Hoe je je hersenen kunt trainen om gelukkiger te zijn

Ook al kan niemand altijd gelukkig zijn, er is iets belangrijkers dan dat: je goed voelen over jezelf. Om dit te doen, moet je je hersenen begrijpen en helpen om een sterker gevoel van eigenwaarde op te bouwen en flexibelere gedachten te hebben.
Hoe je je hersenen kunt trainen om gelukkiger te zijn
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 augustus, 2022

Is het mogelijk om je hersenen te trainen om gelukkiger te zijn? Tegenwoordig zijn er talloze wondermiddelen voor geluk. Je kunt jezelf dus helpen door een paar strategieën te gebruiken. Is dit echter wel zo eenvoudig als het lijkt? Is er een formule om je te helpen om gelukkiger en optimistischer te worden?

Het korte antwoord is nee, want alles wat te maken heeft met psychisch welzijn en authentieke vervulling is niet gemakkelijk of snel.

Om te beginnen moet je begrijpen dat het je hersenen niet kan schelen of je gelukkig bent of niet. Het heeft jou alleen nodig om te overleven. Daarom zet het altijd je ergste angsten en de processen die je in je comfortzone houden in de schijnwerpers.

Nu, alleen omdat je brein veranderingsbestendig is, wil nog niet zeggen dat het niet kan veranderen. Mensen zijn met name geëvolueerd en hebben geleerd zich aan te passen aan complexe omgevingen. Ook is het in de klinische praktijk mogelijk om evenwicht en genezing te bereiken. Authentieke en actieve inzet is echter vereist.

Train je hersenen om angstige gedachten te verminderen en stop met nagelbijten

Kun je je hersenen trainen om gelukkiger in het leven te staan?

Je hersenen trainen om gelukkiger te zijn, gaat niet alleen over het veranderen van je dieet. Het gaat niet alleen om een actiever leven, sporten of een of twee keer per jaar reizen. Deze veranderingen kunnen je helpen om gezonder te blijven en je een dag of twee tevreden te houden.

Geen van deze strategieën kan je echter helpen beter met stress om te gaan. Als het leven weer moeilijk wordt, weet je niet hoe je beter kunt worden en zul je je hulpeloos, bang en angstig gaan voelen.

Zoals psycholoog Mihály Csikszentmihályi blootlegt, is er geen eenvoudig recept voor een gelukkiger leven. Dit is een individueel proces dat creativiteit en originaliteit vereist. Je kunt echter een reeks basisrealiteiten als uitgangspunt nemen.

Een vrouw die lacht naar de camera

Je hersenen trainen om over dingen na te denken

De neurowetenschap heeft de wereld laten zien dat gedachten slechts een product zijn van hersenactiviteit. De hersenen creëren gedachten als gevolg van elektrische verbindingen. Dit is waar, maar je gedachten hebben enige macht over je hersenen omdat ze nieuwe verbindingen kunnen genereren en zelfs van vorm kunnen veranderen.

  • Negatieve, repetitieve en obsessieve gedachten kunnen de hersencoördinatie vertragen. Ze maken je hersenen moe en verminderen de activiteit in het prefrontale gebied van de hersenen. Dit maakt het moeilijker om oplossingen voor problemen te vinden.
  • Een sleutel om je hersenen te trainen om gelukkiger te zijn, is om meer controle te hebben over dit soort mentale processen. Goed nadenken is gezond.
  • Alles wat je zegt en denkt doet ertoe. Probeer daarom negatieve denkpatronen te ontdekken en stop ze.
  • Het gaat er niet om de zaken om te draaien en oppervlakkige en overdreven optimistische gedachten te krijgen. Het gaat gewoon om meer reflecteren en flexibeler omgaan met je realiteit. Je moet in staat zijn om tien oplossingen voor een probleem te bedenken, je perspectieven te verbreden en niet meer fatalistisch te zijn.

Een doel hebben kan je leven zin geven

Het heeft geen zin om een leven zonder doel te leiden. Wetenschappelijk gezien betekent het leven zonder dopamine, serotonine en de draad die je fantasieën verbindt met je dagelijkse doelen. Als je realiteit niets voor je betekent, dan heb je ook geen waarde.

Dit maakt plaats voor een overweldigende leegte en leidt tot stemmingsstoornissen zoals angst of depressie. Zoals Viktor Frankl ooit zei: een doel geeft je leven zin. Probeer te onthouden wat belangrijk voor je is en wat de moeite waard is om verder te gaan.

Daarom, als je je hersenen wilt trainen om gelukkiger te zijn, moet je begrijpen wat je doel in het leven is. Je zou een dagelijks doel moeten hebben, een doel om te bereiken. Zelfs iets eenvoudigs als een pauze nemen, met iemand rondhangen, een boek lezen of een wandeling maken.

Een gelukkige vrouw

Geluk betekent je goed voelen over jezelf

Niemand kan elke dag gelukkig zijn. Het is onmogelijk om die gemoedstoestand voor altijd vast te houden. Nu is er iets belangrijkers dan gelukkig zijn: je goed voelen over jezelf. Tegenwoordig is het gebrek aan eigenwaarde voor veel mensen een groot probleem.

Dit is een essentieel onderdeel van welzijn en een keerpunt om tevreden te zijn met het leven. John Rawls, een van de meest gerenommeerde filosofen van de 20e eeuw, zei altijd dat als de samenleving gelukkig wil zijn, haar burgers zelfrespect moeten hebben.

Voor Rawls moet je in jezelf geloven om vrij te zijn en vooruitgang en welzijn te verdienen. Volgens Rawls (Engelse link) is het tegenovergestelde van zelfrespect hulpeloosheid.

Kortom, kun je je hersenen trainen om gelukkiger te zijn? Het antwoord is ja. Dit is echter geen gemakkelijke opgave. Hier moet je elke dag aan werken. Het is een veeleisende, complexe en moedige taak!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Berridge, K. C., & Kringelbach, M. L. (2011). Building a neuroscience of pleasure and well-being. Psychology of Well-Being: Theory, Research and Practice1(1), 3. https://doi.org/10.1186/2211-1522-1-3
  • Kringelbach, M. L., & Berridge, K. C. (2010). The functional neuroanatomy of pleasure and happiness. Discovery Medicine9(49), 579–587.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.