Hoe je kunt zien of je partner bezitterig is: 7 waarschuwingssignalen
Hoewel we allemaal een globaal idee hebben van wat een jaloers of controlerend persoon is, is het moeilijker om de signalen op te pikken als je je in die dynamiek bevindt. Dus hoe weet je in dit scenario of je partner bezitterig is?
Bezitterige houdingen komen voort uit jaloezie en die komt voort uit een laag zelfbeeld en onzekerheid. Daarom is het eerste waar je heel duidelijk over moet zijn dat als de ander zich zo gedraagt, het niet jouw probleem is, maar dat van hen.
Een relatie moet bijdragen aan jou en geen bron van ongemak worden. Vervolgens zullen we kijken naar de indicatoren waar je naar moet kijken om te zien of het gedrag van je partner bezitterig is; maar laten we eerst eens bekijken wat deze mensen kenmerkt.
Eigenschappen van een bezitterig persoon
Jaloerse mensen hebben gemeenschappelijke eigenschappen. Deze gedragingen komen op alle gebieden van hun leven voor (liefde, vrienden, werk, enz.), maar het is waar dat ze in de liefde worden geaccentueerd. Typische kenmerken van iemand die bezitterig is, zijn de volgende:
- Ze zijn erg controlerend.
- Ze hebben de neiging om erg dominant te zijn.
- Ze hebben een zeer intense en irrationele verlatingsangst.
- Ze wantrouwen hun geliefde, vooral als ze niet bij hem/haar zijn.
- Ze zijn egoïstisch en alleen bezorgd om hun eigen welzijn.
- Ze gebruiken emotionele chantage als strategie om hun partner te manipuleren.
- Ze zien de ander als een object. Ze geven hen niet de status van individuen die beslissingen kunnen nemen.
Het is de moeite waard om op te merken dat deze eigenschappen erg lijken op die van mensen die lijden aan “liefdesverslaving”. Dat wil zeggen, de wanhopige zoektocht naar het gezelschap van een andere persoon en de angst om zonder partner te zitten.
In dit verband werd in een onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd door de Universiteit van La Laguna een correlatie gevonden tussen liefdesverslaving en afhankelijke, narcistische en passief-agressieve persoonlijkheidstrekken. Bovendien hadden deze mensen meer last van stemmingsklachten en somatisatie.
Tekenen dat je partner bezitterig is
Nu we een profiel hebben gemaakt van de bezitterige persoon, is onze volgende missie om je te wijzen op de tekenen waar je op moet letten om ze op te sporen en snel te handelen. Lees verder en ontdek of een van deze tekenen op jouw relatie van toepassing is.
1. Hij of zij controleert je voortdurend
Bezorgdheid om het welzijn van een ander is begrijpelijk. Je moet echter voorzichtig zijn, want soms kan deze bezorgdheid verkeerd worden opgevat. Er is een grote afstand tussen interesse tonen en willen controleren.
Een bezitterig persoon zal altijd willen weten wat je aan het doen bent. Maar niet alleen dat, ook waar, met wie en waarom. Kortom, je zult het gevoel hebben dat je leven een voortdurende ondervraging wordt, alsof je iets hebt gedaan waarvoor je je moet schamen.
2, Hij/zij is niet blij met je prestaties
In een gezonde liefdesrelatie worden vreugdevolle gebeurtenissen gedeeld. Wat jou goed doet, voelt de ander op dezelfde manier. In relaties waarin jaloezie een rol speelt, is dit echter niet het geval.
Om erachter te komen of je partner bezitterig is, moet je in zulke gevallen kijken of de vreugde van de een het ongenoegen van de ander is.
Positieve gebeurtenissen zoals promoties op de arbeidsmarkt, goede sportresultaten of nieuwe vriendschappen worden ervaren als een grief, waarbij de bezitterige persoon ervoor kiest om de prestatie niet te delen en soms neemt het slachtoffer van bezetenheid zijn toevlucht tot zwijgen.
3. Je partner controleert je telefoon wanneer je niet thuis bent
Je telefoon checken is een van de meest voorkomende gedragingen van wantrouwende en jaloerse mensen. Het is iets waarvan ze zelf weten dat het verkeerd is, dus doen ze het zonder dat je het merkt.
Hoe kun je erachter komen of je privacy wordt geschonden? Je zult de kleine tekenen moeten opmerken die vaak onopgemerkt blijven. Let er bijvoorbeeld op of je je telefoon op een andere plek vindt dan waar je hem het laatst hebt neergelegd.
