Helende liefde, hoe werkt dat?

Helende liefde komt alleen in je leven als je bereid bent het te erkennen. Het is een spontane creatie van het soort intimiteit waardoor je je echt goed voelt.
Helende liefde, hoe werkt dat?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 november, 2022

Helende liefde komt in je leven om je te laten zien dat, ondanks alle grillen en teleurstellingen, liefde een waardevolle investering is. Je herkent dit soort liefde omdat je je er zelfverzekerd en optimistisch door voelt. Ook leidt de dynamiek van jullie relatie ertoe dat je groeit en beter wilt worden.

De grootste bijdrage die een helende liefde kan leveren is aan de verbetering van je geestelijke gezondheid. In feite, zonder dat het per se hun bedoeling is, helpt iemand die helende liefde biedt je om je vroegere wonden, onverdraagzaamheid en angst te overwinnen. Ze verschaffen je een soort rust die gemakkelijk over te brengen is naar andere gebieden van je leven.

Je herkent helende liefde niet altijd op het eerste gezicht. Inderdaad komen deze mensen niet aan met etiketten op hun voorhoofd. Bovendien, in tegenstelling tot hartstochtelijke liefde, waarbij je meestal vanaf het eerste moment een band waarneemt, heeft een helende liefde de neiging om van minder naar meer te gaan. Je moet bereid zijn het te herkennen, het te verwelkomen en ermee te werken.

De liefde, die ze blind schilderen, is ziende en inzichtgevende omdat de minnaar dingen ziet die de onverschillige niet ziet en daarom liefheeft .”

Jose Ortega y Gasset

Vrouw troost man
Er zijn relaties die ons helpen te groeien en beter te worden. Het zijn helende liefdes.

 

Wonden en tekortkomingen

De menselijke geest is complex en werkt met een onthutsende logica. Veel mensen dragen wonden uit hun kindertijd met zich mee. Dat komt omdat ze als kind niet alle genegenheid kregen die ze nodig hadden of omdat ze misbruikt werden. In een perfect uitgebalanceerde ideale wereld zou dat soort ongeluk gecompenseerd worden door geluk. Dit is echter een illusie.

In feite dragen deze jeugdwonden en tekortkomingen vaak genoeg gewicht om de emotionele banden die we opbouwen te bederven. Of het nu gaat om vriendschappen of relaties. Als je dit soort situaties meemaakt, kun je het gevoel hebben dat je vervloekt bent of veroordeeld bent tot een vreselijk soort gevangenisstraf. Je merkt dat je je afvraagt waarom je geen geluk kunt vinden.

Het antwoord op deze vraag ligt meestal in jezelf, grotendeels in je onbewuste. Zonder het te beseffen, zet je die wonden en tekortkomingen vaak om in de manier waarop je met anderen omgaat.

Je merkt het niet, maar op verschillende manieren stuur je boodschappen naar je partner als “Red mij,” “Geef mijn leven zin,” enz. Het is ook mogelijk dat je voortdurend met hem of haar in conflict raakt om wraak te nemen voor het verleden, om dat gekwetste kind dat je achterliet te sussen.

Helende liefde

Het is niet mogelijk om een gezonde relatie op te bouwen als je je niet bewust bent van de emotionele schulden die je in je verleden niet hebt vereffend. Om die reden kun je herhaaldelijk betrokken raken bij giftige relaties, of voortdurend liefdesverdriet of verlating ervaren. Maar, geloof het of niet, het is waarschijnlijk dat dit allemaal aan jou ligt.

In feite is het in dit complexe soort context dat helende liefde om de hoek komt kijken. Het is niet het soort liefde dat je fantasieën zal doen uitkomen. Het is er een die je zal helpen beter om te gaan met je eigen werkelijkheid. Het probleem is dat je niet altijd bereid zult zijn dit prachtige geschenk te aanvaarden.

Je moet je van twee dingen bewust zijn. Ten eerste draag je bepaalde tekortkomingen (Engelse link) en onopgeloste conflicten in je. Ten tweede zullen veel van je liefdesfantasieën niet uitkomen, want dat is wat ze zijn: fantasieën. Als je je niet bewust bent van deze twee aspecten, is het zeer waarschijnlijk dat je geen helende liefde zult kunnen ervaren.

Stel omhelst elkaar
Helende liefde helpt je om de werkelijkheid beter onder ogen te zien.

Genees en laat jezelf helen

De enige manier waarop helende liefde in je leven kan komen, is door goed voor jezelf te zorgen. Eerst moet je jezelf leren kennen. Natuurlijk denk je waarschijnlijk dat je jezelf kent. In werkelijkheid weet je echter niet waarom je je zo bang voelt om verliefd te worden.

Evenmin weet je waarom je zo jaloers wordt of je partner uitscheldt omdat je het gevoel hebt dat hij of zij je niet alles geeft wat je nodig hebt en wilt. In feite rechtvaardig je deze gedragingen, maar je begrijpt ze niet.

Het is ook uiterst belangrijk dat je weet wat je van de liefde kunt verwachten. Je moet inzien dat het je niet per se voor altijd gelukkig zal maken. Het zal werk, geduld en tolerantie vergen om diep en solide te worden. Je vindt het misschien moeilijk te geloven, maar als je je van dit alles werkelijk bewust wordt, zal helende liefde op je deur kloppen.

Dat komt omdat je dan klaar bent om je onbevredigde behoeften, complexen en neuroses niet langer op een ander te projecteren. Je zult in staat zijn een gezonde relatie op te bouwen , een die je zal helpen je subjectiviteit in evenwicht te brengen.

Het zal je ook in staat stellen te verifiëren dat er andere manieren zijn om liefde te ervaren. Je zult voelen dat alles goed komt. Dit is wat helende liefde is. Het is prachtig en transformerend.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aragón, R. S. (2007). Significado psicológico del amor pasional: lo claro y lo obscuro. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology41(3), 391-402
  • Cyrulnik, B. (2020). El amor que nos cura. Editorial Gedisa.
  • Moreno, I. Y. L., Castillo, J. L. B., Vargas, C. A. M., & Zúniga, F. S. (2019). Influencia de las carencias afectivas en las relaciones de pareja en mujeres universitarias. Revista Científica de FAREM-Estelí, (32), 75-84.
  • Stamateas, B. (2012). Heridas emocionales: sanar el pasado para un mañana mejor. B De Books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.