Hoe kan je elke dag met emotionele uitdagingen omgaan?

Hoe kan je elke dag met emotionele uitdagingen omgaan?

Laatste update: 03 november, 2018

Moet jij vaak met emotionele uitdagingen omgaan? Waarschijnlijk heb je dat al vaker dan één keer gedaan. Het is een zware taak om een week door te komen die vol emotionele achtbanen zit. Ze maken je zenuwachtig en houden je ‘s nachts wakker. Het kan te maken hebben met het werk, belangrijke persoonlijke beslissingen, de gezondheid van je familie, onvoorziene uitgaven…

De redenen kunnen variëren. De gevoelens die in deze situaties optreden, zijn echter meestal altijd dezelfde: angstgevoelens, ongemak en onbehagen. Hoe kunnen we op een succesvolle en gepaste manier met emotionele uitdagingen omgaan? We geven je hier enkele tips. Ze zullen je helpen om de confrontatie aan te gaan met deze situaties die je angstig maken.

Hoe kan je op de juiste manier met emotionele uitdagingen omgaan?

Als jij weet hoe je meestal op bepaalde soorten gebeurtenissen reageert, dan heb je geluk. Op die manier zal je immers in staat zijn om de keuze te maken of je die reactie oké vindt of dat je die wil veranderen. Weet je echter niet welke reactie je op een bepaald moment zal hebben of kan je het nergens uit afleiden, let dan op. Zoek in je geheugen en verzamel aanwijzingen.

Met emotionele uitdagingen omgaan

Stel dat je baas tegen jou geschreeuwd heeft. Wat heb jij toen gedaan? Bleef je verder werken of heb je ook tegen hem geschreeuwd? Ben je bij je collega’s gaan ventileren? Het antwoord zal jou aanwijzingen verschaffen hoe je bij emotionele uitdagingen op een specifieke gebeurtenis kan reageren.

We geven je nog enkele voorbeelden. Als je kind op twee onderwerpen niet geslaagd is, zal je hem dan onmiddellijk huisarrest geven? Zal je hem inschrijven voor gepersonaliseerde lessen? Of zal je tegen hem roepen? Jij neemt dus een bepaalde houding aan ten aanzien van zijn gebrek aan verantwoordelijkheid. Het is die houding die jou een idee geeft hoe je in soortgelijke situaties zal reageren. Dit alles is dus een kwestie van jezelf te observeren en van zelfkennis.

Tel tot tien en blijf ademen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend. We doen dit echter niet zo vaak als we zouden moeten. Je hoeft niet hardop te tellen en op een overdreven manier te ademen. Het is wel belangrijk dat je onthoudt dat iedereen een verschillende aanpak gebruikt wanneer ze met emotionele uitdagingen omgaan. Misschien is het zelfs beter voor jou dat je opstaat en enkele seconden door het raam kijkt!

Het belangrijkste is dat je jouw zenuwachtigheid kan beheersen. Het hoogtepunt van je angst volgt op de normale verspreiding. Dit betekent dat het een maximum bereikt dat relatief weinig lang duurt. Als je erin slaagt je angstgevoelens te overwinnen en geen ontwijkende houdingen aan te nemen, dan zal het angstgevoel geleidelijk verminderen.

Lach en maak wat plezier

Een grapje, een komedie, een grappige situatie… Ga op zoek naar iets waarmee je dat innerlijke ongemakkelijke gevoel kan verlichten. Geef jezelf de kans om even te ontsnappen. Het is niet verboden om in emotioneel uitdagende tijden positief te zijn. Het is net het tegenovergestelde! Streef dus naar positiviteit en omarm plezier, liefde en dankbaarheid. Dit zijn geweldige manieren om je lichaam met positieve energie op te laden.

Houd je aan je planning

Het kan een positief effect hebben om een planning te maken en dingen binnen je wekelijkse routine te doen. Als je bijvoorbeeld weet dat vrijdag een stressvolle dag zal zijn, dan kan je je het beste zoveel mogelijk aan je routine houden. Op die manier zal je je niet overweldigd voelen door de hoeveelheid keuzes die je moet maken.

Plezier maken en lachen

Volg een gepast voedingspatroon en een goed slaaprooster

Chocolade-ijs eten en urenlang op je bank zitten zie je misschien vaak in films. Het is echter niet het soort houding dat je wil aannemen als je met emotionele uitdagingen omgaan moet. Alles wat je eet, heeft een effect op je lichaam. Een suikerpiek zal jouw copingstrategieën niet verbeteren.

Je kan je in het begin fantastisch voelen (de tryptofaan in chocolade zorgt ervoor dat we serotonine afscheiden). Het effect duurt echter niet lang. Je zal je waarschijnlijk uiteindelijk slechter voelen omdat je humeur niet veranderd is. Het was alleen eventjes gemaskeerd.

Slaap ook zoveel als je nodig hebt. Eet alle voedingsstoffen die je lichaam vereist, vooral vitaminen en mineralen. Verzadig het lichaam niet met lege calorieën.

Evalueer de moeilijkheid van de situatie

Ieder van ons neemt gebeurtenissen op een andere manier waar. Wellicht voelt één van je kinderen zich zenuwachtig op familiebijeenkomsten omdat hij niet zo sociaal is. Jij houdt daarentegen van deze bijeenkomsten. Deze verschillen zijn fundamenteel. We moeten er rekening mee houden.

Weten hoe je meestal reageert, is ook verbonden met hoe jij de moeilijkheid van de situatie evalueert. Verlamt deze gebeurtenis jou? Geeft het jou een boos of onaangenaam gevoel? Het zou fantastisch zijn als je echt kon inschatten hoe belangrijk elke gebeurtenis is en welk effect ze dagelijks op jou hebben. Als het jou tegenhoudt om je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren, dan is het misschien tijd dat je meer emotionele controle leert uit te oefenen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.