Houd van jezelf en laat ook anderen van jou houden
Plezier zou in het leven moeten worden gebracht als een komma in een zin. Het is van essentieel belang om dingen te doen waar je van geniet, om gebruik te maken van de kansen die je geboden worden zonder er al te veel over na te denken. Zonder verwachtingen, simpelweg met het verlangen om het leven te ervaren. Houd daarom van jezelf en laat ook anderen van jou houden.
Het kan vrij ingewikkeld zijn om van jezelf te houden, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat anderen ook van je kunnen houden. Word verliefd op je lichaam, tekortkomingen, deugden, op alles dat passie in jou aanwakkert, op de manier waarop je lacht en de manier waarop je door het leven wandelt.
“Toen ik vijf jaar oud was zei mijn moeder tegen mij dat geluk de sleutel was tot het leven zelf. Toen ik naar school ging, werd mij gevraagd wat ik wilde worden als ik groot was. Ik antwoordde hierop: ‘gelukkig’. Ze zeiden tegen mij dat ik de vraag niet begreep en ik zei tegen hen dat zij het leven niet begrepen.”
-John Lennon-
Houd oprecht van jezelf
Van jezelf houden is een fundamenteel deel van ons gevoel van welzijn. Het zorgt ervoor dat anderen ook van ons kunnen houden en dat we kunnen genieten en gelukkig kunnen zijn. Soms is het ingewikkeld, omdat we onszelf bekritiseren en onze eigen grootste vijand worden.
Zelfvertrouwen is de beoordelende perceptie die we van onszelf hebben. Met andere woorden: zelfvertrouwen is hoe we onszelf zien en waarderen. Volgens de Argentijnse psycholoog Walter Riso is zelfvertrouwen opgemaakt uit vier fundamentele elementen. Deze elementen zijn als volgt:
- Zelfconcept: wat je van jezelf denkt.
- Zelfbeeld: hoe leuk je jezelf vindt.
- Zelfversterking: hoeveel je jezelf beloont.
- Zelfwerkzaamheid: hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt.
Om deze vier elementen waar ons zelfvertrouwen uit bestaat te versterken, om tevreden met onszelf door het leven te gaan en gelukkiger te zijn, raden we een paar dingen aan die je zou kunnen doen om al het goede dat in jou aanwezig is te waarderen.
Vergelijk jezelf niet
Tijdens onze adolescentie beginnen we ons lichaam gedetailleerd te analyseren, tot aan de laatste porie. En het resultaat hiervan is dat er altijd wel ergens te veel of juist te weinig van is. We hebben kritiek op de kleur van ons haar, onze benen en onze tanden. We willen per se onze tekortkomingen vinden. Daarnaast vergelijken we onszelf voortdurend met andere mensen. Mensen die in onze ogen aantrekkelijker dan ons zijn, waardoor ze ons een slecht gevoel over onszelf geven.
Vergelijkingen kunnen zeer schadelijk zijn, omdat het idee van schoonheid voor iedereen erg anders is. Het is volkomen subjectief. Wat voor de één mooi is, kan voor de ander juist erg lelijk zijn en vice versa. Daarom zijn vergelijkingen in dit opzicht volkomen nutteloos.
“Iemand anders willen zijn, betekent dat je de persoon die je bent verspilt.”
-Marilyn Monroe-
Ontdek en benadruk die dingen die je leuk vindt aan jezelf. Kleed jezelf hoe jij wilt en niet hoe anderen verwachten dat je je zult kleden. Zolang jij je er maar goed bij voelt, daar gaat het om. Er zal altijd iemand knapper of lelijker dan jou zijn. Maar wat kan jou dat nou schelen? Jij hebt unieke eigenschappen die niemand anders heeft. Ontdek deze en de ware potentie die ze hebben.
Bedenk je eigen idee van schoonheid
Het idee van schoonheid is niet alleen subjectief, het hangt ook nog eens voor een groot deel af van de omgeving. Een tijd geleden werd een volle, blanke vrouw met rode lippen bijvoorbeeld gezien als zeer mooi, terwijl het huidige idee van schoonheid radicaal anders is.
