Het gevoelsleven tussen een man en een vrouw

Het gevoelsleven tussen een man en een vrouw

Laatste update: 21 december, 2016

Het gevoelsleven tussen een man en een vrouw is een bijzondere wisselwerking die sterk wordt beïnvloed door de behoeften en de mentale en emotionele gewoontes van beiden. Deze gewoontes zijn weer afhankelijk van educatieve en biologische voorkeuren en maken elk van ons uniek als het aankomt op onze gevoelsaard.

De meest voorkomende klacht die mannen over vrouwen hebben, is dat ze te emotioneel zijn, terwijl vrouwen mannen er over het algemeen van beschuldigen niet emotioneel genoeg te zijn. Met deze verwijten proberen we ‘de ander te veranderen, zodat hij aan onze behoeften voldoet’, omdat we denken dat hij dit kan als hij dit echt wil.

We moeten echter weten dat de hersenen van mannen en vrouwen ontzettend verschillend zijn.

Man

Twee emotionele systemen

Daniela maakt een ontzettend stressvolle periode mee op het werk. Als ze thuiskomt, is het enige waar ze behoefte aan heeft dat Jorge naar haar luistert en haar een knuffel geeft. Zodra Daniela hem echter vertelt over haar problemen, gaat Jorge in de ‘robotmodus’, zoals Daniela dit noemt, en begint hij Daniela te vertellen wat ze kan doen.

Dit is verontrustend voor Daniela, omdat ze denkt dat Jorge het niet begrijpt en niet geïnteresseerd is in wat er met haar gebeurt. Ondertussen voelt Jorge zich rot omdat hij ziet dat Daniela zich rot voelt, maar hij kan geen manier bedenken om haar te helpen, aangezien hij haar er niet van heeft kunnen overtuigen om de oplossingen die hij bedacht had te implementeren.

Tot voor kort werd geloofd dat de verschillen in de manier waarop mannen voelen en hun emoties uiten volledig te wijten waren aan het type opvoeding dat zij genoten. Zoals we echter reeds noemden, weten we vandaag de dag dat mannelijke hersenen emoties anders verwerken dan vrouwelijke hersenen. 

Dit verschil is gebaseerd op het gebruik van twee verschillende hersengebieden die tegelijkertijd opereren (het spiegelneuronsysteem en het gebied waar de temporale en pariëtale kwabben elkaar ontmoeten). Laten we deze gebieden eens verkennen aan de hand van ons voorbeeld.

Troosten

Wanneer vrouwen huilen, kan zich oprechte pijn voordoen in de hersenen van mannen

Als we de hersenen van Jorge konden scannen terwijl Daniela over haar problemen klaagt en begint te huilen, zouden we zien dat er in zijn hersenen twee verwerkingssystemen geactiveerd worden.

Het eerste systeem is het spiegelneuronsysteem, wat ervoor zorgt dat Jorge in staat is om even de emotionele pijn die te zien is op het gezicht van Daniela te voelen. Op dit moment leeft Jorge emotioneel met zijn partner mee.

Het volgende dat we zouden waarnemen zou de activering zijn van het grensgebied van de temporale en pariëtale kwabben, waarbij hij de situatie zou analyseren en naar oplossingen zou zoeken. Dit is wat we cognitieve empathie noemen.

Het mannelijke brein is in staat om dit grensgebied in de hersenen vanaf het einde van de kindertijd te gebruiken en mannelijke hormonen kunnen een voorkeur creëren voor het analytisch systeem in dit gebied (hoewel dit van man tot man ontzettend kan variëren).

Hersenen

De verbinding tussen de temporale en pariëtale kwabben zorgt ervoor dat we duidelijke grenzen kunnen vaststellen tussen onze eigen emoties en die van anderen, waardoor we kunnen voorkomen dat onze mentale processen beïnvloed worden door de emoties van anderen. Dit versterkt het vermogen om te zoeken naar cognitieve en analytische oplossingen, wat ontzettend praktisch is in de wereld waarin wij leven.

Als we de hersenen van Jorge dan ook zouden observeren terwijl hij Daniela oplossingen biedt die zijn brein bedacht heeft om haar pijn te verlichten, dan zouden we zien dat terwijl hij zijn partner dingen vraagt als ‘Hoeveel mensen heb je nodig om de klus voor elkaar te krijgen?’, de cortex geactiveerd wordt.

Dit zal Daniela irriteren, iets wat veel lezers wel zullen begrijpen. En ze zal antwoorden: ‘Wat maakt dat uit? Ik moet het doen met het team dat ik heb’, terwijl ze Jorge een boze blik toewerpt.

Man en Vrouw

De hersenen van Jorge zullen de emotionele ondertoon van Daniela haar laatste opmerking echter niet registreren, omdat zijn mannelijke brein het gebied voor emotionele empathie heeft uitgeschakeld om naar een oplossing te zoeken en om cognitief mee te leven met zijn liefje.

Vervolgens zal Jorge haar een geweldige oplossing bieden die uit zijn hersenen is voortgekomen: ‘Neem tijdelijke medewerkers in dienst.’ Automatisch zullen bij Jorge de hersengebieden die betrekking hebben op het welzijn geactiveerd worden vanwege dit goede idee.

Maar het plezier duurt precies zo lang als het duurt om de reactie van Daniela te veroorzaken, die alleen maar kan huilen en zich rot kan voelen over het feit dat haar partner haar gevoelens niet begrijpt en ze niet het belang geeft dat ze werkelijk verdienen.

Omhelzing

Twee verschillende hersenrealiteiten

Jorge probeert met man en macht om Daniela op praktische wijze te helpen. Zijn emotionele logica vertelt hem tenslotte dat dit het beste is wat ze kan doen. Maar het perspectief van Daniela is heel anders en als vrouw is zij meer op zoek naar emotionele empathie dan cognitieve. Ze geeft niet zoveel om de oplossingen, ze geeft er meer om dat zij en haar partner emotioneel op één lijn zitten als zij ongemak ervaart. En dus zal Daniela het idee hebben dat Jorge niet oprecht geïnteresseerd is in waar ze het over heeft, terwijl Jorge in feite aan het proberen is om de pijn van degene die voor hem staat te verlichten.

In deze zin moeten we concluderen dat de emotionele achtergrond van een man niet minder rijk en minder geldig is dan die van een vrouw, maar bij de meesten van ons werkt het op cerebraal niveau simpelweg anders.

Dit is de reden dat we elkaar niet altijd kunnen begrijpen of perfect kunnen aanvullen. We moeten het zien als iets dat ons letterlijk in de weg staat. Nu we deze informatie hebben, is het dan ook misschien tijd om er rekening mee te houden, zodat het gevoelsleven tussen een man en een vrouw veel belonender kan zijn…

Geraadpleegde bronnen:

Carlson, N. (2014). Physiology of Behavior. Uitgeverij Pearson.

Brizendine, L. (2010). The Male Brain. Disclosure RBA.

 

–Afbeeldingen van Claudia Tremblay, Puung en onbekende artiesten–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.