Hoe we onze Alfa-golven kunnen activeren

Hoe we onze Alfa-golven kunnen activeren

Laatste update: 25 februari, 2017

De elektrische signalen die onze hersenen uitzenden en die door onze neuronen reizen, worden ook wel hersengolven genoemd. Er bestaan vier soorten hersengolven (Alfa, Bèta, Theta en Delta). Deze elektrische signalen die door onze neuronen stromen, zijn bedoeld om bepaalde functies uit te voeren. Dankzij de zogenaamde elektro-encefalogrammen, ook wel EEG-apparaten, zijn wetenschappers in staat geweest om het effect dat deze hersengolven op ons hebben tot in detail te bestuderen.

Hoe worden deze vier hersengolven geproduceerd?

  • Alfa-golven. Dit zijn de hersengolven van ontspanning. Dit zijn de golven die geactiveerd worden vlak voordat we in slaap vallen, wanneer we uitrusten, een middagje in de zon op het strand liggen of wanneer we net in een heerlijk warm bad stappen.
  • Bèta-golven. Dit soort hersengolven zijn precies het tegenovergestelde van Alfa-golven. Dit zijn de snelste golven en worden geproduceerd wanneer we op middelmatig tempo aan het werk zijn, wanneer we gestrest zijn, wanneer we een hard geluid horen of wanneer we aan het studeren zijn. Bèta-golven geven aan dat er een intense activiteit plaatsvindt in de hersenen. Mensen die vaak last hebben van angst produceren bijvoorbeeld veel Bèta-golven.
  • Theta-golven. Dit soort hersengolven zijn verantwoordelijk voor het gevoel dat je ‘met je hoofd in de wolken’ zit of dat je zweeft. Theta-golven produceren ook een gevoel van ontspanning en zorgen ervoor dat creatieve ideeën vloeien. Ze brengen ons in een slaperige staat.
  • Delta-golven. Deze hersengolven worden geproduceerd terwijl je diep ligt te slapen.

Deze vier soorten hersengolven zijn eigenlijk altijd aanwezig, hoewel één soort op een bepaald moment sterker aanwezig kan zijn dan de andere.

Sommige studies laten zien dat we zelf kunnen bijdragen aan het genereren van Alfa-golven, de hersengolven die ontspanning produceren. Tegenwoordig ervaren we allemaal een hoop stress en worden we vaak overweldigd door nervositeit, luidruchtige grote steden, voortdurende afleidingen etc., waardoor het zeer handig kan zijn om te weten dat je er door middel van een paar simpele handelingen zelf voor kunt zorgen dat je hersenen meer Alfa-golven, de golven van ontspanning, produceren.

Alfa-golven helpen ons niet alleen om te ontspannen, maar ook om ons te concentreren, om bepaalde doelen duidelijker voor ogen te hebben. Deze golven kalmeren ons en zorgen ervoor dat we minder angst ervaren. Ze verbeteren ons geheugen, helpen ons om af te vallen en om te stoppen met roken en kunnen ons immuunsysteem versterken.

Daarom delen we hieronder een lijstje van de dingen die je kunt doen om de Alfa-golven in je hersenen te activeren:

  1. Tel langzaam terug van honderd naar nul.
  2. Ga zitten of liggen op je bed, doe je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling. Adem diep in en uit.
  3. Luister naar ontspannende muziek. Probeer zelfs wanneer je aan het werk bent de Bèta-golven in je hersenen naar de achtergrond te duwen door de Alfa-golven met behulp van ontspannende muziek naar de voorgrond te brengen.

En wat is de Silva-methode? De Silva-methode is een methode die ontwikkeld werd door Jose Silva met als doel om je IQ te verbeteren door jezelf in een diepe staat van ontspanning te brengen en zo meer Alfa-golven te produceren. Er bestaan meerdere wetenschappelijke studies die deze methode ondersteunen.

Op YouTube staan meerdere filmpjes met muziek die bedoeld zijn om je hersenen te helpen om meer Alfa-golven te produceren. Bekijk ze zelf eens. Helpt deze muziek jou om je Alfa-golven te activeren?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.