Het belang van een gezonde balans tussen werk en privé
Tegenwoordig zijn er veel nieuwe praktijken en processen waarmee rekening moet worden gehouden op de werkplek. Bijvoorbeeld technieken voor productiviteitsverbetering, dynamiek van teambuilding en nieuwe programma’s ter voorkoming van intimidatie op het werk. Onder hen valt de balans tussen werk en privé op. Oftewel de balans tussen je vrije tijd en werktijd.
Tegenwoordig is een van de meest destructieve aspecten op de werkplek trouwens het vervagen van de grenzen tussen werk en dagelijks leven. Factoren als sociale media, flexibele werktijden en de toename van mensen die profiteren van een autonoom regime, maken het beëindigen van het werk tot een onhaalbare droom.
In dit artikel bespreken we het concept van een gezonde balans tussen werk en privé en de toepassing ervan op de werkplek. Het zal je helpen de kracht te krijgen om je leven beter in balans te brengen.
De balans tussen werk en privé
Evenwicht tussen werk en privéleven is een term die verwijst naar het evenwicht tussen de tijd en middelen die worden besteed aan betaald werk en die voor andere vitale activiteiten. In feite zijn zowel werk als vrije tijd nodig om fysiek en psychisch welzijn te waarborgen.
Mensen met een goede balans tussen werk en privé werken uren vast, in een schema dat hen in staat stelt hun privéleven te combineren met hun beroepsleven, zodat ze voldoende vrije tijd hebben. Dit omvat natuurlijk een gezonde werkomgeving en voldoende loon om in hun vitale behoeften te voorzien.
Er moet geld en tijd worden geïnvesteerd in het creëren van goede arbeidsomstandigheden voor werknemers. Helaas passen sommige bedrijven bepaalde twijfelachtige methoden toe. Bijvoorbeeld het onjuist registreren van overuren of het doorschuiven van teambuildingactiviteiten als vrije tijd.
Het belang van een goede balans tussen werk en privé
Zoals we eerder vermeldden, staat goed beheer van tijd en middelen die aan werk en dagelijks leven worden besteed, synoniem voor welzijn en productiviteit. Om dit op een minder abstracte manier te bekijken, volgen hier de belangrijkste punten om in gedachten te houden in de werk-privébalans:
- Als we geen grenzen stellen aan de werkuren, wordt het de enige belangrijke activiteit. Met andere woorden, als een werkschema niet duidelijk gedefinieerd en afgebakend is, is het veel te gemakkelijk om het de hele dag te laten omvatten.
- Het voorkomen van burn-out en depressie- en angststoornissen is essentieel voor het behoud van een gezonde en productieve bevolking. Inderdaad, als mensen niet de mogelijkheid hebben om voor alle aspecten van hun leven te zorgen, zullen ze vroeg of laat stoppen met produceren, of ze dat nu willen of niet.
- Het leven gaat over veel meer dan werken en het nemen van verantwoordelijkheden. Het is niet genoeg om mensen net genoeg tijd te gunnen om hun huishoudelijke verantwoordelijkheden te vervullen. Rust en vrije tijd zijn ook nodig om lichaam en geest in goede conditie te houden.
Neem bijvoorbeeld freelancers. Omdat hun verdiensten rechtstreeks afhangen van hoeveel ze werken, is het voor hen buitengewoon gemakkelijk om hun werkuren naar praktisch hun hele wakkere periode te verlengen. Als ze niet weten hoe ze een schema moeten aanhouden (of de onzekerheid van het werk), zullen ze uiteindelijk verveling, angst en chronische stress veroorzaken.
Lichamelijke gezondheid lijdt ook enorm wanneer we de balans tussen werk en privé niet respecteren. In feite zijn blessures als gevolg van vaste houdingen gedurende langere tijd, overmatige fysieke inspanning of het urenlang herhalen van dezelfde taak een epidemie geworden in de wereld van het werk.
Bovendien beschikken zorgstelsels vaak niet over voldoende middelen om met dit soort aandoeningen om te gaan.
Hoe bereik je een goede balans tussen werk en privé?
Zowel het bedrijf als de werknemer hebben verantwoordelijkheden voor het bereiken van een goede balans tussen werk en privé. De ideeën die we hieronder opsommen, zullen je helpen beter te begrijpen hoe het bedrijf en de werknemer moeten samenwerken, zodat beide profiteren van de relatie:
- Stel gedefinieerde schema’s op. Voor zowel het bedrijf als de zelfstandige staat het hebben van vaste uren gelijk aan gezondheid. In feite zijn ambigue limieten op uren bevorderlijk voor uitbuiting, omdat ze het gevoel creëren dat het individu continu aan het werk is.
- Gezondheidsbescherming. Het is gemakkelijk om in de val te lopen door te geloven dat het lichaam en de geest kunnen worden gedwongen om door te gaan met produceren. Op korte termijn zijn er oplossingen die dit mogelijk maken. Bijvoorbeeld psychofarmaca, ontstekingsremmers, fysiotherapie, enz. De gezondheid van de werknemer zal echter geleidelijk en subtiel slijten, wat ook een negatief effect heeft op hun productiviteit.
- De balans tussen werk en privé is niet alleen van toepassing op mensen met andere verantwoordelijkheden. Het zijn inderdaad niet alleen mensen met kinderen die essentiële behoeften hebben. Niemand zou zijn pauzes met verantwoordelijkheden moeten rechtvaardigen.
Uiteindelijk vereist het creëren van een goede balans tussen werk en privé dat bedrijven zich inzetten en hun deel doen om dit te bereiken. Het vereist echter ook de bewuste controle van het individu bij het beheren van zichzelf. In feite is het maar al te gemakkelijk om in gedragingen en dynamieken te vervallen die hun welzijn en zelfrechten saboteren.
De nieuwe tijden van telewerken
Ten slotte moet een speciale vermelding worden gemaakt met betrekking tot telewerken. Als opkomende modaliteit zijn er hier nog veel aspecten om te reguleren. De eisen aan het individu worden bijvoorbeeld hoger omdat ze niet hoeven te reizen. De kosten die ze maken door thuis te werken, worden echter meestal niet gecompenseerd. Bovendien vervagen de schema’s tussen werk en vrije tijd vaak.
Het breken met de vastgestelde normen is in deze situaties wat makkelijker dan in traditionele werkscenario’s. Toch is het uiteindelijk duidelijk dat we alle essentiële aspecten in overweging moeten nemen. Dit zou voor iedereen voordelen hebben.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Irawanto, D. W., Novianti, K. R., & Roz, K. (2021). Work from home: Measuring satisfaction between work–life balance and work stress during the covid-19 pandemic in indonesia. Economies, 9(3), 96.
- Dousin, O., Collins, N., Bartram, T., & Stanton, P. (2021). The relationship between work‐life balance, the need for achievement, and intention to leave: mixed‐method study. Journal of advanced nursing, 77(3), 1478-1489.
- Arief, N. R., Purwana, D., & Saptono, A. (2021). Effect of Quality Work of Life (QWL) and Work-Life Balance on Job Satisfaction through Employee Engagement as Intervening Variables. The International Journal of Social Sciences World (TIJOSSW), 3(01), 259-269.
- Jammaers, E., & Williams, J. (2021). Care for the self, overcompensation and bodily crafting: The work–life balance of disabled people. Gender, Work & Organization, 28(1), 119-137.
- Greenblatt, E. (2002). Work/life balance: Wisdom or whining. Organizational dynamics, 31(2), 177-193.