatie
Niet weten hoe we onze gevoelens en behoeften moeten uiten en niet in staat zijn om te luisteren, slijten zelfs de sterkste relatie. Misschien overheerst mislukte communicatie.
Als gesprekken op niets uitlopen, een slagveld lijken of, erger nog, niet bestaan, dan zal er snel emotionele ellende ontstaan.
2. Disfunctioneel gedrag
Een andere reden om je bewust van te zijn, als je het gevoel hebt dat je partner je psychisch leegzuigt, zijn houdingen of dynamieken die we in de volksmond “giftig” noemen. Hierbij kun je denken aan overmatige jaloezie, emotionele manipulatie, controlerend gedrag of misbruik van welke aard dan ook.
3. Gebrek aan emotionele steun
Verwacht je dat je partner je steunt in moeilijke tijden, maar in plaats daarvan krijg je kritiek of onverschilligheid? Geconfronteerd met dit scenario zou iedereen een diep gevoel van eenzaamheid en emotionele ontkoppeling voelen. Op je beurt zou je het gevoel krijgen dat hij of zij je niet waardeert, je niet begrijpt en uiteindelijk zou je psychologische uitputting ervaren.
4. Gebrek aan persoonlijke ruimte
Soms zit er achter het gevoel dat je partner je psychisch uitput een onbalans tussen jullie leven samen en jullie individuele leven. Deze uitputting zou erop wijzen dat je te veel tijd met hem/haar doorbrengt en dat je door zoveel energie aan je relatie te besteden uiteindelijk je eigen behoeften, interesses en autonomie verwaarloost. Denk je dat dit bij jou het geval zou kunnen zijn?
5. Onopgeloste conflicten
Of het nu gaat om meningsverschillen in levensopvattingen, verschillen in seksueel verlangen of terugkerende crises, het niet aanpakken van conflicten kan de emotionele last overweldigend maken. Het is alsof je een rugzak vol zorgen draagt die maar niet lichter wordt, wat leidt tot prikkelbaarheid en voortdurende spanning.
6. Onopgeloste individuele psychologische problemen
Stress ontstaat buiten of binnen de relatie (Engelse link). Stellen hebben een sterke wederzijdse invloed op elkaars emotionele ervaringen. Als een van hen daarom te maken heeft met psychologische of emotionele uitdagingen zoals angst, stress of depressie, zou dit de dynamiek van de relatie beïnvloeden.
In dit scenario is het cruciaal om professionele hulp te zoeken.
Tekenen dat je partner je psychisch uitput
Helaas is stress aan de orde van de dag in het dagelijks leven. Daarom is het moeilijk om te onderscheiden waar emotionele uitputting vandaan komt. Is het een gevolg van overwerk? Is het te wijten aan een gebrek aan rust? Komt het voort uit de relatie?
Het is belangrijk om te letten op bepaalde tekenen dat je relatie je psychologische welzijn aantast.
1. Constante ruzies
Er is niets mis met af en toe ruzie maken – het is zelfs noodzakelijk en constructief. Maar als conflicten dagelijkse kost worden, en dan ook nog eens over kleinigheden, dan is de kans groot dat je emotioneel uitgeput raakt.
2. Verlies van seksueel verlangen
Heb je de laatste tijd veranderingen opgemerkt in je seksuele interesse? Wil je niets meer te maken hebben met het idee van intieme ontmoetingen met je partner?
Hoewel er verschillende redenen zijn voor verminderd seksueel verlangen, is het belangrijk om het te herkennen als een mogelijk symptoom van dit probleem.
3. Algehele malaise
Gebrek aan energie of motivatie, evenals terugkerende angst wanneer jullie samen delen, zijn tekenen dat je misschien een burn-out ervaart door de psychologische eisen van jullie liefdesband.
4. Prikkelbaarheid
Irriteert datgene waar je in het begin verliefd op was je nu? Kijk je hem/haar niet meer met dezelfde ogen aan? Heb je het gevoel dat er geen oplossing is voor de problemen? Misschien is het tijd om jezelf af te vragen of de band nog steeds meer vreugde brengt dan lijden. Misschien heb je het gevoel dat de relatie niet langer vol te houden is en is dit een duidelijk teken dat je partner je psychisch uitput.
