Hoe je emotioneel voor jezelf kunt zorgen in een langeafstandsrelatie

Langeafstandsrelaties vereisen emotionele volwassenheid. We geven je enkele tips om ervoor te zorgen dat afstand niet de factor wordt die je relatie beëindigt.
Hoe je emotioneel voor jezelf kunt zorgen in een langeafstandsrelatie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Dankzij nieuwe technologieën en communicatiekanalen is het onderhouden van een langeafstandsrelatie tegenwoordig veel gemakkelijker dan enkele jaren geleden. Toch blijft het een ingewikkeld en vaak pijnlijk proces. In feite moet je tijdens dit soort relaties meer dan ooit op jezelf rekenen om je emoties te beschermen en te kunnen genieten van de band tussen jullie.

Langeafstandsrelaties zijn net zo relevant als relaties die ontstaan in een context van fysieke nabijheid. Als je partner echter ver weg woont, heb je waarschijnlijk te maken gehad met het oordeel en het ongeloof van een aantal van je naasten.

Desalniettemin toont onderzoek aan dat degenen die dit soort verbindingen onderhouden, erin slagen hogere niveaus van intimiteit en tevredenheid in hun relaties te bereiken.

Ondanks dit feit wordt de afstand in de meeste gevallen een negatieve variabele. Het heeft meestal te maken met factoren zoals je partner die er niet is om je te knuffelen na een dag hard werken.

Hij of zij kan niet kunnen troosten in slechte tijden, of niet in staat zijn om je te vergezellen op uitstapjes of feesten. Dit kan bij jullie allebei angsten, onzekerheden en ongepast gedrag opwekken. Daarom willen we je enkele tips geven om goed voor jezelf te zorgen en onnodig lijden te voorkomen.

Trieste man, in een langeafstandsrelatie

Zorgen voor je emoties in een langeafstandsrelatie

Wanneer je een relatie aangaat, leg je daar meestal onbewust een groot deel van je welzijn in.

In het licht van ontevredenheid en ongeluk, zou je je relatie de schuld kunnen geven van het niet bijdragen aan wat je nodig hebt om je leven beter te maken. Voor jezelf zorgen is echter je eigen verantwoordelijkheid. Het zijn inderdaad, meer dan wat dan ook, je gedachten en houdingen die je gemoedsrust bepalen.

Beheers je innerlijke saboteur

Weg zijn van je partner kan een negatieve interne dialoog in je opwekken. De stem van die innerlijke saboteur die je probeert te overtuigen dat er iets mis is. Om dezelfde reden kan het zijn dat je constant denkt dat je partner je gaat bedriegen. Of dat ze zullen ontdekken dat ze gelukkiger zijn zonder jou.

Deze onzekerheden kunnen ertoe leiden dat je ongezond gedrag gaat vertonen, zoals constant klagen of je partner bekritiseren, proberen hem onder controle te houden, altijd moeten weten waar hij is of zelfs manieren proberen te vinden om hem te bespioneren.

Dit verslechtert niet alleen je relatie en verbreekt het vertrouwen tussen jullie, maar het bezorgt je ook enorm onnodig emotioneel leed. Daarom is het belangrijk dat je dit soort gedachten opmerkt zodra ze zich voordoen, hun waarheid analyseert en ze vervangt door andere die geschikter en nuttiger zijn.

Leef in het heden

Als je een langeafstandsrelatie hebt, is de tijd die je met je partner doorbrengt waarschijnlijk beperkt. Het kan dus zijn dat je in die paar dagen dat je deelt, constant denkt dat je binnenkort weer gescheiden zult zijn. Daardoor kun je niet van het moment genieten.

Als je merkt dat dit je overkomt, probeer jezelf dan te verankeren in het heden, het hier en nu, waar alles goed is. Leef je gedeelde momenten ten volle en laat je verwachting je niet met verdriet vullen.

Je leven gaat door

Als je voor de scheiding dicht bij je partner woonde, heb je misschien het gevoel dat je leven plotseling is gestopt. Dat komt omdat je vorige routines niet langer levensvatbaar zijn. Je leven doorbrengen met wachten tot je partner terugkomt, is echter voor geen van beiden een positieve zet.

Jullie moeten allebei vooruitgang blijven boeken. In feite kan deze tijd zonder elkaar ideaal zijn om je op jezelf, je carrière, hobby’s en de rest van de mensen in je leven te concentreren. Bovendien, door jezelf te verrijken, draag je ook bij aan het verbeteren van je relatie.

Vrienden praten over koffie

Wees duidelijk met jezelf en je partner

Communicatie en eerlijkheid zijn essentieel om een langeafstandsrelatie te laten werken, zodat geen van beide leden onnodig lijdt. Om deze reden moet je proberen je partner te allen tijde te vertellen wat je voelt en nodig hebt. Daarnaast moet je ook naar hun behoeften luisteren. Bovenal is het essentieel dat je duidelijk tegen met jezelf.

Een langeafstandsrelatie kan op verschillende manieren evolueren. Het is mogelijk dat slijtage op een bepaald moment zijn tol eist van een van jullie. Of dat je verlangens en prioriteiten veranderen.

Daarom is het belangrijk om te controleren of je en je partner op hetzelfde niveau zitten. Dat je allebei dezelfde doelen en plannen voor de toekomst deelt en op dezelfde manier toegewijd bent aan elkaar.

Als jij de enige bent die ernaar streeft om de relatie levend te houden, die altijd toegeeft en zich overgeeft, en die de enige is die een toekomst plant waarin jullie beiden weer hecht zullen zijn, probeer jezelf dan niet langer voor de gek te houden. Immers, hoewel het beëindigen van een relatie pijnlijk is, kan het in stand houden van het onhoudbare verwoestend zijn.

Een langeafstandsrelatie vereist volwassenheid

Tijdelijk uit elkaar gaan met je partner hoeft niet catastrofaal te zijn. Het kan zelfs de band tussen jullie versterken. Desalniettemin is volwassenheid vereist om dit soort relaties te laten slagen en niet overmatig beschadigd te raken in het proces.

Emotionele intelligentie, assertiviteit en kalmte zullen je beste bondgenoten zijn zolang de afstand tussen jullie duurt. Stel je gedachten in vraag voordat je ze gelooft, druk jezelf altijd met respect en duidelijkheid uit. Leer te kalmeren om niet te worden gekaapt door negatieve emoties. Als je emotionele volwassenheid bezit, kan een langeafstandsrelatie inderdaad een kostbare ervaring zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Crystal Jiang, L., & Hancock, J. T. (2013). Absence makes the communication grow fonder: Geographic separation, interpersonal media, and intimacy in dating relationships. Journal of Communication63(3), 556-577.
  • Sahlstein, E. M. (2004). Relating at a distance: Negotiating being together and being apart in long-distance relationships. Journal of Social and Personal Relationships21(5), 689-710.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.