Hoe zien depressieve mensen zichzelf?

Veel wegen leiden tot depressies. Vandaag zullen we een van de meest unieke wegen bestuderen.
Hoe zien depressieve mensen zichzelf?

Laatste update: 06 juni, 2020

We vechten allemaal onze eigen gevechten. Werk, familie, relaties… Elke dag is een nieuwe uitdaging op zoveel verschillende manieren, vooral voor depressieve mensen. Vaak is de strijd die leidt tot een verlammende depressie, de strijd die je tegen jezelf vecht.

Deskundigen stellen dat depressieve mensen de neiging hebben om de effecten van hun symptomen te versterken. Een rapport gepubliceerd door Dr. Kopala-Sibley (Engelse link) suggereert dat als je depressief bent, het beter voor je is om je minder te concentreren op je symptomen en meer op hoe je je voelt over jezelf.

Dit laatste kan de oorzaak zijn van je depressie. Deskundigen stellen dat het beter is om de onderliggende oorzaak van deze aandoening te behandelen dan alleen de symptomen.

De conclusies van dit onderzoek ondersteunen de zelfdiscrepantietheorie van Higgins (Engelse link). Volgens deze theorie heeft het zelf drie domeinen:

  • het eigenlijke
  • het ideale
  • het “zou moeten”

Het onderzoek van Kopala-Sibley geeft aan dat wanneer er een discrepantie is tussen het werkelijke zelf en het ideale zelf, depressie naar boven komt.

Een vrouw leunt met haar gezicht op haar knieën

Wat veroorzaakt zelfdiscrepantie?

Je bouwt je zelfconcept met vele variabelen. Hoewel mensen geneigd zijn te geloven dat het “zelf” een enkele entiteit is, is dat niet waar. Er is het zelf dat je definieert, de persoon die je eigenlijk bent: het eigenlijke zelf.

Er zijn echter ook parallelle zelfbeelden, zoals het zelf dat je graag zou willen zijn, of het ideale zelf. Ook is er het verantwoordelijke zelf, of zoals Higgins het beschreef, het “zou moeten.” Dit is wie je denkt dat je zou moeten zijn gebaseerd op de gewoonten en sociale rollen die je aanneemt.

Misschien ben je bijvoorbeeld een bekwaam, intelligent en hardwerkend persoon. Als je werk je die eigenschappen echter niet laat uitdrukken, zal er een conflict ontstaan. In dit geval biedt het conflict tussen het eigenlijke zelf en het ideale zelf een vruchtbare voedingsbodem voor het ontwikkelen van een depressie.

Een ander ding dat afhangt van de waargenomen afstand tussen het eigenlijke en het ideale zelf is het gevoel van eigenwaarde. Het is nauw verbonden met je psychologisch welzijn. Als je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, ben je kwetsbaarder voor depressies.

Onderzoek toont aan dat mensen met een laag gevoel van eigenwaarde minder grijze stof hebben in de gebieden van de hersenen die je helpen om intuïtief te bepalen wat andere mensen van je denken.

Depressieve mensen en innerlijke dialoog

Je werkelijke en ideale zelf verhouden zich tot elkaar op basis van een verhaal dat je over jezelf vertelt en hoe anderen je zien. Het gevoel van eigenwaarde is hoger als er niet veel verschil is tussen de twee. Als je symptomen van depressie ervaart, heb je waarschijnlijk te maken met een significante discrepantie tussen je werkelijke en ideale zelf.

De innerlijke dialoog die depressieve mensen hebben, doet hen vaak geloven dat hun werkelijke zelf te ver verwijderd is van hun ideale zelf. Als je die afstand wilt elimineren, kun je proberen je interne verhaal te veranderen. Je concentreren op wat je kunt veranderen om dichter bij je ideale zelf te komen is een goed begin.

Mindfulness

Als het veranderen van de manier waarop je je eigen verhaal vertelt niet helpt, dan is mindfulness een andere goede methode. Mindfulness kan helpen de kloof tussen het eigenlijke en het ideale zelf te dichten.

Het directe voordeel van dit soort meditatie is dat je leert je eigen gedachten te observeren zonder ze te beoordelen. Het loslaten van het oordeel kan helpen om de symptomen van depressie aanzienlijk te verbeteren. Geleidelijke zelfacceptatie is een andere manier om het werkelijke en ideale zelf dichter bij elkaar te brengen.

Een vrouw sluit haar ogen en staat op het strand

Breng wie je echt bent op één lijn met je idealen

Het doel is hier niet de perfectie. In plaats daarvan moet je erkennen dat je ruimte hebt voor verbetering. Lief en aardig zijn voor jezelf creëert een omgeving die veel gunstiger is voor het stellen van doelen en het wegwerken van de doelen die je niet nodig hebt.

Negatieve emotionele toestanden verergeren vaak de afstand tussen je eigenlijke en ideale zelf, wat je nog verder in een depressie kan doen belanden. Het beoefenen van deze strategieën kan je helpen je eigen verwachtingen te regelen en daarmee de frustratie die ze kunnen veroorzaken.

Depressie is in die zin een alarmbel om aandacht te besteden aan je interne discrepanties. Het is een teken dat je ze moet identificeren en er aan moet werken. Je geestelijke gezondheid en welzijn zullen je dankbaar zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bak W. (2014). Self-Standards and Self-Discrepancies. A Structural Model of Self-Knowledge. Current psychology (New Brunswick, N.J.), 33(2), 155–173. doi:10.1007/s12144-013-9203-4

  • Kopala‐Sibley, Daniel; Zuroff, David C. (2019) The self and depression: Four psychological theories and their potential neural correlates. US National Library of Medicine National Institutes of Health. doi: 10.1111/jopy.12456.

  • Pillay, Srini (2019) How Does Your “Sense of Self” Relate to Depression? New research explains why self congruence matters. Psychology Today


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.