Gelukkig zijn is zo simpel, maar simpel zijn zo moeilijk
Soms nemen we genoegen met dingen die ons niet gelukkig maken, uit gewoonte, besluiteloosheid of angst. Onze harten verroesten en onze geest wordt afgesloten door het prikkeldraad van onze comfortzone. Misschien vergeten we het soms, maar gelukkig zijn is vrij simpel; het moeilijke is om te onderscheiden wat belangrijk is, wat ons vult en onze tijd magisch maakt. En er vervolgens voor te vechten.
Zoals ze zeggen: ‘Gelukkig zijn is zo simpel, maar simpel zijn zo moeilijk…’ Een korte zin, maar een diepe waarheid. Om het te begrijpen, moeten we even ergens over nadenken.
De meesten van ons hebben geleerd dat we bepaalde dingen moeten bereiken om een identiteit te hebben, status te krijgen, ons op een bepaalde manier te gedragen om een bepaald doel te bereiken.
“Geluk zit niet in bezit en niet in goud, geluk bevindt zich in de ziel.”
We studeren en we ontwikkelen vaardigheden om een baan te vinden. We hebben een baan om een zogenaamde staat van geluk te bereiken. Dan krijgen we bezittingen en relaties die ons met geluk moeten vullen. Deze formule is echter niet altijd juist. Het kan niet altijd gewoon bij elkaar opgeteld worden.
Is geluk een zwendel? Absoluut. De ware leugen is dat we geloven dat we het kunnen ‘bereiken’. Want wie erop aandringt het te vinden, zal steeds opnieuw mislukken.
De zoektocht naar geluk eindigt nooit goed, vanwege één simpele reden: het is een staat van zijn. Je kunt er niet naar zoeken, het wordt gecreëerd. Het wordt niet gevonden, er wordt aan gewerkt.
En we mogen het volgende niet vergeten: dezelfde strategieën werken niet voor iedereen. Ieder van ons moet er op zijn eigen manier aan werken.
Van Hygge tot Lagom: de fascinerende wereld van de Scandinavische utopieën
Sinds 2015 zijn we bekend geraakt met een woord dat uit Denemarken is overgevlogen: Hygge. Het Deense geheim van geluk heeft overweldigend veel succes gehad, althans in de redactionele wereld. Het nodigt ons uit tot een volledig, authentiek welzijn via de zuiverste, meest basale eenvoud, die ons bevrijdt van conflicten in het leven.
Inmiddels is Hygge naar de achterbank verhuisd om plaats te maken voor nieuwe trends, andere complementaire benaderingen samengevat in een nieuw woord: Lagom.
De Zweden geven de wereld een nieuwe trend die, zoals voorheen, met mooie foto’s op Instagram te zien is. Lagom is in de afgelopen maand duizenden keren geretweet en Vogue, Elle en ook Ikea zijn op de trein gesprongen.
Lagom kan vertaald worden als ‘precies de juiste hoeveelheid’. Het moedigt ons bijvoorbeeld aan om ons te omringen met de grondbeginselen, de essentie. Om alleen te kopen wat we nodig hebben, om voor het milieu te zorgen, om onze huizen te versieren met de eenvoudigste dingen. Om alleen te eten hoeveel we nodig hebben.
Tot slot herinnert het ons eraan dat het belangrijk is om nooit toe te staan dat werk ons leven overneemt. Je kent het idee ‘minder is meer’ en dat geluk gevonden wordt in eenvoud. Simpel.
Er ontbreekt iets…
Hoewel deze boodschappen positief en geruststellend zijn, kunnen we niet alle marketing achter deze trends negeren. Noordse koorts, met zijn misdaaddrama’s, levensstijl en vooruitstrevende, gezonde samenleving is ongetwijfeld aantrekkelijk.
Het kan echter een enigszins bittere utopie zijn. Dat is wat een prijswinnend essay van de Britse schrijver Michael Booth, getiteld The Almost Nearly Perfect People, uitlegt. Hij probeert een realistisch beeld te geven van het schijnbare Scandinavische geluk, iets waar Henning Mankell in zijn boeken al op heeft gewezen.
Een interessant feit is dat de Scandinavische landen, die blijkbaar het gelukkigst zijn in de wereld, nummer één zijn op het gebied van zelfmoordcijfers. Het lijkt alsof er iets ontbreekt…
Creëer je eigen recept om gelukkig te zijn
Boeken over hoe gelukkig te zijn zijn altijd interessant en vaak behulpzaam. Ze bieden nieuwe perspectieven, laten ons dingen zien die we nog nooit eerder hebben gezien. Ze nodigen ons uit om na te denken en hier en daar veranderingen aan te brengen.
We moeten echter duidelijk maken dat het geen handleidingen of bijbels zijn. Ze werken niet voor iedereen, want soms leven we in heel verschillende werelden.
“Geluk hangt niet af van externe omstandigheden, maar van onze mentale houding.”
-Dale Carnegie-
Het heeft bijvoorbeeld geen zin om aan te moeten horen dat we ons leven niet moeten laten beheersen door werk als we geen baan hebben. Evenmin kunnen we ‘met het minimum leven’ als wat we al hebben, fundamenteel is. Met dit alles willen we één ding duidelijk maken: geluk is maatwerk. Het moet passen bij onze maat en passen bij ons eigen leven.
Het vergt inspanning, wilskracht en begrip dat gelukkig zijn heel simpel kan zijn, zonder twijfel. Maar het is moeilijk om onze prioriteiten duidelijk te krijgen, die totaal anders kunnen zijn dan die van andere mensen.
En dat vergt moed, geen foto op Instagram van een vrouw die een boek leest met gezellige wollen sokken en een grote bril, met koffie in haar hand.
Soms moeten we om gelukkig te zijn alles achterlaten en weer van nul beginnen. Maar andere keren kan het echt innerlijk werk betekenen om wonden te genezen, frustraties te herstellen en nieuwe motivatie te vinden.
Laten we proberen moeilijke dingen simpel te maken, maar ook ons eigen recept voor geluk bedenken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Contreras, F., & Esguerra, G. (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas, 2(2), 311-319.
- Csikszentmihalyi, M. (2012). Fluir: una psicología de la felicidad. Editorial Kairós.
- Cuadra, H., & Florenzano, R. (2003). El bienestar subjetivo: hacia una psicología positiva. Revista de Psicología, 12(1), ág-83.