Hoe bestrijd je emotionele uitputting?

Vermoeidheid van het lichaam komt soms niet voort uit een zware dag van fysieke activiteit of overmatige beweging, soms komt het voort uit de geest en emoties.
Hoe bestrijd je emotionele uitputting?

Laatste update: 04 december, 2023

Veel mensen vinden dat er niet genoeg uren in de dag zitten om te doen wat ze moeten doen. Je dagelijkse taken nemen te veel tijd in beslag en je moet voortdurend dingen uitstellen. De sleutel tot het omgaan met dit gevoel is misschien niet alleen het hebben van meer tijd. Je moet ook emotionele uitputting bestrijden.

Als gevolg van het hectische tempo van de moderne wereld, leven de meesten van ons in een constante staat van uitputting. Stress, zorgen en multitasking zorgen ervoor dat zelfs de geest geen seconde rust krijgt.

Daarom kan het bestrijden van emotionele vermoeidheid een geweldige manier zijn om je dag productiever te maken. Dit artikel laat je verschillende manieren zien om emotionele uitputting te bestrijden. Het geeft je ook een beter begrip van wat het is.

Wat is emotionele uitputting?

Lichamelijke uitputting is niet het enige soort uitputting dat bestaat. Hoewel je lichaam uitgerust is, is het mogelijk dat je geest op is. Soms is het echter lastig om dit te herkennen. Als je daarom emotionele uitputting wilt bestrijden, moet je eerst weten hoe je dit kunt herkennen.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende symptomen.

  • Gebrek aan aandacht en geheugenverlies. Emotionele uitputting kan ervoor zorgen dat je geen aandacht aan je omgeving kunt besteden. Daarom wordt het moeilijker om dingen te onthouden en je te concentreren op bepaalde taken.
  • Overgevoeligheid. Als we op emotioneel gebied genoeg hebben gehad, is het makkelijk om in bepaalde situaties te heftig te reageren. Mensen die lijden aan emotionele uitputting zullen zich sneller verdrietig, boos of depressief voelen.
  • Lethargie. In het algemeen leidt emotionele vermoeidheid tot negatieve gedachten en een gebrek aan motivatie om iets te doen. Om die reden heeft het bestrijden van emotionele uitputting een positievere aanpak nodig.
  • Lichamelijk vermoeidheid. Extreme emotionele uitputting kan ook leiden tot een gevoel van chronische vermoeidheid. Mensen in dit stadium kunnen 10 uur slapen en nog steeds moe wakker worden. Hoeveel ze ook rusten, hun batterij wordt nooit voor 100% opgeladen.
Vermoeide vrouw

Als je last hebt van de meeste van deze symptomen, is het waarschijnlijk dat je een zekere mate van emotionele uitputting lijdt. Maar waarom gebeurt dit? Hoe kom je in deze vervelende emotionele staat terecht?

Waarom gebeurt dit?

Volgens onderzoek ontstaat emotionele uitputting door overmatige en constante zorgen. Daarom is emotionele uitputting nauw verwant aan een burn-out. Beide ontstaan door de stress van de vele zorgen van het dagelijkse leven.

Emotionele uitputting ontstaat vaak als je je obsessief bezig houdt met je doelen en jezelf vervolgens hard straft voor het maken van fouten. Dit is volledig contraproductief. Door jezelf op deze manier te martelen raak je overrompeld, waardoor het alleen maar moeilijker wordt om te doen wat je wilt doen.

Hoe bestrijd je emotionele uitputting?

Als je de symptomen van emotionele vermoeidheid vertoont, zijn hier een aantal dingen die je kunt doen om het te bestrijden:

1. Geef jezelf toestemming om te ontspannen

Het belangrijkste wat je kunt doen om emotionele uitputting te voorkomen is zonder twijfel het vinden van een beetje rust. Het maakt niet uit hoeveel je die dag moet doen. Geef jezelf minstens een half uur per dag om te doen wat JIJ wilt doen.

Als je moeite hebt om je zorgen los te laten, is meditatie een goede oefening. Meditatie vergroot je vermogen om je geest en je emoties te beheersen. Op een meer cognitief niveau is het ook een goede manier om mentale helderheid te krijgen.

2. Vermijd overstimulatie

We leven in een superverbonden, overgestimuleerde wereld. Onze geest wordt voortdurend gebombardeerd met grote hoeveelheden zintuiglijke informatie.

Dit betekent dat het praktisch onmogelijk is om onze aandacht niet op een heleboel dingen tegelijk te richten. Dit werkt de neiging van de geest om van het ene ding naar het andere te springen in de hand. Daarom wordt het voor ons steeds moeilijker om ons te concentreren.

Als je emotionele uitputting wilt bestrijden, probeer dan niet je aandacht op alles te richten. Als je werkt, zet dan de meldingen van je mobiele telefoon uit. Probeer ook te voorkomen dat je wordt afgeleid door je collega’s. En als je niet werkt, ontspan je en denk niet aan werk. Elke activiteit heeft zijn eigen tijd. Het is belangrijk dat ze elkaar niet overlappen.

Vermoeide man

3. Wees realistisch

Iets dat de meeste angstgevoelens veroorzaakt, is het hoger leggen van de lat dan dat je ook echt kunt bereiken. Als je veel te doen hebt, word je overrompeld en probeer je duizend dingen tegelijk te doen. Dit is vooral alleen maar slecht voor je productiviteit, in plaats van dat het deze verbetert.

Daarom moet je jezelf goed leren kennen. Als je je realiseert dat je niet alles kunt doen wat je moet doen, maak je er geen zorgen over. Stel prioriteiten en voltooi de belangrijkste taken. Zorgen maken zal je immers niet helpen om je sneller te laten werken. Het kan eigenlijk zelfs juist het tegenovergestelde doen.

Kortom, emotionele uitputting is iets dat ons allemaal kan treffen. We kunnen het echter wel bestrijden. Als je denkt dat je last hebt van emotionele uitputting, probeer dan deze tips toe te passen op je dagelijkse leven. De symptomen zullen snel tot het verleden behoren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pedersen, A. F., Andersen, C. M., Olesen, F., & Vedsted, P. (2014). Stress og udbrændthed hosalment praktiserende læger er stigende. Ugeskrift for Laeger.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.