Hoe iemand met emotionele intelligentie te identificeren?

Waar moet je op letten als je wilt weten of iemand over emotionele intelligentie beschikt? Er zijn enkele aanwijzingen, hoewel ze misschien niet meteen duidelijk zijn.
Hoe iemand met emotionele intelligentie te identificeren?

Laatste update: 17 november, 2021

Ze zeggen dat zeven minuten genoeg zijn om te zien of je met iemand te maken hebt die extreem intelligent is. Naast het cognitieve aspect en de opgeslagen kennis, bestaat er echter nog een ander aspect van waarde bij het maken van dit oordeel. Het gaat om de emotionele intelligentie van het individu, maar hoe herken je dit?

Salovey en Mayer (1990) zeiden dat het bezitten van emotionele intelligentie betekent dat je in staat bent om je emoties op de juiste manier te uiten. Het betekent ook dat je je gedachten en gedrag effectief aanpast.

Daniel Goleman beweert dat het gemakkelijker is om de persoon met een lage emotionele intelligentie te identificeren dan degene met een hoge emotionele  intelligentie.

Dat komt omdat ze meer geluid maken. Het zijn volwassenen die zich meer als driejarigen gedragen. Persoonlijkheden die snel gefrustreerd raken, die worden meegesleept door hun impulsen en die ernstige problemen ondervinden bij het aangaan van goede sociale relaties.

In je dagelijkse leven kom je veel mensen tegen, sommigen met goede vaardigheden en sommigen met minder goede. Laten we eens kijken naar het soort factoren waar je op moet letten.

“Als je je emoties niet kunt voelen, als je er niet mee verbonden bent, zul je ze uiteindelijk op puur fysiek niveau ervaren, als een fysiek probleem of ziekte.”

Eckhart Tolle

Vrienden praten over hoe ze een persoon met emotionele intelligentie kunnen identificeren

Sleutels tot het identificeren van een persoon met emotionele intelligentie

Momenteel hebben we meerdere psychometrische instrumenten voor de beoordeling van emotionele intelligentie.

De University of Queensland (Australië) deed zelfs onderzoek (Engelse link) dat aantoonde dat dit soort beoordelingen zich tussen het einde van de jaren negentig en 2000 verspreidden. Inderdaad, iedereen begon dit soort eigenschappen te willen evalueren, zowel academisch als op het werk.

Naast deze evaluatie-instrumenten zijn er echter nog onze echte behoeften. De meesten van ons zouden ongetwijfeld graag omringd willen zijn door emotioneel intelligente mensen.

Je zou bijvoorbeeld graag willen weten of die persoon tot wie je je aangetrokken voelt, competent is in het omgaan met hun emoties en sociale vaardigheden. Bovendien zou je ongetwijfeld dol zijn op een baas die zeer bekwaam is in deze dimensies. Laten we eens kijken op welke tekenen je moet letten.

Efficiënte communicatie

Er zijn geweldige communicators met verschrikkelijke emotionele intelligentie. Ze zijn het soort mensen dat verslaafd is aan praten over zichzelf. Bovendien brengen ze hun argumenten naar voren en laten ze geen ruimte voor opmerkingen of meningen van anderen.

Over het algemeen verbazen ze je in eerste instantie meestal met hun kennis. Wees echter voorzichtig. Omdat een hoog IQ niet relevant is als ze geen goede emotionele controle hebben.

Om een persoon met emotionele intelligentie te identificeren, moet je rekening houden met de volgende dimensies:

 • Ze doen aan actief luisteren.
 • Beargumenteren hun ideeën op een zelfverzekerde, assertieve maar respectvolle manier.
 • Ze zijn empathisch.
 • Houden rekening met je reacties. Bovendien verliezen ze nooit oogcontact.
 • Ze begrijpen wat je zegt en geven positieve en verrijkende feedback.

Niets aan deze mensen is geforceerd. Ze tonen te allen tijde een empathische verbinding. Hun communicatie is dynamisch, vloeiend, respectvol en wordt gekenmerkt door grote harmonie en wederkerigheid. Je voelt je te allen tijde begrepen.

