FOBU of de angst voor een relatiebreuk
Wanneer een relatie jou meer pijn dan plezier bezorgt of wanneer de liefde gewoon op is, dan is het meest logische dat je de relatie beëindigt en de bladzijde omdraait. Dat is uiteraard niet altijd een gemakkelijke opdracht. Alleen al de gedachte aan een relatiebreuk veroorzaakt bij sommige mensen een echt angstgevoel. Deze mensen lijden aan wat bekend staat als FOBU of de angst voor een relatiebreuk.
FOBU is een afkorting van Fear of Breaking Up (de angst dat een romantische relatie eindigt). Het is een gedragspatroon dat we bij mensen van alle leeftijden en alle sociale klassen vinden. Het is echter ook waar dat sommige generaties kwetsbaarder zijn voor dit fenomeen, zoals de milleniumgeneratie of Generatie Y.
Apps als Tinder,WhatsApp of Instagram zijn enkele voorbeelden van de nieuwe platformen die mensen tegenwoordig gebruiken om te flirten. Eigenlijk bestaan er duizenden koppels die elkaar nog nooit van dichtbij gezien hebben.
Dit gebrek aan lichamelijke communicatie is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant verzacht het de klap. Anderzijds maakt het jonge mensen kwetsbaarder. Ze hebben meer tijd nodig dan hun ouders en grootouders om met bepaalde fundamentele trauma’s om te gaan. Toch zijn die noodzakelijk voor een geschikte geestelijke en emotionele ontwikkeling. Dat is de reden waarom mensen op deze leeftijd gevoeliger zijn om aan FOBU te lijden.
“Succes is niet definitief, falen is niet fataal. Wat telt, is de moed om verder te gaan.”
Waarom treedt FOBU of de angst voor een relatiebreuk op?
FOBU ontstaat vooral als gevolg van een laag zelfvertrouwen, de angst om alleen te zijn en eigenlijk wegens de angst opnieuw te beginnen. Wanneer we in een giftige relatie zitten en ons gevangen voelen, dan betekent elke poging om onze onafhankelijkheid te winnen een grote inspanning, zelfs wanneer we lijden. Als we bovendien al gedurende een lange tijd die relatie hebben, dan betekent het beëindigen van de relatie en alles wat het inhoudt, een drastische verandering.
Er zijn de dagelijkse gewoonten die sommigen van ons gewend zijn. We houden ons vast in een bitterzoete comfortzone. De gedachte aan een relatiebreuk terwijl we een hechte relatie hebben met de familie en de vrienden van onze partner, is hartverscheurend. Sommige angsten hebben te maken met wat ze over ons zullen denken, met de blik op hun gezichten wanneer ze ons op straat zien. Het idee alleen dat we alle contact zullen verliezen met mensen aan wie we zo gehecht zijn, schrikt ons af.
Wanneer een relatie eindigt, voelt diegene die de beslissing nam zich meestal verantwoordelijk. Hij of zij voelt zich vaak schuldig voor alle pijn die de relatiebreuk veroorzaakt. We willen niemand kwetsen. Dus voelen we ons net beulen. We kiezen er dan liever voor om onszelf wekenlang te straffen. Bovendien weten we dat we zelf ook zullen lijden. Dat maakt ons zelfs nog angstiger. Het leven wordt dan een spiraal van twijfel en lasten omdat we niet weten hoe we met het probleem moeten omgaan.
Een andere belangrijke oorzaak van de angst voor een relatiebreuk is dat sommige mensen gewoon niet weten hoe ze alleen moeten zijn. Sommigen van ons hebben in het leven de bevestiging en de aanwezigheid van een andere persoon nodig. Dit maakt het ons onmogelijk om zelfs maar te denken aan het beëindigen van de relatie. We willen dan liever ongelukkig zijn en een ellendig bestaan leiden dan de confrontatie aangaan met wat we al weten. Het feit dat we niet langer bij die persoon willen zijn.
Hoe kan je jouw FOBU te boven komen?
Je kan maar op één manier je angst voor een relatiebreuk overwinnen: door de confrontatie aan te gaan met de situatie. Het is erg moeilijk om dapper te zijn. Soms is het echter de enige manier waarop jij je eigen geluk kan verwezenlijken. Het heeft geen zin in een situatie te blijven waarin je lijden groter is dan je welzijn.
Een andere mogelijke situatie is dat de relatie gezond en oprecht was maar dat de vonk van de liefde verdwenen is. Dan is het logisch dat je eerlijk bent tegenover de andere persoon. Onthoud dat je misschien niet langer verliefd bent maar dat in het verleden wel was. De andere persoon verdient dus het grootst mogelijke respect. Je kan de andere persoon bedriegen door hem te laten geloven dat de liefde tussen jullie nog bestaat. Dat is echter niet alleen heel egoïstisch. Het is ook laf.
Als je in een giftige en afhankelijke relatie zat, dan is een relatiebreuk een prioriteit voor je geestelijke gezondheid. Je verdient respect en waardering. Je verdient het geliefd te worden door de persoon die hetzelfde voor jou voelt als jij voor hen. Toelaten dat je een slaaf wordt van pijn en lijden zal alleen maar je zelfvertrouwen ondermijnen en is gedoemd te mislukken.
Onthoud dat twijfels en spijt jou op een of andere manier zullen omgeven. Je leven zal veranderen. Uiteraard zal je veel dingen missen, vooral het gezelschap, ook al zat je in een giftige relatie. Er zullen zelfs dagen zijn waarop je je eenzaam zult voelen. Je kan zelfs overwegen om terug te gaan naar je ex. Dat is echter niet je hart dat spreekt maar het ontbreken van de sleur.
Praat met een specialist over het beëindigen van je relatie
Je moet met een specialist praten als de angst voor een relatiebreuk met je partner of om alleen te zijn jou op een abnormale manier begint te raken. Het is mogelijk dat je een pathologie ontwikkeld hebt als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met vroegere relatiebreuken. Je moet misschien aan je zelfvertrouwen werken.
In deze gevallen is het fundamenteel dat je jezelf respecteert en je eigen waarde kent. Je moet genoeg van jezelf houden om te weten hoe je iets moet beëindigen dat jou niet langer voldoening geeft. Wat anderen denken, is niet relevant.
Neem een beslissing en onderneem iets
Wacht niet langer als je beseft dat je het slachtoffer bent van de angst voor een relatiebreuk. Dit gevoel zal jou steeds meer verstrikken en je tegenhouden om een beslissing te nemen.
Wanneer je uiteindelijk besloten hebt om de relatie te beëindigen, bedenk dan de andere persoon misschien niet goed zal reageren. De reden kan zijn dat je zijn hart gebroken hebt. Of het kan ook zijn omdat hij koste wat kost wil dat jij in zijn macht blijft. Jezelf beschermen en dan vooral in dit laatste scenario is het belangrijkste.
Nadat je jouw beslissing laten weten hebt, moet je een tijdje afstand nemen van de andere persoon. Dit is echt noodzakelijk, ook al lijkt het een ongevoelige beslissing. Je moet volwassen zijn en de gevolgen van je daden aanvaarden. Je moet ook onthouden dat het niet het einde van de wereld is. Deze beslissing kan het beste zijn wat jou kan overkomen.