Hoe accepteer je het verleden van iemand anders?
We hebben allemaal onze persoonlijke geschiedenis. Misschien zijn we niet altijd even trots op wat we gedaan hebben en schamen we ons soms zelfs voor bepaalde dingen. We praten gewoon liever niet over bepaalde dingen om te voorkomen dat anderen over ons of die dingen zullen oordelen. En terecht. Tenslotte is niet iedereen in staat het verleden van een ander te accepteren.
Dit ligt vooral gevoelig als het gaat om relaties. Vooral in het begin van een relatie is het gebruikelijk om vooroordelen of problemen te ondervinden met het accepteren van het verleden van je partner, vooral zijn seksuele verleden.
Waarom worstelen we er zo mee om het verleden van anderen te accepteren? We hebben allemaal ons eigen verleden en we weten dat het verleden verleden tijd is. Waarom is het niet zo met anderen? Als wijzelf in staat zijn het verleden achter ons te laten, als wijzelf kunnen veranderen, is het dan niet logisch om te denken dat anderen dat ook kunnen?
Vergeven om te vergeven
Veel mensen hebben moeite om het verleden van anderen te accepteren omdat ze zelf ergens spijt van hebben en mensen uit het verleden dingen verschuldigd zijn. We hebben het verleden niet achter ons kunnen laten, en hebben onszelf niets vergeven.
Dat wil zeggen dat er iets aan de andere persoon is, dat ons herinnert aan datgene wat we achter ons willen laten. Iets dat we willen vergeten. Zo straffen wij de andere persoon voor onze fouten.
Door onszelf te vergeven kunnen we niet alleen comfortabeler leven, maar het stelt ons ook in staat om beter met anderen te communiceren, waardoor we de kans krijgen om samen met anderen te groeien en een voller en lonender leven te leiden.
Ongegronde jaloezie
Als het een probleem is om het seksuele verleden van een partner te accepteren, komen er andere factoren in het spel. Een hiervan is jaloezie, wat gewoonlijk ook gepaard gaat met onzekerheid en een laag zelfvertrouwen of zelfbeeld.
Bovendien betekent het ontdekken van de seksuele geschiedenis van hun partner voor veel mensen dat veel van hun dromen in rook opgaan, omdat het verleden op de een of ander manier hun ideale relatie of plannen onmogelijk maakt. Sommigen denken dat hun dromen niet meer waar kunnen worden gemaakt of voelen zich onzeker omdat hun partner in het verleden ook samen met anderen is geweest.
Dit komt doordat we de neiging hebben een geïdealiseerd beeld van de liefde te ontwikkelen terwijl we opgroeien. En wanneer we ons tot iemand aangetrokken voelen, houden we vast aan dit idee van wat liefde is, en dat is wat we in onze gedachten opbouwen. Maar het opbouwen van een relatie is niet het vinden van iemand die bij het plaatje in ons hoofd past, alsof iemand een casting voor een film komt doen.
Het probleem van wat mensen zeggen
Er is nog een factor. Veel mensen kunnen het verleden van anderen niet accepteren uit angst voor wat andere mensen zeggen. Dit komt zowel in romantische relaties als in sociale relaties voor. Die angst voor de reactie van anderen kan de drempel verhogen, om zo problemen te vermijden.
Maar dit is niets meer dan een spelletje, een excuus om de realiteit niet te hoeven accepteren, om onze angsten en demonen niet onder ogen te hoeven komen. We kunnen onze gedachten niet altijd richten op de buitenwereld, waarbij we onze vrijheid en onze individualiteit opgeven.
We kunnen een andere persoon niet waarderen op basis van wat anderen denken, alsof we allemaal deel uitmaken van hetzelfde denkbeeld. Je moet je vrij voelen en andere mensen de gelegenheid geven om je te leren kennen en hun eigen waarde te tonen.
“We kunnen nooit over het leven van anderen oordelen, want iedereen kent zijn eigen pijn en zijn eigen berusting. Iets om aan te nemen is dat men de goede kant op gaat. Iets anders om aan te nemen is dat dit pad het enige is.”
-Paulo Coelho-
Anderen leren kennen en vertrouwen
We kunnen niet veranderen wat er gebeurd is, maar we kunnen onze vooruitzichten wel aanpassen. Dit geldt zowel voor jezelf als voor anderen. Daarom is het erg belangrijk om je te concentreren op het leren kennen van de andere persoon.
Alles in onze geschiedenis maakt ons tot wat we zijn. Al onze ervaringen, inclusief alle tegenslagen, fouten, mislukkingen, slechte beslissingen, alles wat anderen hebben gedaan om ons pijn te doen zorgt ervoor dat we groeien, het maakt ons sterker. Zelfs in tegenslag is er een kans om jezelf te verbeteren.
Beoordeel die andere persoon niet
Veel aspecten van het verleden van anderen, die wij maar moeilijk kunnen accepteren, zijn niet beschamend voor de ander. In feite kan de ander er zelfs trots op zijn. We zijn het gewoon niet met ze eens, of ze passen niet bij onze waarden en onze visie voor de toekomst.
Niemand is perfect. Alleen door naar jezelf te kijken kun je dat zeker zien. Als je niet wilt dat anderen over je oordelen voor iets dat niet bij hun pasvorm of sociale stereotypen past, doe dan ook niet hetzelfde bij anderen.
Tenslotte is jouw oordeel niet meer dan een mening. En uiterlijk is misleidend. Als je een volledig en interessant leven wilt leiden, moet je dat overwinnen en jezelf een kans geven om verder te kijken.