Ze brengen hun negatieve emoties niet bij anderen

Het is gemakkelijker om een persoon met emotionele intelligentie te identificeren als je getuige bent van hoe ze omgaan met een gecompliceerde situatie. Bijvoorbeeld een probleem op het werk, een specifiek meningsverschil of een teleurstelling. Soms maken we de fout te denken dat emotioneel intelligente mensen net boeddha’s zijn, altijd perfect in balans. Dit is echter niet het geval.

In feite ervaart en lijdt de emotioneel intelligente persoon zowel de impact van negatieve valentie-emoties. Je ziet ze ook reageren. Wat je echter niet zult zien, is dat ze zich laten meeslepen door hun negatieve emoties. In feite, wat ze doen is redeneren en ze uitwerken. Op deze manier belasten ze anderen niet met hun complexere emoties.

Ze beschikken over goede sociale vaardigheden

Goede sociale vaardigheden gaan verder dan uitstekende communicatie. Daarom, om een persoon met emotionele intelligentie te identificeren, moet je aandacht besteden aan deze cruciale vaardigheden:

 • Ze weten hoe ze kritiek moeten ontvangen en uiten zonder te kwetsen.
 • Ze gaan effectief om met vijandigheid en vechten.
 • Goed in het oplossen van problemen.
 • Ze gaan goed om met de negativiteit van de omgeving.
 • Ze geven een goede dosis positiviteit door aan anderen, ongeacht hoe ze zich voelen.
 • Het zijn goede onderhandelaars.
 • Ze weten hoe ze zich moeten verontschuldigen en fouten kunnen maken.
 • Ook zijn ze buitengewoon bekwaam en assertief in het verdedigen van hun eigen rechten en die van anderen.
Collega praat over het identificeren van een persoon met emotionele intelligentie

Ze zorgen ervoor dat je je altijd op je gemak voelt

Er is één simpele sleutel om iemand met emotionele intelligentie te identificeren. Vraag jezelf gewoon af hoe ze je laten voelen. Als je merkt dat je je op je gemak voelt en altijd jezelf kunt zijn bij hen, en dat je vrij bent om jezelf te uiten zonder bang te zijn om beoordeeld te worden, dan ben je bij iemand met emotionele intelligentie.

Mensen met dit vermogen hebben de subtiele charme van het creëren van zeer verzorgende omgevingen waarin iedereen groeit. In het gezelschap van deze mensen groei je zelfs in eigenwaarde, sociale verbondenheid en respect. Verder voel je je volkomen veilig en, zoals je weet, als mens is er niets belangrijker dan iemand te vinden die je kunt vertrouwen.

Met dit soort mensen kun je niet alleen je eigen emoties reguleren. Ze stellen je in staat om beter te denken en te handelen. Wat ze vooral bereiken, is de harmonisatie van sociale relaties. In feite zijn ze begiftigd met die speciale kwaliteit van vertrouwen. Bovendien weten ze altijd in harmonie te zijn met wat anderen voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Abe K, Evans P, Austin EJ, et al. Expressing one’s feelings and listening to others increases emotional intelligence: a pilot study of Asian medical students. BMC Med Educ. 2013;13:82. doi:10.1186/1472-6920-13-82
 • Gilar-Corbi R, Pozo-Rico T, Sánchez B, Castejón JL. Can emotional intelligence be improved? A randomized experimental study of a business-oriented EI training program for senior managers. PLoS One. 2019;14(10):e0224254. doi:10.1371/journal.pone.0224254
 • Hogeveen J, Salvi C, Grafman J. ‘Emotional Intelligence’: Lessons from Lesions. Trends Neurosci. 2016 Oct;39(10):694-705. doi: 10.1016/j.tins.2016.08.007. Epub 2016 Sep 17. PMID: 27647325; PMCID: PMC5807001.
 • Muyia HM. Approaches to and Instruments for Measuring Emotional Intelligence: A Review of Selected Literature. Advances in Developing Human Resources. 2009;11(6):690-702. doi:10.1177/1523422309360843
 • O’Connor, P. J., Hill, A., Kaya, M., & Martin, B. (2019). The Measurement of Emotional Intelligence: A Critical Review of the Literature and Recommendations for Researchers and Practitioners. Frontiers in psychology10, 1116. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01116

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.