Het geheim om een goede eerste indruk te maken, volgens de wetenschap

Er zijn twee elementen die volgens verschillende onderzoeken essentieel zijn om een goede indruk te maken en die verder gaan dan fysieke aantrekkelijkheid. Ze hebben te maken met emotionele verbinding. Ontdek ze hier.
Het geheim om een goede eerste indruk te maken, volgens de wetenschap

Laatste update: 30 september, 2021

Wat is het geheim om het gedeelde universele idee van een goede eerste indruk te maken? Dit is een gedeeld en universeel verlangen. Het kost je gemiddeld tussen de negen seconden en twee minuten om een idee (terecht of onterecht) te krijgen van hoe je denkt dat iemand zal zijn. In feite, in die paar momenten, beslis je of de persoon voor je je behaagt of dat ze te vertrouwen zijn.

Zoals Oscar Wilde naar verluidt zei, krijg je nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Het is inderdaad waar dat binnen deze psychologische processen vooroordelen, oordelen en vooroordelen worden afgezwakt, evenals de meest complexe onbewuste attributies.

In feite hebben de hersenen heel weinig tijd nodig om te beoordelen of de persoon die je net hebt ontmoet betrouwbaar is of niet.

Om deze reden is het moeilijk voor je om in deze kwestie objectief te zijn. Bovendien ben je constant bezig met evaluaties. Dit doe je om je gedrag aan te passen in relatie tot de verschillende prikkels die je tegenkomt.

De wetenschap beweert dat eerste indrukken krachtig zijn en fungeren als een eerste filter voor wat er later kan gebeuren. Dit kan je bang maken. Er is echter iets dat je kunt doen. Als je weet met welke elementen, gebaren, houdingen of nuances je rekening moet houden om een positief effect te creëren, heb je een groot voordeel. Laten we eens kijken hoe het moet.

“We komen soms mensen tegen, zelfs volslagen vreemden, die ons op het eerste gezicht beginnen te interesseren, op de een of andere manier plotseling, allemaal tegelijk, voordat er een woord is gesproken.”

Fjodor Dostojevski

Man die het geheim toepast om een betere indruk te maken

Het geheim van een goede eerste indruk

We hebben al vermeld dat eerste indrukken worden beïnvloed door meerdere factoren, zoals sociale cognitie en onbewuste attitudes. Er zijn echter aanwijzingen dat aantrekkelijke mensen altijd een voordeel hebben.

Omdat ze meer mensen aantrekken, genereert dit op zijn beurt meer vertrouwen, zodat de klassieke cognitieve vooringenomenheid dat ‘wat mooi is, goed moet zijn’ opnieuw wordt bevestigd.

Jij oordeelt over anderen en zij beoordelen jou. In feite evalueer je voortdurend de mensen om je heen en laat je je meeslepen door een merkwaardige kruising tussen objectiviteit en subjectiviteit.

Het is voor de wetenschap buitengewoon moeilijk om alle variabelen te definiëren die een rol spelen bij eerste indrukken. Een dergelijke studie (Engelse link) werd echter uitgevoerd door de Universiteit van Missouri.

In deze studie probeerden de auteurs de eerste indrukken te begrijpen die tijdens een sollicitatiegesprek over kandidaten werden verkregen. De resultaten waren echter niet zo verhelderend als ze misschien hadden gewild. In feite had elke interviewer de neiging zich op een aantal verschillende aspecten te concentreren.

Desalniettemin wees een andere studie uit 2016 op iets meer concreets en overtuigends. Volgens deze auteurs is er zelfs een geheim om betere indrukken te maken.

Wijd open en enthousiaste ogen: de blik die energie uitstraalt

Dit werk (Engelse link) werd uitgevoerd aan de Universiteit van Saint Andrews (Schotland), het Karolinska Instituut (Zweden) en de Universiteit van Stockholm (Zweden).

Ze wezen op een feit dat we al wisten, dat eerste indrukken vaak worden beïnvloed door de aantrekkelijkheid van het gezicht van de betrokken persoon. Er zijn echter gezichtsuitdrukkingen die krachtig kunnen blijken te zijn bij het verbeteren van de eerste indruk.

De eerste is de opening van de oogleden. Wijd open ogen boeien en duiden een reeks subjectieve informatie aan anderen aan.

Je hersenen zijn gewend om snel conclusies te trekken uit kleine details. Om deze reden doet een wijd open en wakkere blik je denken dat de persoon voor je intelligent, dynamisch, positief is en iemand die je kunt vertrouwen. Aan de andere kant, iemand die moe of verdrietig is en zijn ogen niet zo wijd open heeft, heeft de neiging om saaier te lijken.

Het geheim van een betere indruk kan ook om een andere reden in deze factor liggen. Het is het feit dat oogcontact de sleutel is om de ander te bereiken. Als je dit doet met een brede, open en geïnteresseerde blik, creëer je een emotionele afdruk die moeilijk te vergeten is.

Mooie vrouw die lacht en het geheim toepast om een betere indruk te maken

Een subtiele glimlach

Glimlach, maar niet te veel. Draai je mond een beetje omhoog, maar niet overdreven, want dit suggereert valsheid of nervositeit. Dat is de sleutel. Inderdaad, een glimlach maakt altijd een goede indruk. In feite is dit gebaar de meest effectieve vorm van sociale lijm en een die je altijd bij je moet hebben.

In dit universum, waar we allemaal snel oordelen, kan een glimlach altijd helpen. Onderzoek suggereert echter dat het een subtiele, ontspannen en suggestieve glimlach moet zijn, maar nooit geforceerd.

Het bereiken van dit soort glimlach is misschien niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Om deze reden kan het geen kwaad om het voor de spiegel te oefenen, zodat je een natuurlijke, empathische en vriendelijke uitdrukking kunt krijgen.

Tot slot, onthoud altijd dat de werking van de eerste indruk veel verder gaat dan een begroeting of een handdruk. In feite, zoals we eerder vermeldden, heb je tussen de negen seconden en twee minuten om iemand te boeien. Aarzel daarom niet om een open blik en een oprechte glimlach aan te wenden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ambady, N., & Rosenthal, R. (1993). Half a minute: Predicting teacher evaluations from thin slices of nonverbal behavior and physical attractiveness. Journal of Personality and Social Psychology64, 431–441.
  • Cunningham, M. R. (1986). Measuring the physical in physical attractiveness: Quasi-experiments on the sociobiology of female facial beauty. Journal of Personality and Social Psychology, 50(5), 925–935. https://doi.org/10.1037/0022-3514.50.5.925
  • Dougherty, T. W., Turban, D. B., & Callender, J. C. (1994). Confirming first impressions in the employment interview: A field study of interviewer behavior. Journal of Applied Psychology79, 659–665.
  • Talamas SN, Mavor KI, Axelsson J, Sundelin T, Perrett DI. Eyelid-openness and mouth curvature influence perceived intelligence beyond attractiveness. J Exp Psychol Gen. 2016 May;145(5):603-620. doi: 10.1037/xge0000152. Epub 2016 Feb 25. PMID: 26913618.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.