Hoe weet je of een tiener een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft?
Alle kinderen doen nu en dan ongepaste dingen. Betekent dit dat ze een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben? Denk maar aan je eigen adolescentie. Heb jij je ook soms gedragen op manieren waarvan je nu inziet dat ze problematisch of gevaarlijk waren?
Hoe kunnen we dan een onderscheid maken tussen toevallig gedrag en een psychologische pathologie? Als we denken aan de gevolgen, dan is het belangrijk dat we weten op welke symptomen we moeten letten. Als we vermoeden dat iemand die we kennen deze stoornis heeft, kunnen we hulp vragen aan gekwalificeerde deskundigen. Deze stoornis maakt ook de dingen in het gezin moeilijk, zelfs ondraaglijk. Bovendien tast het ook hun relaties aan. Jonge mensen kunnen zelfs problemen met de wet krijgen.
Welke gedragingen zijn typisch bij een antisociale persoonlijkheidsstoornis?
Men groepeert de gedragen die kinderen met deze stoornis vertonen, meestal in vier groepen: agressief gedrag tegenover mensen en dieren, vernieling van eigendom, bedrog of diefstal, ernstige overtreding van regels. We willen nu deze gedragingen grondiger bekijken. Kinderen moeten minstens drie van de volgende gedragingen vertonen om in aanmerking te komen voor deze stoornis. Tenslotte moeten deze gedragingen ook minstens gedurende een jaar optreden vóór we het beschouwen als een antisociale persoonlijkheidsstoornis.
- Agressief gedrag tegenover mensen en dieren
- een wapen gebruikt hebben om anderen ernstige schade toe te brengen.
- lichamelijk wreedheden gepleegd hebben tegenover anderen
- vaak anderen lastig vallen, bedreigen of intimideren
- zich op lichamelijk vlak wreed gedragen hebben tegenover dieren
- iets gestolen hebben
- vaak beginnen te vechten
- iemand seksueel aangerand hebben
- Vernieling van eigendom
- opzettelijk brand gesticht hebben met de bedoeling ernstige schade te veroorzaken
- opzettelijk de eigendommen van iemand vernield hebben
- Bedrog of diefstal
- iemands huis, gebouw of auto binnengedrongen zijn
- vaak liegen om dingen of gunsten te krijgen, of verplichtingen ontlopen
- betekenisvolle en waardevolle dingen gestolen hebben zonder de confrontatie met het slachtoffer aan te gaan
- Ernstige overtredingen van de regels
- tegen de regels van de ouders in vaak ‘s avonds uitgaan, en hiermee beginnen vóór ze dertien jaar oud zijn
- nachten wegblijven van huis zonder toestemming en minstens één of twee afwezigheden gedurende een lange tijd
- vaak spijbelen en al vanaf de leeftijd jonger dan dertien
De antisociale persoonlijkheidsstoornis bij kinderen en tieners
Jonge mensen die deze gedragingen aanhoudend vertonen, hebben ook vaak beperkte prosociale emoties. Dit zijn immers emoties die hen helpen de emotionele toestand van andere mensen te begrijpen. Ze hebben bijvoorbeeld geen spijt of tonen geen bezorgdheid over hun daden. Bovendien vertonen ze een oppervlakkige of gebrekkige genegenheid. Ze missen ook gevoeligheid en empathie.
Je kan je dus voorstellen dat de gedragingen van kinderen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis heel schadelijk kunnen zijn. Sommige gedragingen vormen echt ernstige problemen. Maar dat betekent niet dat je niets kan doen.
Het is eigenlijk uitermate belangrijk dat je actie onderneemt en probeert te helpen. Als je dit artikel leest en beseft dat je iemand kent die bij dit profiel past, aarzel dan niet en ga op zoek naar een goede psycholoog!
Uitgelichte afbeeldingen met dank aan Mads Schmidt Rasmussen, Amritanshu Sikdar, en Jacob Ufkes. featured-post url=”https://verkenjegeest.com/dissociatieve-identiteitsstoornis-meervoudige-persoonlijkheidsstoornis/”]