Giftig gedrag waarmee je anderen wegduwt
Je kunt niet alleen gedrag ontwikkelen waarmee je anderen aantrekt, maar ook gedrag waarmee je anderen wegduwt. Dit giftige gedrag kan vervolgens een negatieve invloed hebben of je relaties met familie en vrienden.
Uit respect voor degenen van wie we houden en om ons ondersteuningssysteem niet in gevaar te brengen, moeten we daarom leren om het giftige gedrag waarmee we anderen wegduwen te identificeren en veranderen.
Soms wordt dit gedrag gevoed door afgunst. Afgunst is een negatieve emotie die onze relaties kan beschadigen en onze communicatie kan beïnvloeden.
Giftig gedrag waarmee je anderen wegduwt
1. Je bent jaloers op het succes van andere mensen
Het eerste voorbeeld van giftig gedrag waarmee je anderen wegduwt, is wanneer je voortdurend jaloers bent op andere mensen omdat je het gevoel hebt dat je onsuccesvol bent. Als je dit gedrag bij jezelf herkent, zou het het beste zijn om jezelf niet langer met anderen te vergelijken.
Het is waar dat het maken van vergelijkingen ons soms waardevolle informatie kan opleveren op sociaal vlak. Door onszelf met anderen te vergelijken, kunnen we bijvoorbeeld vaststellen of we de beste of de slechtste in een categorie zijn.
In sommige gevallen kunnen we vergelijkingen daarom in ons voordeel gebruiken. Als we echter vooral jaloers zijn, zal het helemaal niet helpen om onszelf met anderen te vergelijken.
2. Je vat kritiek altijd persoonlijk op
Het is geen goed idee om een defensieve houding aan te nemen en anderen aan te vallen om ons tegen kritiek te beschermen. Als dit is wat je meestal doet, probeer dan te kalmeren en je ego er voortaan buiten te laten. Ons ego zorgt er namelijk vaak voor dat we kritiek opvatten als een persoonlijke aanval.
Dit betekent natuurlijk niet dat we een passieve houding moeten aannemen, onbewogen door wat anderen van ons denken. In plaats daarvan moeten we ons oordeel aanpassen om op een intelligente manier te kunnen profiteren van de perceptie van anderen.
3. Je behandelt jezelf als slachtoffer
Ook voortdurend in de slachtofferrol treden is een van die voorbeelden van giftig gedrag waarmee je anderen wegduwt. Dit kan gebeuren als we het gevoel hebben dat alle problemen op ons gericht zijn. Het is echter zo dat dit gedrag je persoonlijke ontwikkeling enorm belemmert.
4. Je obsedeert over pijn
Wanneer we ons slecht voelen of op de een of andere manier lijden, is het normaal dat deze negatieve emoties uiteindelijk verdwijnen. Als we echter elke keer dat we een moeilijke situatie doormaken pijn en wrok opbouwen, worden we uiteindelijk verbitterd en giftig.
5. Je hebt geen controle over je emoties
Mensen zouden altijd hun best moeten doen om hun emoties te beheersen. In die zin is het een goede eerste stap om te herkennen dat doordraaien of het hebben van woedeaanvallen, evenals het hebben van driftbuien of voortdurend in huilen uitbarsten, gedrag is waar je anderen mee wegduwt.
Hiermee vertonen we namelijk alleen maar onvolwassen gedrag dat anderen doet denken dat we weinig zelfbeheersing hebben. Om die reden stellen we in dit geval voor om emotionele intelligentie toe te passen. Luister naar wat anderen over je te zeggen hebben en leer je emoties te beheersen, voor je eigen welzijn.
6. Je hebt een gebrek aan empathie
Empathie is een zeer positieve eigenschap. Als je namelijk in staat bent om jezelf in anderen te verplaatsen, kun je hun problemen begrijpen. Bovendien zal dit er ook voor zorgen dat je emotionele intelligentie verbetert.
Een goed empathisch vermogen versterkt daarom onze banden met anderen.
7. Je hebt geen respect voor de grenzen van anderen
Als we willen dat anderen onze grenzen respecteren, moeten wij ook hun grenzen respecteren. Als het gaat om het bepalen van de grenzen van iemand anders, houd dan rekening met de persoon met wie je te maken hebt. Zijn sociale omgeving kan je aanwijzingen geven over wat hij leuk vindt en wat hij niet leuk vindt.
Japanse en Chinese mensen houden er over het algemeen bijvoorbeeld van om iets meer afstand te bewaren tussen zichzelf en andere mensen. Mediterrane mensen lijken daarentegen juist niet zoveel problemen te hebben met fysiek contact of het benaderen van andere mensen.
Het is belangrijk om deze vormen van gedrag waarmee je anderen wegduwt te vermijden. Zodoende kun je namelijk genieten van een gezonder en gelukkiger leven en goede relaties opbouwen met anderen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Albrecht, Karl (2005): “Inteligencia social. La nueva ciencia del éxito”. Disponible en: http://www.elmayorportaldegerencia.com/Libros/CRM/%5BPD%5D%20Libros%20-%20Inteligencia%20social.pdf