Grijze echtscheiding: een fenomeen in opkomst

De grijze echtscheiding is een scheiding die optreedt na de leeftijd van 50 jaar. Wat weten we nog meer over dit fenomeen?
Grijze echtscheiding: een fenomeen in opkomst

Laatste update: 12 oktober, 2021

Grijze echtscheiding komt voor bij 50-plussers die vaak al lang samen zijn. De term is afkomstig van de American Association of Retired Persons (AARP).

In de VS is dit een fenomeen in opkomst. Volgens een studie (Engelse link) onder leiding van Susan L. Brown, gepubliceerd in The Journals of Gerontology, verdubbelde het echtscheidingspercentage bij mensen ouder dan 55 jaar tussen 1990 en 2010.

Dit betekent dat ongeveer een op de vier echtscheidingen in 2010 plaatsvond bij mensen ouder dan 50 jaar. Maar wat weten we nog meer over dit fenomeen?

Grijze scheiding

Ook bekend als een zilveren of diamanten echtscheiding, verwijst het naar de neiging van huwelijken van volwassenen “met grijs haar” (van 50 jaar of ouder) na vele jaren samen als koppel.

Dit is een trend die sterk doorzet in landen als de Verenigde Staten. Maar het gebeurt ook in de rest van de wereld. in feite bevestigt Sonia Abadi, arts, psychoanalyticus en onderzoeker dat we meer echtscheidingen zien bij paren ouder dan 60 jaar, en dit is een universeel fenomeen.

Ouder stel

Oorsprong van het concept

Waar komt het begrip ‘grijze echtscheiding’ vandaan? Het was trouwens de American Association of Retired Persons die deze term in 2004 bedacht, met de publicatie van een studie over echtscheiding op middelbare leeftijd en daarna.

Jaren later, in 2012, noemden onderzoekers van Bowling Green State University dit fenomeen de ‘grijze echtscheidingsrevolutie’.

Voorbeelden van grijze echtscheiding

Er zijn een aantal beroemde koppels die grijze echtscheidingen hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld de oprichter van Microsoft, Bill Gates, en zijn inmiddels ex-vrouw, de Amerikaanse zakenvrouw Melinda Ann French Gates. Ze gingen na 27 jaar huwelijk uit elkaar.

Ook zijn de voormalige vice-president van de VS, Al Gore, en zijn nu ex-vrouw, Mary Elizabeth Aitcheson, na 40 jaar samen gescheiden.

Het fenomeen van de grijze echtscheiding in de Verenigde Staten

Echtscheidingen onder mensen van 50 jaar en ouder in de VS zijn tussen 1999 en 2010 verdubbeld. In feite is het percentage gestegen van 0,5 procent naar 1 procent per jaar.

Een generatie geleden was bij minder dan tien procent van de echtscheidingen een echtgenoot van boven de 50 betrokken. Tegenwoordig is echter meer dan een op de vier mensen in de VS die gaan scheiden ouder dan 50 jaar.

Hoewel het totale aantal echtscheidingen in de VS de afgelopen 40 jaar is gedaald, is deze daling niet homogeen. Het aantal echtscheidingen onder de jongsten is zelfs afgenomen, maar het aantal echtscheidingen onder ouderen is toegenomen. Dat is het fenomeen grijze echtscheiding.

Oorzaken van echtscheidingen

Volgens Marta Ibáñez, een psycholoog gespecialiseerd in seksuele en relatietherapie, zijn de belangrijkste oorzaken van echtscheiding als volgt:

 • Gebrek aan communicatie tussen de partners.
 • Gevoel van “opgesloten zitten.”
 • Het niet voldoen aan de verwachtingen.
 • Uiterst verschillende persoonlijkheden (of liever, onverenigbaar).
 • Veranderende prioriteiten.
 • Gebrek aan vertrouwen in de partner.
 • Ontrouw.

Logischerwijs hebben deze oorzaken bij grijze echtscheiding de neiging om te intensiveren (vanwege de tijd) en hebben ze dus een groter effect op de relatie, wat uiteindelijk tot echtscheiding leidt.

Als gevolg daarvan zijn het verstrijken van de tijd, de routine, de slijtage van de relatie, de grotere kans om een derde persoon te ontmoeten of ontrouw te zijn allemaal factoren die van bijzondere invloed zijn in het geval van een grijze echtscheiding.

Ouder stel denkt aan grijze scheiding

Aspecten om rekening mee te houden bij een grijze echtscheiding

Er zijn enkele aspecten die van bijzonder belang zijn bij een grijze echtscheiding. Dit zijn de volgende:

 • Alimentatie. Alimentatiebetalingen komen vaker voor bij grijze echtscheidingen.
 • Opgebouwd pensioen. Dat kan ernstige geraakt worden tijdens een echtscheiding.
 • Kinderen. Meestal zijn het volwassen kinderen, maar ze ondervinden ook de emotionele gevolgen van een scheiding.
 • Huwelijkse voorwaarden. Ze stellen echtgenoten in staat hun vermogen schriftelijk te verdelen en moeten bij een echtscheiding in aanmerking worden genomen.
 • Terug in het leven en hertrouwen. Het is belangrijk om je voor te bereiden op de nieuwe dynamiek van een relatie.

In werkelijkheid komen echtscheidingen op alle leeftijden voor. Er is momenteel echter een duidelijke hausse in echtscheidingen in de vijftigplussers in de Verenigde Staten.

De oorzaken van echtscheiding kunnen op elke leeftijd dezelfde zijn. Het verstrijken van de tijd, een grotere economische onafhankelijkheid (vooral bij vrouwen) dan vroeger, en het zoeken naar persoonlijke voldoening zijn echter factoren die de grijze echtscheiding in het bijzonder beïnvloeden. Bovendien kan het feit dat ouders ook gescheiden zijn ook van invloed zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Brown, S. & Lin, I. (2012). The Gray Divorce Revolution: Rising Divorce Among Middle-Aged and Older Adults, 1990–2010. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci, 67(6): 731–741.
 • Chavarría, L. et al. (s.f.). El divorcio: tipos, causas y consecuencias en los hijos. Universidad Autónoma de Coahuila.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.