Hoe moet je sterk zijn als je hart is gebroken?

We hebben allemaal op een bepaald moment in ons leven een gebroken hart gehad, daarom weten we wat een moeilijke situatie het kan zijn om onder ogen te zien. Er zijn echter enkele handige tips die u kunnen helpen dit te overwinnen.
Hoe moet je sterk zijn als je hart is gebroken?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 30 december, 2022

Als je hart gebroken is, ben je helemaal in shock. Je kunt niet geloven dat je relatie voorbij is. Je huilt en voelt je boos. In feite is het voor jou onmogelijk om je op iets anders te concentreren dan op je verlies.

Je hart is gebroken en je weet niet hoe je de stukjes van je leven weer in elkaar moet gaan zetten. Je dacht dat je sterk zou zijn, maar het lijkt erop dat je kracht verdwenen is. Wat kun je doen om het terug te winnen?

Zoek betekenis in de situatie

Op een moment als dit merk je dat je voortdurend de vraag stelt waarom. Er zijn geen bevredigende antwoorden op deze vraag. Wanneer je je gekwetst voelt, lijkt het alsof er geen enkele manier is om je pijn te rechtvaardigen.

Meisje met een hart

De sleutel tot het vinden van betekenis wanneer je hart is gebroken, ligt in het geloof dat het met een reden is gebeurd. Misschien kun je die nu nog niet zien. Het kost meestal enige tijd om het te begrijpen. Maar als je er eenmaal in geslaagd bent om emotioneel wat afstand te nemen, zul je het kunnen vinden.

Als je hart gebroken is, ishet gebruikelijk dat je je richt op negatieve gevoelens . Maar het moet je duidelijk zijn dat het gebeurd is omdat er in de toekomst iets beters komt. Als je dit in gedachten houdt, zul je je sterker voelen.

Wees trots dat je het risico nam

Het is waar dat je niet het resultaat kreeg dat je verwachtte. Maar veel mensen durven niet eens een kans te wagen in de liefde. Jij deed dat wel.Je stelde je hart open voor een ander.Daar is veel moed en dapperheid voor nodig.

Als het deze keer niet lukte, misschien de volgende keer wel. Zelfs als je hart gebroken is, moet je altijd doorgaan en jezelf nieuwe kansen geven.

“Verdriet vliegt weg op de vleugels van de tijd.”

-Jean de la Fontaine-

Beweeg mee met je emoties

Het is gemakkelijk om medelijden met jezelf te hebben nadat je hart is gebroken. Je zou in een staat van zelfmedelijden en troost kunnen komen. Het probleem is dat daar blijven schadelijk is voor je toekomstige relaties.

Je moet jezelf dwingen om verder te gaan en nieuwe emoties te ervaren. Geef jezelf de tijd om je pijn en ontkenning te voelen, maar dwing jezelf na een paar dagen om door te gaan. Probeerje leven te vullen met positieve gevoelens. Vergeet je vrienden en familie niet. Organiseer een uitje met die vriend die je lang niet gezien hebt.

Accepteer je opties

Het is maar al te gemakkelijk om je te richten op de dingen die hadden moeten gebeuren, in plaats van op de dingen die kunnen. De route die je neemt is aan jou.

Wees je er alleen van bewust dat denken aan wat had kunnen zijn je woede en verdriet alleen maar in stand houdt. Aan de andere kant geeft nadenken over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Stop met twijfelen aan je vermogens.

“Mijn voeten zullen willen lopen naar waar jij slaapt, maar ik zal doorgaan met leven.”

Pablo Neruda

Zoek naar schoonheid

Vro9uw met bloemen

Doe elke activiteit waar je van geniet en waarmee je in contact kunt komen met de schoonheid van het leven. Want als je hart gebroken is, vergeet je alle prachtige dingen om je heen. Je moet ze opnieuw ontdekken.

Ga naar een museum of maak een boswandeling. Neem een make-over of breng gewoon een paar kleine veranderingen aan in je leven. Zo kun je je eigen schoonheid ontdekken en je realiseren dat, hoewel het deze keer niet lukte, het niet jouw schuld was.

Richt je op een hobby die je leuk vindt

Misschien schilder, teken of schrijf je graag. Of, misschien geniet je van een bepaalde sport. In plaats van je voortdurend te laten meeslepen door je overweldigende emoties, richt je je op één activiteit die je graag doet. Dit zal je helpen ontspannen en je richten op het hier en nu, in plaats van verstrikt te raken in herinneringen aan je voorbije relatie.

Bewegen

Kom in beweging door te sporten of een sport te beoefenen die je leuk vindt. Ga naar de sportschool, of maak een natuurwandeling(Engelse link). Lichamelijke activiteit verhoogt de serotonine in je hersenen. Dit werkt als een natuurlijk antidepressivum en verbetert je stemming (Engelse link). Je zult ook meer energie hebben en je beter voelen over jezelf.

Als je hart gebroken is, zoek dan wat gezelschap

Er wordt ons geleerd om onze emoties geheim te houden. Maar, als je hart gebroken is moet je deze barrière doorbreken. Je moet geholpen en gehoord worden, dus zoek iemand die dat wil. Anders zul je je echt eenzaam voelen en kun je zelfs het slachtoffer worden van een ernstige depressie

Je zult je ook kwetsbaar en fragiel voelen. Door je emoties te delen zul je echter beseffen dat je niet alleen bent. Bovendien zul je de situatie vanuit een heel ander perspectief kunnen bekijken. Dit zal je helpen om de situatie grondig te bekijken. Bovendien zal je relatie met je vrienden en familie sterker worden.

Breng tijd door met je vrienden

Je vrienden kunnen je helpen en troosten en ervoor zorgen dat je een leuke tijd hebt. Probeer een filmavond te plannen, naar de dierentuin te gaan, of naar het strand, of een nieuw restaurant uit te proberen. Denk aan het plezier dat je vroeger met hen had en probeer dat deel van je leven terug te krijgen dat je vergeten was.

Dank

Als je hart gebroken is, voel je je zo boos en verdrietig dat het moeilijk is om ergens het goede in te zien. Laat je niet verblinden door deze negatieve gevoelens. Denk aan de goede tijden die je met je partner hebt meegemaakt en wees daar dankbaar voor.

“Ik doe mijn ding en jij doet jouw ding…. Jij bent jij en ik ben ik, en als we elkaar toevallig vinden, is dat mooi. Zo niet, dan is er niets aan te doen.”

-Fritz Perls-

Soms is het beste wat een relatie kan overkomen dat hij eindigt. Zelfs als dit jouw geval is, zijn er positieve dingen die de relatie in je leven heeft gebracht. Neem de tijd en bedank je ex-partner. Maak je geen zorgen, je hoeft ze niet te zien of contact met ze te hebben. Een intern bedankje is genoeg.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.