Het leven van Freud: vol fascinerende passies en excentriciteiten

Sigmund Freud staat bekend als de vader van de psychoanalyse. In dit artikel hebben we het echter over enkele minder bekende, maar uiterst fascinerende feiten over hem.
Het leven van Freud: vol fascinerende passies en excentriciteiten
Sara Clemente

Beoordeeld en goedgekeurd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Geschreven door Sara Clemente

Laatste update: 05 oktober, 2022

Vader van de psychoanalyse, vermaard neuroloog en intellectueel, en auteur van belangrijke werken als De interpretatie van dromen… Het is onmogelijk om het vakgebied van de psychologie in de 19e en 20e eeuw te beschouwen zonder te denken aan Sigmund Freud en de bijdragen die hij aan deze bijzondere wetenschap heeft geleverd.

Freud was inderdaad een onvermoeibare onderzoeker, maar hij had ook enkele eigen hobby’s en passies. Die gaan we hier bespreken.

Het leven van Freud en zijn passie voor Don Quichot

Freud leerde zichzelf Spaans spreken, uitsluitend voor het plezier van het lezen van het alom geprezen, Don Quichot van La Mancha (Spaanse link) in de oorspronkelijke taal.

Dit vermogen stelde hem ook in staat om persoonlijk de eerste Spaanse editie van zijn eigen werk, vertaald uit het Duits in het Spaans door Luis López Ballesteros, te beoordelen. Tegenwoordig weten we dat hij in een van de brieven aan zijn toekomstige vrouw haar uitlegde welke diepe indruk dit werk op hem had achtergelaten.

Het leven van Freud als schrijver

Freud en zijn dochter

Vanaf zijn studententijd had Freud een grote aanleg voor schrijven. In 1930 won hij de Goethe-prijs (Spaanse link) voor literatuur in Frankfurt, Duitsland, maar ziekte verhinderde hem de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.

Een van Freuds beroemdste werken was De interpretatie van dromen. Het bestudeerde de invloed van de slaap als actieve fysiologische toestand. Dit was echter slechts een van zijn vele boeken.

“Uit je kwetsbaarheden zal je kracht voortkomen.”

-Sigmund Freud-

Jofi, zijn trouwe metgezel

Sigmund Freud voerde zijn therapiesessies samen met zijn hond, Jofi, een chow chow die hij van zijn dochter Anna had gekregen. In feite merkte Freud dat de hond een kalmerende invloed uitoefende op zijn patiënten en aanwijzingen gaf over hun emotionele toestand. Jofi hielp hem ook de timing van zijn sessies in de hand te houden.

De fobieën in het leven van Freud

Het lijkt misschien merkwaardig en tamelijk schokkend, maar de vader van de psychoanalyse leed aan twee fobieën. Deze waren weinig bekend. Ten eerste was hij bang voor het getal 62, zodanig dat hij niet verbleef in hotels met meer dan 61 kamers. Ten tweede was hij bang voor varens.

Freuds soberheid

Ondanks zijn roem en fortuin was Sigmund Freud sober. Hij had slechts drie pakken, drie paar schoenen en drie wisselingen van ondergoed. Verder was hij helemaal niet gezellig en schuwde hij sociale evenementen. Toch ontmoette hij zijn collega’s vaak in het Café Landtmann (Engelse link), waar hij altijd op dezelfde plaats zat.

Tabak en kanker

Freud was een dwangmatige roker en had een ware passie voor sigaren. Deze verslaving droeg ongetwijfeld bij tot de kanker aan de bovenkaak, waaraan hij meer dan 16 jaar leed.

In de laatste fase van zijn leven leed hij trouwens erg onder deze kanker. Hij werd 33 keer zonder succes geopereerd en moest verschillende prothesen dragen die het hem moeilijk maakten om te spreken. Ondanks die ellende stopte hij nooit met werken.

“Ik ben een gelukkig man geweest in het leven: niets was gemakkelijk voor mij.”

-Sigmund Freud-

Rigide routines

Freuds gewoonten waren rigide en hij hield er een uiterst methodische routine op na. Elke dag at hij om één uur de lunch. Om twee uur maakte hij een wandeling van drie kilometer langs de Weense Ring. Hij haatte bloemkool en at zelden kip.

Sigmund Freud

De verzamelaar

Freud verzamelde antieke beeldjes, en tijdens veel van zijn middagwandelingen belandde hij in een antiekwinkel, waar hij vaak nieuwe stukken verwierf. Zijn verzameling werd enorm en is tegenwoordig te zien in zijn huis in Londen, het Freud Museum (Spaanse link).

Geassisteerde dood

Freud stierf in 1939, lijdend aan ernstige pijn veroorzaakt door kanker. Hij vroeg zijn persoonlijke arts om een geassisteerde dood met morfine-injecties. Hij woonde pas een jaar in Londen, na zijn gedwongen vertrek uit Wenen, waar hij het grootste deel van zijn leven had gewoond.

Zoals je ziet had Freud tijdens zijn leven, net als wij allemaal, bepaalde gewoonten, smaken en zelfs excentriciteiten. Ze zorgen zeker voor boeiende lectuur.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.