Gedrag dat je behoefte aan goedkeuring onthult
Albert Ellis, de bekende cognitieve psycholoog, plaatst de ‘behoefte aan goedkeuring’ bovenaan zijn lijst van irrationele overtuigingen. Velen van ons lijden onnodig vanwege dit onrealistische idee. We denken dat we goedkeuring en acceptatie nodig hebben van bijna alle belangrijke mensen in ons leven om gelukkig te zijn.
Waarom is dit idee niet realistisch? Vanwege het simpele feit dat we er nooit in zullen slagen om iedereen tevreden te stellen. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke waarden, normen en meningen en deze zullen niet altijd overeenstemmen met die van ons. Ze zijn niet beter of slechter, gewoon anders.
Hoe hard we ook proberen om iedereen te behagen, we zullen er nooit in kunnen slagen. Bovendien zullen we zodoende niet meer oprecht zijn. Dan komt de angst en zelfs afwijzing.
Het is niet precies hetzelfde als willen dat bepaalde mensen ons leuk vinden. We zijn sociale wezens, en daarom houden we er allemaal van om het gevoel te hebben dat we geliefd zijn. We willen dat mensen aan ons denken wanneer ze plannen maken, we houden ervan om geprezen te worden en ons geaccepteerd te voelen in een sociale groep.
Deze dingen hebben we echter absoluut niet nodig. Als we onszelf iets anders wijsmaken, zullen we hieronder lijden en slaaf worden van iets dat we niet kunnen controleren: of andere mensen van ons houden of niet.
Mensen denken dat ze de liefde van anderen nodig hebben om gelukkig te zijn. Wat we echter echt nodig hebben, is zelfliefde. Als we dat hebben, zullen we betere relaties ontwikkelen met andere mensen en zelfs meer liefde krijgen van degenen om ons heen.
Het hebben van een overdreven behoefte aan goedkeuring maakt onze relaties eigenlijk alleen maar erger. Het is een selffulfilling prophecy: onze misleide handelingen bevestigen vaak onze irrationele overtuigingen. Wil je weten hoe het gedrag van mensen met een te grote behoefte aan goedkeuring eruitziet? Blijf dan lezen…
Gedrag dat je behoefte aan goedkeuring onthult
Alles wat je doet rechtvaardigen en te veel uitleg geven
Stel dat je leert dat een bepaald persoon jouw gedrag niet goedkeurt. Om weer controle over de situatie te krijgen probeer je alles wat je hebt gedaan te rechtvaardigen. Je denkt dat je de andere persoon ervan kunt overtuigen dat je gelijk hebt.
Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Persoonlijke meningen veranderen zelden vanwege rechtvaardigingen of verklaringen. Het verstandigste om te doen is om de mening van de ander te accepteren en een goede relatie met hem te onderhouden. Probeer dit kleine, onbeduidende meningsverschil te vergeten.
Van gedachten veranderen
In staat zijn om van gedachten te veranderen is een teken van volwassenheid en mentale flexibiliteit. Dit geldt echter alleen als de persoon met wie we communiceren ons echt heeft weten te overtuigen. Als je constant van gedachten verandert, omdat je bang bent dat anderen aan je zullen twijfelen en je zullen afkeuren, dan ben je het slachtoffer van een onrealistische behoefte aan goedkeuring.
We moeten ons realiseren dat jezelf kunnen zijn een eigenschap is die door velen gewaardeerd wordt. We voelen ons aangetrokken tot mensen die sterk en zelfverzekerd zijn. Houd dus voet bij stuk en accepteer het feit dat andere mensen het misschien niet met je eens zullen zijn.
Boos worden op andere mensen
Elke keer boos worden als iemand het niet met je eens is, is eigenlijk een schreeuw om goedkeuring. Het probleem is dat woede niet de beste manier is om andermans goedkeuring te krijgen. In feite drijft zo’n negatieve emotie mensen juist weg. Als gevolg wordt de kans dat je het tegenovergestelde doet van wat je juist wilde doen, een stuk groter. Wat je uiteindelijk bereikt is afwijzing en het onaangename gevoel van woede.
De beste manier om je over kritiek heen te zetten, is misschien om het standpunt van de andere persoon te accepteren en je eigen standpunt op een assertieve manier over te brengen.
Je controleert dwangmatig hoeveel ‘vind-ik-leuks’ je krijgt op sociale media
Het technologische tijdperk waarin we leven versterkt onze behoefte aan goedkeuring op een unieke en toch zeer duidelijke manier. Hoeveel mensen ken je die constant foto’s van zichzelf posten? De waarheid is dat achter dit gedrag een wanhopige behoefte aan goedkeuring schuilgaat. Het aantal ‘vind-ik-leuks’ of opmerkingen die ze krijgen versterkt dit gedrag alleen maar.
Wees geen slaaf van de goedkeuring van je virtuele vrienden. Als je niet veel ‘vind-ik-leuks’ krijgt, zal dit je diep kwetsen.
Niets zeggen als we het ergens niet mee eens zijn
Mensen doen vaak dingen die we helemaal niet leuk vinden. Toch zeggen we er niets over. We maken namelijk allemaal fouten, die ook weer opgelost kunnen worden. Het probleem ontstaat echter wanneer je de andere persoon de kans niet geeft om zijn fout te herstellen. Nog een probleem is als je niet in staat bent een mening te respecteren die niet overeenkomt met de jouwe.
Als je bang bent voor afkeuring, zwijg je en druk je je gevoelens niet uit. En je eist datgene dat van jou is niet op. Je houdt je ongeluk gewoon in, je bijt op je tong en voelt je vreselijk. Wat je in plaats daarvan zou kunnen doen, is jezelf uiten – rustig en assertief. Als je de situatie goed aanpakt, kunnen beide betrokkenen tevreden vertrekken.
Je hoeft helemaal niet de hele wereld te behagen om gelukkig te zijn. Als je mensen om je heen hebt die van je houden, moet je je echt gezegend voelen. Als het binnen je macht ligt, probeer dan vriendelijk en beleefd te zijn. Vergeet echter niet dat jezelf ook fouten maakt en meningen hebt die afwijken van de meningen van anderen.
Je hoeft niet met iedereen die je tegenkomt bevriend te zijn of zelfs bij iedereen geliefd te zijn. Wat echt belangrijk is, is dat jouw gedrag je eigen goedkeuring heeft. Je moet ook leren om onenigheden respectvol te uiten.
Doe dat en je zult zien dat liefde net is als een boemerang. Als je het geeft, komt het bij je terug. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer anderen van je zullen houden.