5. Gebrek aan vertrouwen
Als je het gevoel hebt dat deze persoon een bedreiging vormt voor je emotionele welzijn, is dit een vrij duidelijk teken.
De meeste van deze tekenen zijn tegelijkertijd gevolgen van het gevoel dat je partner je psychisch uitput. Daarnaast ontstaan er problemen met je gevoel van eigenwaarde, gevoelens van uitputting en frustratie en fysieke en emotionele gezondheidsproblemen. Voeg hieraan toe mogelijk sociaal isolement, verlies van interesse in activiteiten die je vroeger leuk vond en concentratieproblemen.
Bij het omgaan met dit conflict moet je niet over het hoofd zien dat je het gevoel hebt dat je niet gewaardeerd of verzorgd wordt door de persoon die verondersteld wordt je te steunen.
Wat te doen als je partner je psychisch uitput?
Het is essentieel om deze situatie niet door de vingers te zien, want negeren versterkt het gevoel van emotionele uitputting. Problemen negeren zal ze niet op magische wijze oplossen.
Dus als je eenmaal de bron van je ongemak hebt ontdekt, moet je stappen ondernemen zoals de volgende.
1. Praat openhartig over hoe je je voelt
Onderschat de kracht van een openhartig gesprek niet. Je gevoelens uiten zonder filters zal nieuwe wegen van begrip openen. Laat niets onbesproken. Maak je je zorgen over het gebrek aan vrede tussen jullie twee? Zijn er wrokgevoelens die aan je knagen? Breng ze naar buiten. Zorg ervoor dat je altijd respect en empathie blijft tonen.
2. Stel assertief grenzen
Het is belangrijk om je welzijn te beschermen en duidelijk te communiceren wat je wel en niet accepteert. Als de belangrijkste redenen voor je emotionele uitputting bijvoorbeeld scènes van buitensporige jaloezie van de kant van deze persoon zijn, dan is het cruciaal dat je zegt dat het genoeg is. Assertieve communicatie in een koppel (Spaanse link) is onmisbaar om de harmonie te bewaren.
3. Zoek samen naar oplossingen
Het is tijd om alternatieven te vinden om het probleem op te lossen. Onthoud dat jullie een team zijn, geen tegenstanders.
Overweeg te onderhandelen over wederzijdse compromissen, stel nieuwe regels op die sereniteit en respect bevorderen en probeer verschillende benaderingen uit om te vinden wat voor jullie beiden werkt.
Is het tijd om afscheid te nemen?
Als je het punt bereikt waarop je het gevoel hebt dat je partner je psychisch leegzuigt, is het essentieel om de staat van de relatie te beoordelen. Maar voordat je een definitieve beslissing neemt, is het de moeite waard om alle beschikbare opties te onderzoeken.
Relatietherapie kan bijvoorbeeld een hulpmiddel van onschatbare waarde zijn in dit proces. Maar als de band ondanks gezamenlijke inspanningen en professionele hulp een bron van ongemak blijft, kan het tijd zijn om te overwegen om uit elkaar te gaan. Uiteindelijk is het belangrijk dat jullie je allebei op je gemak voelen bij elkaar.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alsawalqa, R. (2019). Marriage burnout: When the emotions exhausted quietly quantitative research. Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences, 13(2), 1-7. https://www.researchgate.net/publication/333811482_Marriage_Burnout_When_the_Emotions_Exhausted_Quietly_Quantitative_Research
- Córdoba, L. (2021). La comunicación asertiva y sus efectos en las relaciones de parejas: desde el enfoque sistémico. [Trabajo de Grado]. Fundación Universitaria del Área Andina. https://digitk.areandina.edu.co/handle/areandina/5937
- Pamuk, M., & Durmuş, E. (2015). Investigation of burnout in marriage. International Journal of Human Sciencies, 12(1), 162-177. https://www.researchgate.net/publication/273304058_Investigation_of_burnout_in_marriage
- Randall, A., & Bodenmann, G. (2017). Stress and its associations with relationship satisfaction. Current opinion in psychology, 13, 96-106. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352250X16300665
- Villavicencio, C., & Jaramillo, J. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. Academo (Asunción), 7(1), 58-66. http://scielo.iics.una.py/scielo.php?pid=S2414-89382020000100058&script=sci_arttext