Het herdefiniëren van ervaringen

Het herdefiniëren van ervaringen kan je de moed geven om aan een grote metamorfose te beginnen. Lees verder om hier meer over te weten te komen!
Het herdefiniëren van ervaringen

Laatste update: 02 maart, 2020

Wie heeft weleens het verlangen gevoeld om onaangename ervaringen in te wisselen voor andere, die wat aangenamer zijn? We hebben het hier helaas over iets wat niet altijd mogelijk is. Hoewel je misschien niet in staat bent om de werkelijkheid te veranderen door je gedrag, is het herdefiniëren van ervaringen zeker mogelijk.

De psychologie heeft ons geleerd dat we dit kunnen doen door middel van een cognitieve, humanistische en integrale benadering. Daarnaast heeft de psychoanalyse ons ook enkele manier laten zien om te veranderen.

In dit artikel laten we zien waar het bij het herdefiniëren van ervaringen om gaat. We vertellen je ook hoe de psychologie daaraan heeft bijgedragen. Daarnaast zullen we uitleggen waarom dit een transformatief vraagstuk is, hoe je je ervaringen kunt herdefiniëren en wat de voordelen ervan zijn.

Het herdefiniëren van ervaringen: waar gaat het over?

Eem aquarelschilderij van een vrouw

Als we het hebben over het herdefiniëren van ervaringen, hebben we het over het veranderen van de betekenis ervan en het zien van de ervaringen vanuit een nieuw perspectief, een perspectief dat minder pijnlijk en vermoeiend is.

Je hebt bijvoorbeeld iets meegemaakt dat je veel verdriet en pijn heeft bezorgd. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd, maar je kunt het wel transformeren. Hoe doe je dat? Door het als een leerzame ervaring te beschouwen. Het heeft je zeker iets waardevols geleerd. Dus als je het zo ziet, zal dat je pijn verminderen. Het zal je helpen om verder te gaan.

Elk van je ervaringen wordt geassocieerd met een emotie. De betekenis die je aan elke ervaring toekent, zal er altijd aan verbonden zijn. Daarom zal het geven van een andere betekenis je richten op een andere emotie. Je zou bijvoorbeeld verdriet naar vreugde kunnen ombuigen. Het idee hier is dat de transformatie positief moet zijn.

De bijdragen van een aantal disciplines

Een van de doelstellingen van de psychologie is het bestuderen van menselijk gedrag, gedachten en emoties. Vanuit de verschillende benaderingen heeft het veel bijdragen geleverd als het gaat om het herdefiniëren van ervaringen, zoals:

 • Cognitieve psychologie. Bij deze therapie is er een theorie genaamd cognitieve herstructurering, waarbij een persoon met de hulp van een therapeut identificeert welke aspecten in zijn leven maladaptief zijn. Als dat gebeurd is, beginnen ze deze aspecten te vervangen door nieuwe aspecten die passender zijn. Op deze manier neemt hun emotionele belasting af.
 • Humanistische psychologie. Dit bestaat uit verschillende takken die zich richten op het potentieel van de mens. Een daarvan is logotherapie. Het basisprincipe hiervan is om het leven zinvol te maken. Deze benadering stelt dat we allemaal in staat zijn om een betekenis te vinden die ons zal helpen om tegenslag te overwinnen.
 • Psychoanalyse. Dit helpt om je leven te herdefiniëren, door het diepste van je wezen te bereiken om onbewuste eigenschappen te ontdekken, zoals weerstand en verdedigingsmechanismen die je zou kunnen hebben. Het is een vorm van transformatie, omdat je alles vanuit een ander perspectief kunt gaan zien.
 • Integrale psychologie biedt je een manier om je ervaringen uit de expansie van het bewustzijn en de spiritualiteit te herdefiniëren. Het stelt je in staat om te ontdekken wat er buiten jezelf ligt.

Elk van deze takken benadert de diepte van iemands wezen om zijn ervaringen te herdefiniëren. Ze beginnen allemaal met zelfkennis, omdat je kunt beginnen op het pad naar transformatie door jezelf beter te leren kennen.

Je kunt het echter niet altijd alleen doen. Sommige situaties zullen te veel voor je zijn, misschien omdat ze erg traumatisch zijn, of omdat ze een overweldigende vreugde teweegbrengen. Het is belangrijk om hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je dat nodig hebt.

Hoe kun je je ervaringen herdefiniëren?

Een schilderij van een vrouw met een paraplu

Hier zijn een paar verschillende voorstellen:

 • Ten eerste, leer jezelf kennen.
 • Leer vervolgens jezelf te waarderen.
 • Denk dan aan wat giftig is voor jou en hoe je het zou kunnen veranderen.
 • Stel grenzen.
 • Maak een lijst van prioriteiten om te ontdekken welke emoties en ervaringen aan het stagneren zijn.
 • Leer dan je emoties te reguleren.
 • Geef jezelf vervolgens voldoende tijd.
 • Vraag ten slotte om hulp.

Het lijkt misschien makkelijk, maar dat is het niet. Bovendien is een groot deel van de complexiteit ervan de noodzaak om over wegen te lopen die je nog nooit eerder hebt bewandeld. Je zult dus moeten verdwalen en jezelf steeds opnieuw moeten leren kennen.

De voordelen van het herdefiniëren van ervaringen

 • Het helpt de spanning los te laten.
 • Ook leidt het tot een grotere zelfkennis.
 • Het versterkt je gevoel van eigenwaarde.
 • Het leidt tot een betere emotionele beheersing.
 • Bovendien maakt het je assertiever.
 • Tenslotte ontwikkelt het veerkracht en helpt je om te leren hoe je voor jezelf moet zorgen.

Het herdefiniëren van vroegere ervaringen is essentieel voor transformatie. Het is jouw keuze om te transformeren of stil te blijven staan, en nooit te leren vliegen.

Wees moedig en verken jezelf volledig. Je zult een betekenis vinden die je motiveert. Geef je veerkracht een boost en gebruik die om de confrontatie met eventuele aankomende problemen aan te gaan. Herdefinieer je ervaringen, zodat je kunt genezen en verder kunt gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bados López, A. & García Grau, E. (2010). La técnica de la restructuración cognitiva.
 • Frankl, V. (2015). El hombre en búsqueda de sentido. Herder Editorial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.