Hoe je een emotioneel onbeschikbare mensen herkent

Hoe ziet een emotioneel onbeschikbaar persoon eruit? We geven je enkele sleutels om ze te herkennen die, hoewel ze zich soms willen openstellen voor de ander, uiteindelijk niet in staat zijn.
Hoe je een emotioneel onbeschikbare mensen herkent
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 12 oktober, 2022

Je ontmoet iemand die je leuk vindt en waar je een band mee lijkt te hebben, dus je deelt wat tijd met elkaar, maar ze trekken zich plotseling terug. In feite lijken ze angstig of vertellen ze je dat ze geen serieuze relatie willen. Ze zeggen dat ze er klaar voor zijn en dat ze het moeilijk vinden om zich open te stellen voor anderen. Als dit het geval is, kun je te maken hebben met emotioneel onbeschikbare mensen.

In werkelijkheid is het voor een relatie essentieel dat beide partijen geven en ontvangen. Want als er maar één zich emotioneel openstelt, is het geen relatie. Het is alsof je in een bootje met iemand anders door de zee vaart, maar jij bent de enige die roeit. Wat zou er in dit scenario gebeuren? Je zou uiteindelijk nergens heen gaan.

Hetzelfde gebeurt in relaties. Beide partijen moeten hun innerlijke wereld openen voor de ander om een gemeenschappelijke ruimte van intimiteit en delen te creëren.

Hier gaan we je enkele sleutels geven om een emotioneel onbeschikbare mensen te herkennen.

“Emotie is het moedigste wat er is. Er is moed voor nodig.”

-Sergi Rufi-

Stel in gesprek
Emotioneel onbeschikbare mensen hebben het moeilijk om een ruimte van intimiteit met anderen te creëren.

 

Hoe zien emotioneel onbeschikbare mensen eruit?

Emotioneel beschikbaar zijn betekent dat je openstaat voor een andere persoon die je leven binnenkomt, dat je genegenheid wilt geven en ontvangen, en dat je een privéruimte bewaart waar je intieme gesprekken kunt voeren, en je liefde en passie kunt tonen, enz.

Maar emotioneel onbeschikbare mensen zijn precies het tegenovergestelde.

  • Ze vinden het moeilijk om ruimtes van intimiteit met anderen te creëren.
  • Zij vinden het moeilijk om hulp te vragen en zich te laten helpen.
  • Ze vinden het moeilijk om hun emoties te uiten en open te zijn.
  • Hun persoonlijke relaties zijn nogal oppervlakkig, omdat ze niet emotioneel betrokken zijn bij anderen.
  • Relatiebreuken lijken hen geen leed te berokkenen.
  • Ze staan niet open voor liefhebben en zich laten beminnen.

Sleutels om emotioneel onbeschikbare mensen te herkennen

We gaan enkele sleutels identificeren en beschrijven om je te helpen emotioneel onbeschikbare mensen te herkennen.

1. Ze vermijden intimiteit

Deze mensen vermijden intimiteit, die gemeenschappelijke, warme en vertrouwde ruimte die zich ontwikkelt als het vertrouwen (Spaanse link) tussen twee mensen toeneemt, evenals gedeelde tijd. Daarom, hoewel je misschien enkele plezierige momenten met hen deelt, zal er nooit echt sprake zijn van echte intimiteit.

2. Ze blazen warm en koud

De ene dag kunnen de emotioneel onbeschikbare mensen graag dingen met je doen, je willen zien en je genegenheid tonen. Op de volgende dag kunnen ze echter serieus, teruggetrokken en verwijtend zijn.

Ze doen dit vaak onbewust, omdat ze, hoewel ze emotioneel niet beschikbaar zijn, niet eens weten wat ze willen.

3. Ze vinden het moeilijk om over hun emoties of intieme ervaringen te praten

Een ander kenmerk van deze mensen is dat ze het moeilijk vinden om over hun emoties of hun meest intieme ervaringen te praten. In feite zul je merken dat je met deze persoon over alles kunt praten, behalve over hun emoties. Als je het probeert, zullen ze zich terugtrekken en ofwel ontwijkendheid of humor gebruiken om praten te vermijden.

“Droom geen kleine dromen, want die hebben geen kracht om de harten van mensen te bewegen.”

Goethe

4. Ze stellen grenzen

Emotioneel onbeschikbare mensen stellen vanaf het begin grenzen. Ze willen bijvoorbeeld misschien niet samen slapen, geen maaltijden gebruiken met andere vrienden, of je familie ontmoeten. Bovendien zijn ze meestal vrij inflexibel met deze grenzen.

