Het belang van trots zijn op jezelf

Trots zijn op jezelf is een belangrijk element van een goede mentale en emotionele gezondheid. Vandaag zullen we het hebben over waarom dat zo is en hoe we het kunnen cultiveren.
Het belang van trots zijn op jezelf

Laatste update: 25 februari, 2021

Vandaag hebben we het over het belang van trots zijn op jezelf. Voel jij je trots op wie je bent? Als het antwoord nee is, denk je dan in ieder geval dat het positief zou zijn als je het wel was?

Sommige mensen geloven dat trots zijn slechts ijdelheid is. Iets dat alleen egocentrische en egoïstische mensen doen. Het zou hen echter verbazen dat het eigenlijk een van de belangrijkste gewoonten is om een goede emotionele gezondheid te behouden. Ik zeg ‘gewoonte’, omdat trots zijn op jezelf vaak een kwestie van doorzettingsvermogen is.

Het is gezond en natuurlijk dat mensen zich gelukkig en tevreden voelen met wie ze zijn. Helaas is onze wereld echter verre van ideaal. We leven namelijk in individualistische en concurrerende samenlevingen die zogenaamd empowerment zouden bevorderen.

De waarheid is echter dat de meesten van ons uiteindelijk gebukt gaan onder de verwachtingen van andere mensen, waardoor het onmogelijk wordt om onszelf echt te accepteren en te waarderen.

Daarom is het jouw taak om je onvoorwaardelijke zelfliefde te herstellen en nooit op te geven wie je echt wilt zijn. Als je weet dat trots zijn op jezelf meerdere voordelen heeft, zul je het niet langer als negatief beschouwen. Bedenk dat het grootste project van je leven je eigen groei en ontwikkeling zou moeten zijn.

Het belang van trots zijn op jezelf

Waarom is het zo belangrijk om trots op jezelf te zijn?

Trots zijn op jezelf betekent niet dat je ijdel of narcistisch wordt. Evenmin houdt het in dat je anderen kleineert, zodat je superieur lijkt. Integendeel, als je gelukkig bent met jezelf, kun je gezondere, meer bevredigende relaties met anderen opbouwen. En dat is niet het enige voordeel. Hier zijn enkele andere redenen om deze gewoonte te cultiveren:

  • Als je trots bent op jezelf, heb je het niet nodig dat anderen zich ook trots voelen. Op deze manier vertrouw je niet op externe goedkeuring. Dit laat je vrij om je eigen pad te kiezen en niet je behoeften en verlangens op te offeren om anderen te behagen.
  • Door trots op jezelf te zijn, tolereer je het gebrek aan respect of agressie van anderen niet. Persoonlijke trots hangt nauw samen met eigenwaarde. Als je weet wat je waard bent, is het een stuk gemakkelijker om grenzen te stellen en ben je minder bang voor afwijzing of verlating.
  • Persoonlijke trots motiveert mensen ook om door te zetten, zelfs als ze weten dat ze op korte termijn met obstakels en uitdagingen te maken zullen krijgen.
  • Degenen die echt tevreden zijn met wie ze zijn, krijgen toegang tot een gevoel van vervulling dat nooit van een externe bron zou kunnen komen. Geen enkele hoeveelheid lof of liefde kan de leegte vullen van het zelf niet leuk vinden van wie je bent.

Hoe cultiveer je zelftrots?

Sommige mensen hebben deze vaardigheid van nature geleerd, meestal door de manier waarop ze zijn opgevoed. Voor anderen is het echter geen eenvoudige taak, omdat het persoonlijk werk en dagelijkse inspanning vereist. Waar je je ook in het spectrum bevindt, deze duidelijke richtlijnen zullen je op weg helpen naar zelfontplooiing:

  • Identificeer je deugden en kwaliteiten, waardeer ze en wen eraan om er vaak aan te denken. Ga dan nog een stap verder door ze onbevreesd te vieren en met anderen te delen. Trap niet in de val van valse bescheidenheid; vier je prestaties en talenten. Je gaven erkennen en waarderen is een gezonde praktijk.
  • Accepteer je gebreken, fouten en aspecten die je kunt verbeteren. Als je echt trots op jezelf wilt zijn, moet je jezelf echt kennen. Kijk naar je schaduwen. Dat betekent niet dat je je disfunctionele houding of gedrag niet hoeft aan te pakken. Integendeel, als je jezelf eenmaal goed kent, kun je in je persoonlijke groei investeren vanuit een plaats van onvoorwaardelijke liefde in plaats van bang te zijn voor je duistere kant.
  • Oefen zo vaak als je kunt. Je moet beginnen met jezelf prioriteiten te stellen. Luister naar je mening, behoeften en doelen, zelfs als je het nog nooit eerder hebt gedaan en je bang bent dat andere mensen het niet leuk zullen vinden. Trouw zijn aan jezelf is de moeite waard.
Kies het pad dat jou trots en gelukkig maakt

Trots zijn op jezelf en het pad dat je kiest

Je hoeft niet perfect te zijn om trots op jezelf te zijn. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf elke dag te zien vorderen richting je doelen, op jouw voorwaarden.

Als je niet zeker weet welke beslissing je moet nemen, ga dan voor het pad waarop je het meest trots zult zijn, het pad dat je zal helpen de persoon te worden die je wilt zijn. Je levensproject ben jijzelf tenslotte. Wellicht ook interessant voor jou

Het onvolmaakte huis: een verhaal om over na te denken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het onvolmaakte huis: een verhaal om over na te denken

Volgens het verhaal van het onvolmaakte huis was er eens een hoopvolle man die niet veel geld verdiende. Hij had alleen tijdelijke, onderbetaalde b...  • Etxebarria, I. (2009). Las emociones autoconscientes positivas: el orgullo. Emociones positivas, 167-180.
  • Williams, L. A., & DeSteno, D. (2008). Pride and perseverance: The motivational role of pride. Journal of Personality and Social Psychology, 94(6), 1007–1017. https://doi.org/10.1037/0022-3514.94.6.1007