Een andere optie is om je telefoon beter te beveiligen. Onthoud dat alles in je apparaten privé en vertrouwelijk is – niemand mag toegang hebben tenzij jij daar eerst toestemming voor geeft. Het tegenovergestelde is een waarschuwing om te weten hoe bezitterig je partner kan zijn.
4. Kan er niet tegen dat jij beslissingen neemt
Mensen zijn wezens met bewustzijn. Dit betekent dat we de macht hebben om beslissingen te nemen die ons leven vormgeven. Elke dag nemen we beslissingen, met meer of minder gevolgen, en op het moment dat deze macht van ons wordt afgenomen, worden we kwetsbaar.
Deze stelregel, die voor iedereen geldt, is niet acceptabel voor controlerende mensen. Door de angst voor onzekerheid en het niet in controle zijn, voelen de beslissingen van de ander als verraad. Ze behandelen je immers alsof je gewoon een verlengstuk bent, een object dat geen beslissingen kan of mag nemen.
5. Straft en chanteert je emotioneel
Veelvoorkomend gedrag van bezitterige partners is om woorden en emoties te gebruiken om je een slecht gevoel te geven. Vaker wel dan niet doen woorden meer pijn dan klappen. En deze klappen laten een diep spoor achter dat moeilijk te herstellen is.
Ben je gestraft met zwijgen? Wordt je partner boos op je voor dingen waarvan je weet dat ze niet verkeerd zijn? Draait hij of zij je woorden vaak om om je een slecht gevoel te geven? Als een van deze antwoorden ja is, heb je te maken met ongezond gedrag.
6. Je gaat niet meer met je vrienden om
Als iemand verliefd is, is het normaal om meer tijd met die persoon te willen doorbrengen en vrienden hebben de neiging om op een zijspoor te gaan zitten. Maar dit betekent niet dat je het contact met hem of haar verbreekt.
Sociale isolatie is een van de indicatoren dat je partner bezitterig is. Dit komt omdat uitgaan met vrienden een gebeurtenis is waarbij de jaloerse partner geen controle heeft over wat er gebeurt.
Daarom nemen ze hun toevlucht tot manipulatie en chantage om hen “nee” te laten zeggen tegen plannen en afspraakjes met vrienden. Daarnaast versterkt isolatie de controle.
7. Je voelt je niet vrij om te handelen zoals je zou willen
Vrijheid is het meest waardevolle vermogen dat we als mens hebben. Dankzij die vrijheid kunnen we kiezen wat het beste bij ons past of waar we het meest naar verlangen. Als we die niet hebben, ervaren we negatieve psychologische toestanden.
Bezitterige mensen hebben de gewoonte om de ander aan zich te binden. Ze bemoeien zich te veel met hun leven tot het punt dat ze bepalen hoe ze het moeten leven. Het is gebruikelijk dat in deze gevallen de persoon die lijdt onder het afsnijden van de vrijheid psychische problemen ervaart.
Dit fenomeen beschrijft waarom als ons iets verboden wordt, we het nog meer willen doen, zelfs als wat we wilden doen niet belangrijk voor ons lijkt.
Houd je ogen en geest open om jezelf te bevrijden als je partner bezitterig is
De meest voorkomende vormen van misbruik zijn subtiel, dus ze kunnen gemakkelijk onopgemerkt blijven. Volgens een onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in het Tijdschrift voor Wetenschappelijke Informatie is psychologisch geweld vaak aanwezig in relaties zonder dat de slachtoffers zich ervan bewust zijn.
Ook hebben ze de neiging om het te bagatelliseren, waardoor het moeilijk is om het te herkennen en uit de dynamiek te stappen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een partner een aanvulling moet zijn, iemand om van je gezelschap te genieten, maar niet om eronder te lijden.
Voor al het bovenstaande geldt dat als je dit artikel leest er dingen zijn waarvan je voelt dat ze niet kloppen in je relatie, onderneem dan nu actie en laat het niet weer gebeuren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Salvazán, L. N., Alminán, Y. C., y Durán, Y. D. (2014). La violencia psicológica en las relaciones de pareja. Una problemática actual. Revista Información Científica, 88(6), 1145-1154. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=551757253018
- Suárez Suárez, N. E., y Vigo Vázquez, C. (2021). Rasgos y trastornos de personalidad, síntomas psicopatológicos y alteraciones neurológicas implicadas en la adicción al amor [trabajo final de grado de Psicología]. Repositorio Institucional Universidad de La Laguna. https://riull.ull.es/xmlui/handle/915/24626