Met deze grenzen kunnen ze hun emotionele afstand markeren en zichzelf ‘beschermen’ tegen alles wat intimiteit, betrokkenheid en, uiteindelijk, het emotionele deel van de relatie impliceert.

5. Hun uitingen van genegenheid zijn inconsistent of niet bestaand

Emotioneel onbeschikbare mensen hebben de neiging een bepaald gedragspatroon te vertonen als het gaat om het geven van liefde en genegenheid. Hoewel ze misschien af en toe liefdevol zijn, is dit gedrag niet consistent.

Bijvoorbeeld, vaak neemt hun genegenheid zonder duidelijke reden af, verandert of verdwijnt zelfs. In sommige gevallen geven ze nooit blijk van directe genegenheid.

“Een emotie veroorzaakt geen pijn. Weerstand of onderdrukking van een emotie veroorzaakt pijn.”

-Frederick Dodson-

6. Veel woorden, weinig daden

Dit soort mensen belooft misschien veel dingen, maar op het moment van de waarheid zeggen hun daden iets anders. Dat gebeurt echter niet noodzakelijkerwijs te kwader trouw. In feite willen ze zich misschien wel voor je openstellen, maar iets weerhoudt hen daarvan. Als gevolg daarvan zijn er inconsistenties tussen wat ze zeggen en wat ze doen. Of, ze zeggen veel maar doen weinig.

Een aanbeveling voor als dit gebeurt is om op hun daden te letten en niet zozeer op hun woorden.

7. Ze annuleren plannen op het laatste moment

Mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn annuleren plannen op het laatste moment, als ze een beter plan bedenken. Dit komt omdat ze zich in werkelijkheid niet aan je willen binden. Daarom geven ze voorrang aan plezier hebben boven consistentie of verbintenis.

8. Ze vermijden verbintenis

Emotioneel onbeschikbare mensen willen zich over het algemeen niet aan je binden. Ze kunnen dit direct verwoorden, door eerlijk te zijn, of het laten zien door hun acties, zoals het vaak afzeggen van plannen.

Het feit dat ze emotioneel niet beschikbaar zijn, maakt dat ze ‘weglopen’ van relaties die een verbintenis impliceren (Engelse link). Dat komt omdat ze in werkelijkheid iets anders zoeken. Dat kan plezier, vermaak, gezelschap of seks zijn, maar zeker niet iets diepers en emotionelers.

Man praat tegen zijn vrouw
Emotioneel onbeschikbare mensen vermijden verbintenis en vertonen wisselende emoties.

Hoe te handelen met emotioneel onbeschikbare mensen

Als je iemand hebt ontmoet die je leuk vindt en waar je gevoelens voor hebt, maar die niet emotioneel beschikbaar is (hetzij omdat ze je dat vertellen, hetzij omdat ze dat laten zien met hun daden), dan is het belangrijk dat je nadenkt over wat je wilt.

Je moet je afvragen of je blij bent met zo’n situatie of dat je op zoek bent naar meer betrokkenheid en commitment. Wat je ook nodig hebt, het is prima. Je moet echter naar jezelf luisteren en daarnaar handelen. Je hebt immers het recht om emotioneel beschikbare mensen aan je zijde te willen. Aan de andere kant sta je ook volledig in je recht om geen verbintenis te willen.

Zorg ervoor dat je consequent en eerlijk bent in je persoonlijke relaties. Dit toont onmiskenbaar bewijs van je eigenwaarde, wat mensen zal aantrekken die hetzelfde zoeken als jij.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bisquerra Alzina, R. y Laymuns, G. (2016). Diccionario de emociones y fenómenos afectivos. Valencia: PalauGea Comunicación.
  • González, T. T., & García, A. O. (2009). El Compromiso y la Estabilidad en la Pareja: Definición y Dimensiones dentro de la Población Mexicana. Psicología Iberoamericana17(1), 38-47.
  • Torres González, Tamara & Moreira Mayo, Mercedes & Ojeda García, Angélica (2010). ¿Amor y Compromiso en la Pareja?: de la teoría a la práctica. Revista Iberoamericana de Diagnóstico y Evaluación – e Avaliação Psicológica, 2 (30),125-142.[fecha de Consulta 10 de Septiembre de 2022]. ISSN: 1135-3848. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=459645442008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.