Het merkwaardige verband tussen de kleur grijs en depressie

Wat is dat toch met de kleur grijs? Lees hier om erachter te komen.
Het merkwaardige verband tussen de kleur grijs en depressie

Laatste update: 16 augustus, 2022

Volgens een studie die deskundigen van de Universiteit van Freiburg (Duitsland) uitvoerden, is het niet ongewoon dat schilders van alle tijden verdriet hebben uitgebeeld met afbeeldingen van weinig licht. In feite is er een direct verband tussen depressie en de kleur grijs.

Er is altijd gesproken over het verband tussen depressie en de kleur grijs. In feite zeggen mensen dat als iemand verdrietig is, alles er grijs uitziet of dat de wereld geen kleur heeft. Welnu, de wetenschap heeft bewezen dat dit geen metafoor is, maar dat dit visuele effect inderdaad optreedt.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie zou depressie 300 miljoen mensen in de wereld kunnen treffen. Dit is een schatting, want veel mensen melden de gevallen nooit. Sommige mensen geloven niet dat het een probleem is dat door een professional behandeld moet worden.

Evenzo is het niet gemakkelijk dit probleem te diagnosticeren, want niet elke toestand van droefheid staat gelijk met depressief zijn in de strikte zin. Daarom zou het verband tussen depressie en de kleur grijs een nieuwe manier kunnen zijn om dit probleem nauwkeuriger te diagnosticeren.

Trieste vrouw

Depressie begrijpen

Het is belangrijk op te merken dat de psychiatrie en de psychoanalyse depressie verschillend definiëren en benaderen. In de psychiatrie, en in de meeste stromingen van de psychologie, is depressie een op zichzelf staande stoornis. Daarentegen beschouwt men het in de psychoanalyse als een symptoom.

In de psychiatrie benadert men depressie als een ernstige ziekte, die verschillende lichamelijke en geestelijke symptomen opwekt. De meer organismische sectoren van deze wetenschap leggen de nadruk op het verband tussen de hersenchemie en depressieve toestanden. Daarom behandelen ze het probleem vooral met medicijnen.

In de psychoanalyse is er geen structuur die depressie heet. Het is een symptoom van een neurotische of psychotische structuur. Het is een gevoel van zelfhaat, dat eigenlijk een haat is die anderen niet herkennen. Dit ontstaat als iemand mislukking ervaart en het leidt tot verlies van hoop en wordt met woorden afgereageerd.

In werkelijkheid vullen de twee benaderingen elkaar aan, hoewel ze in de praktijk uiteen zijn gaan lopen. Elke levenservaring wekt chemische reacties in de hersenen op. En omgekeerd. Dit komt omdat de hersenen een plastisch orgaan zijn, dat zowel verandert volgens een stof, als volgens een ervaring. Zo kan bijvoorbeeld een woord de oorzaak zijn.

Depressie en de kleur grijs

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan om de hersenen beter te begrijpen, vanuit een organisch en fysiologisch gezichtspunt. Deskundigen voerden een van deze onderzoeken uit aan de Universiteit van Freiburg in Duitsland. Ze vonden een direct verband tussen depressie en de kleur grijs.

Meer bepaald vonden de wetenschappers dat depressieve mensen grote moeite hebben met het waarnemen van het contrast tussen zwart en wit. Dit concludeerden ze ook nadat elektrocardiogrammen op het netvlies van het oog waren aangebracht, bij een groep vrijwilligers.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Ludger Tebartz van Elst. Volgens zijn metingen zien depressieve mensen de wereld op dezelfde manier als hoe die er op de televisie uitziet als het kleurcontrast laag is. Hoe groter de depressie, hoe minder het vermogen om kleurcontrast te visualiseren.

Depressieve man

Diagnose

Het feit dat de wetenschappers zo’n verband vonden tussen depressie en de kleur grijs zou een betrouwbare indicator kunnen worden voor het diagnosticeren van zowel de aanwezigheid als de mate van depressie bij mensen. In feite bevestigde het tijdschrift Biological Psychiatry dat dit een objectievere methode zou zijn om de diagnose te stellen dan de methode die deskundigen nu gebruiken.

We moeten niet vergeten dat deskundigen tegenwoordig depressie vooral diagnosticeren op basis van de criteria van gezondheidswerkers, vooral psychologen en psychiaters. Ze ondervragen de patiënt en informeren naar diens levensstijl, benadering en verschillende symptomen. Daaruit concluderen ze of de persoon depressie heeft of niet. Dit is echter niet altijd een perfecte diagnose.

Met de ontdekking van het verband tussen depressie en de kleur grijs, die perfect lichamelijk meetbaar is, zou het mogelijk zijn belangrijke vooruitgang te boeken in de diagnose. Niet alleen zou bevestigd kunnen worden of er inderdaad sprake is van depressie, maar ook zou de intensiteit ervan berekend kunnen worden.

In elk geval zou voor dit soort diagnose een uitgebreide evaluatie nodig zijn. Het is de moeite waard te vermelden dat niet elke toestand van droefheid een depressie als zodanig is. Professionals moeten context, duur, gezondheidstoestand, en andere variabelen beoordelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estévez, A. M., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 25(1), 27-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.