Daarom kun je het beste gewoon je eigen idee van schoonheid creëren. Walter Riso geeft aan dat dit de meest gezonde stelling is om toe te passen:
“Je kunt zelf bepalen wat jouw versie van schoonheid is. Het is niet makkelijk, maar het is het waard te proberen. Wanneer je jezelf goed wilt kleden, hoef je niet de laatste rages te volgen of overeen te stemmen met de norm. Zo ook hoef je, om jezelf leuk te vinden, geen gebruik te maken van ideeën van buitenaf. Je hoeft helemaal niet net als iemand anders te zijn. Er bestaan geen theoretische en wetenschappelijke redenen om de ene vorm van schoonheid superieur te maken over een andere vorm. Wat daarom vooral belangrijk is, is niet om mooi te zijn, maar om jezelf te zijn.”
Beloon jezelf
Wanneer onze partner niet voor ons zorgt, ons niet vraagt hoe het met ons gaat, ons niet opbelt of zijn interesse in ons niet uit, dan beginnen we misschien te twijfelen aan hoeveel hij eigenlijk om ons geeft.
Wanneer je jezelf niet beloont, geen tijd voor jezelf vrijmaakt en geen genegenheid naar jezelf toont, zal je hierdoor helemaal geen of niet voldoende zelfvertrouwen hebben. Zelfliefde verschilt in principe niet erg veel van liefde voor andere mensen.
Zorg daarom voor je lichaam en geest, doe dingen waar je van geniet, dingen waar je plezier aan beleeft. Lach en ga de deur uit om die lach met de wereld te delen. Als je ervan houdt om naar de bios te gaan, ga dan gewoon. Als je van fietsen houdt, ga dan een eind fietsen. Als je van lezen houdt, koop dan een paar boeken en lees ze.
Kom van onderdrukkende overtuigingen af
Volgens Walter Riso zijn dit de onderdrukkende overtuigingen die ons ervan weerhouden ons zelfvertrouwen te versterken:
- De cultus van gewoonte. Deze cultus aanbidt een reeks gedragingen die als normaal worden gezien en die we allemaal zouden moeten hebben. Dit soort gedrag zal ons echter nooit in staat stellen innovatief te zijn en te veranderen.
- De cultus van rationalisering. Deze cultus zal jou veranderen in een robot, die er slechts aan gewend is om zijn gevoelens te beoordelen om te zien of ze gepast zijn. Sommige dingen zijn niet gemaakt om over na te denken, maar simpelweg om te ervaren.
- De cultus van zelfcontrole. De cultus waarin je leert om elk gevoel en elke emotie onder controle te houden. Natuurlijk heb je een evenwichtige zelfcontrole nodig om destructief gedrag te voorkomen, maar je moet proberen er niet naar te streven om al je gevoelens en emoties volledig in toom te houden.
- De cultus van nederigheid. Deze cultus leert je om je successen en inspanningen niet te waarderen. Het gaat er niet om dat je moet lopen opscheppen over je prestaties, maar dat je je potenties moet erkennen, zonder excuses of schuldgevoel. Zodat je realistisch kunt zijn, je kwaliteiten kunt inzien en je inspanningen kunt waarderen.
“Als je er niet goed in bent om van jezelf te houden, dan zal het moeilijk zijn om van een ander te houden, aangezien je wrok zult koesteren over de tijd en energie die je aan iemand anders besteedt terwijl je deze niet eens aan jezelf besteedt.”
-Bárbara De Angelisi-
Laat anderen van jou houden
In onze huidige maatschappij gaat alles veel te snel voorbij. We zijn allemaal heel onafhankelijk, maar we moeten juist even stilstaan en onszelf geliefd laten worden. Als je jezelf niet goed voelt, laat iemand dan naar jou luisteren en voor je zorgen. Als je je ergens zorgen over maakt, deel dit dan met iemand en laat hem jou knuffelen en kussen. Voel de liefde in elk gebaar, elke blik en laat anderen van jou houden.