Hoe kleuren je slaap beïnvloeden

Hoe beïnvloeden kleuren de rust? Welke bevorderen het en welke schaden het? In dit artikel gaan we het hebben over de invloed van kleur op slaap. Het is een fascinerend onderwerp.
Hoe kleuren je slaap beïnvloeden

Laatste update: 17 juni, 2022

In staat zijn om een goede nachtrust te hebben is een van de meest complexe uitdagingen in de moderne wereld. Door de overvloed aan prikkels en het snelle levensritme maken velen van ons zich zorgen over een goede nachtrust. In feite hebben honderden onderzoeken het onderwerp onderzocht. In dit artikel gaan we het hebben over hoe kleuren de slaap beïnvloeden.

We weten al jaren dat kleuren een direct effect hebben op onze emoties, onze zenuwactivering en zelfs onze beslissingen. Het is nu bekend dat de kleuren van een kamer, en met name de muren, van invloed zijn op de kwaliteit van onze nachtrust.

Wil je weten welke kleuren het beste zijn als je rustig wilt slapen? Als je overweegt je kamer opnieuw in te richten en ook je slaapkwaliteit wilt verbeteren , vind je hier enkele nuttige tips.

Hoe beïnvloeden kleuren de slaap en de kwaliteit ervan?

Slapende vrouw
Licht verzadigde tinten kunnen de rust bevorderen.

Van alle factoren waarmee je rekening kunt houden om een goede slaap te garanderen, denk je misschien dat de kleur van je muren het meest irrelevant is. Bedenk echter dat de tijd die je in je slaapkamer doorbrengt, wordt beïnvloed door de kleur ervan.

Wanneer het tijd is om naar bed te gaan, zal je stemming worden beïnvloed door de kleuren om je heen. Daarom zullen de kleuren die je bewust of onbewust waarneemt voordat je gaat slapen, een effect op je hebben.

Sommige kleuren stralen rust uit en andere opwinding. Daarom is het raadzaam de tijd te nemen om ze te kiezen als je de ideale omgeving wilt creëren om te slapen. Hier is een lijst van de beste en slechtste kleuren voor het opwekken van gevoelens van ontspanning.

De beste kleuren om goed te slapen

Hotels, hostels, ziekenhuizen en andere plaatsen die slaapplaatsen bieden, zijn zich terdege bewust van het belang van de omgeving voor het slapengaan. In een studie (Engelse link) gepubliceerd in 2016, ontdekten onderzoekers dat:

  • Blauw is de meest geschikte kleur en de kleur die de meeste slaap opwekt. Het is de kleur van de zee en de lucht en geeft een gevoel van rust, beschutting en uitgestrektheid.
  • Geel bevordert de rust, maar alleen in lichte tinten. Ondanks het feit dat het een warme kleur is, creëert geel een gevoel van evenwicht, harmonie en vreugde. Echter, de tonen moeten licht en licht verzadigd, zoals pastel gelen.
  • Groen is een andere goede kleur om te slapen. Het is direct gerelateerd aan frisheid en de natuur en heeft een ontspannend effect. Nogmaals, lichte tinten worden aanbevolen.
  • Wit. Naast het feit dat het een neutrale kleur is, bevordert het de concentratie en is het gemakkelijk te combineren met andere kleuren. Het wordt geassocieerd met vrede, reinheid en sereniteit.

We moeten erop wijzen dat al deze kleuren in verzadigde tinten moeten worden gebruikt om een rustgevende slaap te bevorderen. Zo niet, dan bereiken ze het tegenovergestelde effect.

Kleuren die niet worden aanbevolen voor het bevorderen van de slaap

Nu je iets meer weet over hoe kleuren je slaap beïnvloeden, kun je je voorstellen dat er kleuren zijn die juist het tegenovergestelde bereiken. Hier zijn de meest voorkomende voorbeelden:

  • Paars of violet. Deze kleur stimuleert de geest en creativiteit. Daarom geeft het een gevoel van cognitieve activering dat onverenigbaar is met de rust die nodig is om in slaap te vallen.
  • Bruin. Ondanks het feit dat het een kleur is die direct wordt geassocieerd met de natuur en de aarde, creëert het bij gebruik in een kamer een gevoel van monotonie en rusteloosheid. Bovendien is het een kleur die moeilijk te combineren is met andere kleuren.
  • Donkergrijs. Deze kleur wordt meestal geassocieerd met asfalt, regen, of cement. Het produceert gevoelens van eenzaamheid en droefheid die niet compatibel zijn met een goede rust.
  • Rood. Het is een agressieve en opvallende kleur en moeilijk te vermijden op een visueel niveau. In feite, het motiveert en stimuleert de geest. Daarom, als het de kleur is die je ziet voordat je gaat slapen, zul je geen goede rust hebben.

Kleur is niet het enige dat telt

Vrouw in een blauw bed
Als je goed wilt uitrusten, moet je een goede slaaphygiëne hebben.

Hoewel de kleur van de muren van je kamer en de elementen waaruit die bestaat variabelen zijn waar je altijd rekening mee moet houden, zijn het niet de enige. Er zijn namelijk nog andere factoren waar je rekening mee moet houden als je wilt om goed te slapen.

Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de hoeveelheid licht die je slaapkamer binnenkomt. Ook je consumptie van stoffen zoals cafeïne en het ondernemen van lichamelijke activiteiten voor het slapengaan.

Ten slotte, als je moeite hebt om goed te slapen, kan het nodig zijn om naar een arts te gaan en een slaaponderzoek te ondergaan. In feite is het de moeite waard om in gedachten te houden dat veel aspecten van je gezondheid verband houden met je rustschema, dus je moet er zo goed mogelijk voor zorgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Costa M, Frumento S, Nese M, Predieri I. Interior Color and Psychological Functioning in a University Residence Hall. Front Psychol. 2018; 9:1580. doi: 10.3389/fpsyg.2018.01580.
  • Lee S, Kim D. Effect of Color Light Stimulation Using LED on Sleep Induction Time. J Healthc Eng. 2017: doi 10.1155/2017/6030268.
  • Kozaki, T., Kitamura, S., Higashihara, Y., Ishibashi, K., Noguchi, H., & Yasukouchi, A. (2005). Effect of color temperature of light sources on slow-wave sleep. Journal of physiological anthropology and applied human science24(2), 183-186.
  • Zhang, Z., Wang, H. J., Wang, D. R., Qu, W. M., & Huang, Z. L. (2017). Red light at intensities above 10 lx alters sleep–wake behavior in mice. Light: Science & Applications6(5), e16231-e16231.
  • Siamionava, K., Slevitch, L., & Tomas, S. R. (2018). Effects of spatial colors on guests’ perceptions of a hotel room. International Journal of Hospitality Management70, 85-94.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.