Fluoxetine (Prozac): het medicijn voor geluk

Fluoxetine is het actieve ingrediënt in Prozac. Dit medicijn werd in de jaren tachtig het meest gebruikte antidepressivum. Dat was te danken aan de effectiviteit en de weinige bijwerkingen.
Fluoxetine (Prozac): het medicijn voor geluk

Laatste update: 25 januari, 2022

Toen fluoxetine in de jaren tachtig op de markt kwam, verloren mensen hun angst voor antidepressiva. In feite werd het actieve ingrediënt in Prozac voor velen een succesverhaal in de moderne farmacologie. De reden? Wetenschappers hadden eindelijk een effectief antidepressivum-molecuul ontdekt met meer aanvaardbare bijwerkingen.

Fluoxetine is al dertig jaar onder ons. Om te zeggen dat de komst van deze nieuwe farmacologische hulpbron een mijlpaal was, is een understatement. In feite werd het snel het bestverkochte medicijn, een positie die het tot voor kort behield.

Met de ontwikkeling van fluoxetine hebben de laboratoria van Eli Lilly inderdaad veel meer bereikt dan alleen de ontwikkeling van het eerste SSRI-medicijn (selectieve serotonineheropnameremmers).

Met de komst van fluoxetine veranderde de aanpak van depressieve stoornissen volledig. Dit betekende een betere kwaliteit van leven voor miljoenen patiënten die werden behandeld voor depressie.

Fluoxetine is niet alleen succesvol bij de behandeling van depressieve stoornissen. Bovendien is het effectief voor obsessief-compulsieve stoornis (OCS), boulimia nervosa en premenstruele dysfore stoornis.

Tot de komst van fluoxetine werden veel van deze psychiatrische aandoeningen behandeld met zogenaamde tricyclische antidepressiva. De bijwerkingen van deze medicijnen waren opmerkelijk. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, toevallen, leverproblemen, vermoeidheid en ernstige urinewegproblemen.

Bovendien betekende de popularisering van fluoxetine dat het stigma van depressie begon af te nemen. Eindelijk was er een behandeling op de markt die depressie met ‘aanvaardbare’ bijwerkingen kon behandelen. Dankzij dit feit verloren duizenden mensen hun angst en begonnen ze om hulp te vragen. In feite begonnen ze over hun depressie te praten zonder schaamte of ongemak.

Prozac met de werkzame stof fluoxetine

Fluoxetine en het gebruik ervan

Ze noemen het de gelukkige pil. Het is effectief, wordt goed verdragen en, nog interessanter, het is niet alleen geschikt voor de behandeling van depressieve stoornissen. Fluoxetine wordt ook gebruikt voor de behandeling van obsessief-compulsieve stoornissen, boulimia en paniekaanvallen. Het is ook een krachtig antiviraal middel en een medicijn dat de hersenfunctie kan herstellen.

In feite, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken en werken, zoals die gepubliceerd op de website Psychology Today (Engelse link) , stimuleert fluoxetine de plasticiteit van de hersenen. Met andere woorden, het bevordert de hersenontwikkeling en neuronale verbindingen.

Toch is er een keerzijde. Sinds de introductie is dit medicijn een soort ‘geneesmiddel’ geworden dat artsen en psychiaters uiteindelijk te veel hebben voorgeschreven voor (bijna) elke klinische en subklinische aandoening.

Dit resulteerde in ongepast misbruik, tot het punt dat veel mensen de praktijk van een specialist kwamen om fluoxetine te vragen om één reden: om zich beter te voelen. Voordat we ons echter te veel laten meeslepen door het idee van dit ‘wondermiddel’, is het belangrijk om te weten hoe het werkt en welke bijwerkingen het heeft.

Fluoxetine

Fluoxetine is een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI). Dit betekent dat de essentiële actie het verhogen van de serotoninespiegel is. Deze neurotransmitter verbetert ons welzijn en onze hersenbalans.

Gebruik

We weten dat het effectief is bij de behandeling van depressie, obsessief-compulsieve stoornissen en boulimia. Bovendien is het een goed antiviraal middel en een waardevolle hulpbron bij het verbeteren van neurogenese. Het is ook nuttig in veel andere klinische gevallen. Bijvoorbeeld:

Treurige vrouw die fluoxetine nodig heeft

Bijwerkingen

Zoals we eerder vermeldden, was de behandeling van depressie tot de komst van fluoxetine beperkt tot tricyclische antidepressiva. De bijwerkingen van deze medicijnen waren, zoals iedereen die in de jaren zeventig voor depressie werd behandeld, wel weet, nogal nadelig. Met medicijnen als Prozac veranderde echter alles. Dit betekent echter niet dat fluoxetine geen bijwerkingen heeft.

In feite zijn de belangrijkste bijwerkingen van fluoxetine:

  • Droge mond.
  • Slaperigheid.
  • Constipatie.
  • Coördinatieproblemen.
  • Wazig zien of gevoeligheid voor licht.
  • Verwijding van de pupil.
  • Urineproblemen.
  • Problemen met het kortetermijngeheugen.

Deze bijwerkingen hangen ongetwijfeld af van de duur van de behandeling en de juiste toediening van het geneesmiddel door de patiënt.

Fluoxetine mag bijvoorbeeld niet worden gecombineerd met bepaalde andere geneesmiddelen zoals monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) of natuurlijke geneesmiddelen zoals sint-janskruid. Bovendien kunnen patiënten die langdurig fluoxetine gebruiken hypotensieproblemen krijgen.

Prozac is niet voor iedereen

In de jaren vijftig en zestig werden barbituraten toegediend voor de behandeling van een zeer breed scala aan psychische aandoeningen. De effecten van het gebruik en misbruik van die sedativa op het centrale zenuwstelsel hadden, zoals we nu weten, hoge kosten. In de afgelopen twee decennia is ongeveer hetzelfde gebeurd met Prozac.

We weten dat de bijwerkingen niet zo schadelijk zijn, maar er is één fundamenteel probleem. Fluoxetine kan niet voor alle levensproblemen worden voorgeschreven.

In een ander artikel op de website van Psychology Today geven ze aan dat Prozac al lang wordt gezien als de ‘mood illuminator’. Bovendien zijn er mensen die naar hun psychiater gaan en om dit recept vragen om hun persoonlijkheid te verbeteren, hen meer open, optimistisch en gelukkig te maken.

Vaak is een kleine daling van hun stemmingsniveau al voldoende om hun arts om dit ‘magische’ medicijn te vragen.

Mannen met fluoxetine in hun mond

Dit is geen goede zaak. Fluoxetine is een chemische hulpbron, geen natuurlijk element van het lichaam. Bovendien moeten we niet vergeten dat drugs voor de meeste psychische stoornissen slechts een pleister zijn. De interventie vraagt om meer benaderingen. Bijvoorbeeld psychotherapeutische, sociale, hulpstrategieën, enz.

We kunnen dit artikel niet afmaken zonder te vermelden dat Prozac al is onttroond. In feite is er momenteel een enorm leger antidepressiva van de derde generatie, waarvan Paroxetine (opvolger van fluoxetine) de bekendste is. De voordelen hiervan zijn dat ze sneller werken en nog minder bijwerkingen hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.