Hoe liefde te laten werken volgens Robert J. Sternberg

Volgens psycholoog Robert J. Sternberg is er een liefde die meer succes heeft dan alle andere. Het is het soort liefde dat gebaseerd is op een driehoek. De drie zijden vertegenwoordigen drie componenten die, als je er dagelijks voor zorgt, je zullen helpen een stabiele en gelukkige relatie met je partner op te bouwen.
Hoe liefde te laten werken volgens Robert J. Sternberg
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoewel driehoeken volgens Robert J. Sternberg zelden geluk brengen in emotionele zaken, is het essentieel dat deze figuur bestaat om liefde te laten werken.

In feite worden de drie kanten ervan gesymboliseerd door drie soorten processen waar jullie als koppel elke dag voor moeten zorgen en aan moeten werken. Alleen op deze manier zal de relatie bevredigend zijn en kun je op een intelligente manier uitdagingen aangaan.

Lope de Vega zei altijd dat de wortel van alle passie liefde is. Eén ding weten we echter allemaal: liefde alleen is niet genoeg om een relatie te laten werken, en passie ook niet. Er zijn inderdaad meer ingrediënten nodig voor een succesvolle relatie. Niettemin omvat de ware alchemie van geluk vaak elementen die je niet altijd onder de knie hebt.

Een van de toonaangevende experts op dit gebied is Robert J. Sternberg, professor aan de Yale University en bovendien voormalig president van de APA (American Psychology Association). Naast zijn grote bijdragen op het gebied van intelligentie en creativiteit, springen zijn werken over liefde boven alle anderen uit.

In zijn boeken, Triangle of Love and Love is a Story, herinnert hij ons eraan hoeveel dingen er nog te leren zijn over deze complexe discipline. Wat meer is, iets dat Dr. Sternberg onthult, is dat, hoewel er veel manieren zijn om lief te hebben, er maar één echt mens wordt. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

“Passie ontwikkelt zich het snelst en vervaagt het snelst. Intimiteit ontwikkelt zich langzamer en toewijding nog geleidelijker.”

-Robert J. Sternberg-

Mensen omarmd met hart proberen de liefde te laten werken volgens Robert J. Sternberg

Hoe de liefde te laten werken volgens Robert J. Sternberg

Volgens Robert J. Sternberg heb je een driehoek nodig om liefde te laten werken. Bovendien, hoe groter de driehoek, hoe beter. Maar… wat bedoelt deze Yale-professor als hij het heeft over een “driehoek”?

In feite is de driehoek voor hem de figuur van drie componenten die liefde kunnen laten werken, verrijkend kunnen zijn en het paar kunnen helpen groeien. Hieronder beschrijven we deze drie elementen gedetailleerd.

Intimiteit, jouw veilige plek

Intimiteit vormt een privé-omgeving tussen twee mensen waar gevoelens stromen en medeplichtigen comfortabel van de een naar de ander reizen

Deze eerste component wordt vooral gevoed door oprechte interesse in elkaar, waarbij je elkaar emotionele steun en begrip geeft en de constante behoefte hebt om je gedachten, verlangens en zorgen met je partner te delen.

De verbintenis, de afspraak tussen jullie twee

Sternberg, beweert dat het essentieel is dat er een verbintenis tussen het paar is. Deze dimensie verwijst niet naar een ondertekende overeenkomst, maar wel naar een emotionele.

Een verbintenis betekent dat je jezelf vrijelijk aan je partner geeft en een pact van genegenheid vervult. Het is een overeenkomst die je hebt, wat betekent dat je in staat bent om in harmonie te leven, met respect voor elkaar, zonder daarbij in de val te lopen van verraad en bedrog.

Daarom moet je begrijpen dat, in tegenstelling tot wat je waarschijnlijk hebt laten geloven, liefde wel voorwaarden heeft, en deze zijn geïntegreerd in je toewijding aan elkaar. Tot die voorwaarden behoren, elkaar geen pijn doen, eerlijk zijn, wederkerigheid beoefenen, voor elkaar zorgen, enz…

Passie, de brandstof die je voedt om de liefde te laten werken

Een leven zonder passie is geen leven. Bovendien heeft liefde, om stimulerend te zijn, die dagelijkse vonk nodig om je relatie te laten ontbranden.

Dit gevoel zou je leven als koppel volledig moeten verlichten. Het gaat echter niet alleen om het seksuele element. In feite is passie wat je inspireert, het is wat ervoor zorgt dat je dingen met elkaar wilt doen en je momenten samen wilt blijven delen.

Verliefd stel dat naar elkaar kijkt

Het belang van het verzorgen van de vorm van je driehoek volgens Robert J. Sternberg

Robert J. Sternberg beweert dat je een grote gelijkzijdige driehoek nodig hebt. Waarom is dit echter zo?

Wat hij bedoelt is dat gelukkige en bevredigende relaties alle drie de componenten nodig hebben om op dezelfde manier te worden verzorgd. De componenten van passie, toewijding en intimiteit. Als je commitment verwaarloost, zullen de andere twee factoren afnemen. Op dezelfde manier, als je intimiteit verwaarloost, zullen de andere twee dimensies waarschijnlijk verzwakken.

“Wat je in je dagelijks leven doet, heeft invloed op je driehoek van liefde. Luister je naar je partner? Probeer je je partner elke dag gelukkig te maken? Let je goed op de behoeften van je partner? Je kunt je liefdesdriehoek verbeteren of erger door je dagelijkse acties.”

-Robert J. Sternberg-

Nog een aspect dat Dr. Sternberg benadrukt, is de noodzaak om dagelijks aan al deze ingrediënten te werken. Want liefde is volgens hem een verhaal dat op elk moment moet worden geschreven en herschreven.

Inderdaad, je schrijft je hoofdstukken samen en maakt het beste van romans, een waarin je zowel de hoofdpersonen als de auteurs bent. Jullie zijn twee mensen die zowel van zichzelf als van elkaar houden en die actief bijdragen aan de opbouw van jullie relatie. Het is dus goed om dit in gedachten te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.