Helpt de natuur je stress te verlichten?

Mooie natuurfoto's geven je altijd een gevoel van rust en kalmte. Heb je je ooit afgevraagd waarom? Blijf lezen om het antwoord te ontdekken.
Helpt de natuur je stress te verlichten?

Laatste update: 15 februari, 2021

Is het mogelijk dat de natuur je stress helpt te verlichten? Steeds meer mensen brengen tijd buiten door, al is het maar om te gaan wandelen.

Het aantal wandelclubs is vermenigvuldigd, mensen gaan er in het weekend op uit om bijvoorbeeld wilde paddenstoelen te zoeken en gezinnen gaan kamperen in plaats van in een hotel te verblijven. We zijn zo gewend aan de grote steden en hun gemakken, maar waarom willen we tijd doorbrengen in de vrije natuur?

Helpt de natuur je stress te verlichten

Stress en de triggers ervan

Stress is een normaal, adaptief gevoel dat je helpt te reageren op urgente situaties of noodsituaties. De intensiteit van het leven in de stad brengt het lichaam echter soms tot een stressreactie alsof je constant in gevaar bent. Als je stress op dat punt komt, wordt het chronisch.

Er zijn tal van interne en externe bronnen van stress, zoals:

  • Een biologische geneigdheid. Sommige mensen worden gemakkelijker emotioneel getriggerd dan anderen en daarom kunnen bepaalde situaties bij de ene persoon stress veroorzaken en bij de andere niet.
  • Moeilijke levensomstandigheden. Armoede, misbruik, natuurrampen en chronische ziekten zijn enkele voorbeelden van stressvolle levenssituaties die chronische stress veroorzaken.
  • Dieet. Hoewel je dit misschien moeilijk kunt geloven, houdt het volgen van een ongezond voedingspatroon ook verband met stress. Te veel cafeïne en bewerkte vetten consumeren kan een stress-trigger zijn.
  • Omgeving. Als je op een erg luidruchtige en drukke plek woont of als je niet veel vrije tijd hebt, is het erg moeilijk voor je om te ontspannen. Dat kan, zoals je je kunt voorstellen, leiden tot chronische stress.

Met het oog op dat we het over stress en natuur willen hebben, gaan we ons concentreren op de omgevingsfactoren die bijdragen aan chronische stress en onrust. Als je meer wilt weten over hoe deze situaties je kunnen beïnvloeden, lees dan verder!

Hoe de natuur helpt je stress te verlichten

De relatie van de mens met de natuur is zeer complex. Er zijn duizenden onderling verbonden factoren en het is vaak moeilijk om te bepalen waar de spiraal begint. Begint het in ons of is het iets dat ons van buitenaf beïnvloedt?

Aan de andere kant is het moderne leven de afgelopen eeuwen zo geëvolueerd dat dingen ingewikkeld zijn voor de menselijke biologie en de natuurlijke wereld.

Factoren zoals de werkomgeving, vervuiling en ons snelle leven remmen de natuurlijke ritmes van het lichaam. Dat is waar de natuur om de hoek komt kijken. De natuurlijke wereld heeft een contrapunt voor elk ‘onnatuurlijk’ element van het hedendaagse stadsleven. Laten we daar eens naar kijken.

Luisteren naar stilte in de natuur helpt je stress te verlichten

Omgevingsgeluid in steden is constant. Je buurman die de hele dag muziek speelt, het onophoudelijke verkeer, de bouwwerkzaamheden, toeterende auto’s, enzovoort. Afgezien van als er een stroomstoring is, slaapt de stad niet. Interessant is dat als je in de stad woont, je zo gewend bent aan dit soort soundscape dat je juist verrast wordt als er rust en stilte is.

Alvarsson en zijn onderzoeksteam (Engelse link) vergeleken de prestaties van twee groepen bij een taak nadat ze waren blootgesteld aan een stressvolle stimulerende prikkel. De ene groep luisterde naar een opname van omgevingsgeluid in de stad, terwijl de andere groep naar natuurgeluiden luisterde.

De groep die naar de stadsopname luisterde, deed het beduidend slechter, wat de onderzoekers tot de conclusie bracht dat natuurgeluiden de activiteit van het sympathische zenuwstelsel helpen verminderen. Dit is het stelsel dat wordt geactiveerd wanneer de hersenen gevaar detecteren.

Je hebt afzondering nodig om je stress te verlichten

Mensen zijn sociale wezens. We hebben een zekere mate van menselijk gezelschap nodig voor ons mentale en emotionele welzijn. Dat gezegd hebbende, zijn we geëvolueerd om in kleine groepen te leven, wat steden nogal stressvol maakt. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat er een verband bestaat tussen vruchtbaarheid en overbevolking.

Als je in een natuurlijke omgeving bent, bevordert het simpele feit dat er niemand anders in de buurt is een gevoel van intimiteit en introspectie. Het is moeilijk om dat soort gevoelens te hebben als je constant in contact bent met andere mensen.

Relaxte vrouw in de natuur

Vervuiling

Luchtvervuiling in steden kan ook een rol spelen bij stress- en angststoornissen. We noemden geluidsoverlast al, maar lichtvervuiling is ook een probleem. Het feit dat steden zelden donker zijn, kan het circadiane ritme in je lichaam, die normaal gesproken door zonlicht wordt bepaald, veranderen.

Neem een natuurpil

Het goede nieuws, volgens een onderzoek van Mary Carol R. Hunter (Engelse link) is dat twintig minuten per dag in de natuur doorbrengen voldoende is om de cortisolspiegel in het bloed te verlagen.

Dit is zelfs het geval als de natuurlijke omgeving zich in een stad bevindt (bijv. een stadspark). Deze ‘behandeling’ moet je doen zonder beeldschermen, aerobe oefeningen of zelfs een boek. Onderzoek suggereert dat je de volledige voordelen krijgt als je gewoon rondloopt of in de natuur zit.

Deze nieuwe ontdekkingen brengen wetenschappelijke vooruitgang en onze biologische wortels samen. Elke dag vinden we nieuwe manieren om onze gezondheid en de natuurlijke wereld te beschermen, zonder het comfort van het moderne leven op te geven. Dus, waar wacht je nog op? Ga naar buiten en laat de natuur je stress verlichten!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alvarsson, J.J.; Wiens, S.; Nilsson, M.E. Stress Recovery during Exposure to Nature Sound and Environmental Noise. Int. J. Environ. Res. Public Health 20107, 1036-1046.

  • Stress Recovery during Exposure to Nature Sound and Environmental Noise. (2010, 1 marzo). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2872309/


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.