Zeven films over verdriet
Film is een kunst die verder gaat dan alleen het vertellen van een verhaal. Het weerspiegelt ook de waarden van de samenleving, menselijke emoties en leren. In feite dient het als instrument voor onderwijs en sociale bewustwording. Een terugkerend thema in de films is verlies en hoe daarmee wordt omgegaan door de personages die het meemaken. Daarom gaan we vandaag zeven films over verdriet en rouw noemen, zodat we dieper kunnen ingaan op dit natuurlijke maar pijnlijke proces.
Rouw is volkomen natuurlijk en een gevoel dat we allemaal ervaren als we met een verlies worden geconfronteerd. Het stelt ons in staat ons opnieuw aan te passen en onze nieuwe werkelijkheid onder ogen te zien.
Verdriet treedt op wanneer een geliefde overlijdt, maar ook wanneer we een breuk meemaken of een baan verliezen, enz. Maar in dit specifieke geval gaan de films die we gekozen hebben over verdriet in verband met de dood.
Zeven films over verdriet
Deze zeven films over verdriet zullen je laten nadenken over leven en dood, emoties en de menselijke kwetsbaarheid, en over hoe mensen omgaan met verdriet. De personages in deze films hebben namelijk allemaal hun eigen manier om ermee om te gaan. Deze films zullen je ook laten beseffen hoe verdriet geen lineair proces is.
21 Grams (2003)
Hoeveel gewicht verliezen we als we sterven? Blijkbaar is het 21 gram. Deze Amerikaanse film werd geregisseerd door Alejandro González Iñárritu. Het gaat over hoop, menselijkheid, ellende en overleven.
We ontmoeten drie personages die intense emoties ervaren en die de dood van dichtbij hebben meegemaakt. Het zijn Paul, Jack en Cristina, die verenigd worden door een onverwacht ongeluk.
Seven Pounds (2008)
Een andere film over verdriet is Seven Pounds, met Will Smith in de hoofdrol. Ook dit is een Amerikaanse film die het verhaal vertelt van een inspecteur van de belastingdienst in Los Angeles die op pad gaat om het leven van zeven mensen te veranderen.
Waarom doet hij dit? Het is een mysterie dat uiteindelijk onthuld wordt. Op een dag ontmoet hij Emily, een jonge verpleegster die door de fiscus wordt onderzocht, op wie hij verliefd wordt. Emily is echter dicht bij de dood.
Camino (2008)
Camino is een andere echt indrukwekkende film over verdriet. Het is een Spaanse film geregisseerd door Javier Fesser en toont ons het avontuur van een 11-jarig meisje, Camino, dat uit een Opus Dei-familie komt.
Camino wordt ernstig ziek met kanker. Via haar verhaal zien we hoe de leden van haar familie op uiterst verschillende manieren met dit proces omgaan. Het is een film om je te laten nadenken over leven en dood, religie, geloof, pijn, geloof en liefde.
The 5th Quarter (2010)
De regisseur van deze film was Rick Bieber. Het vertelt het verhaal van Luke Abbate, een populaire lacrosse- en voetbalspeler. Wanneer de 15-jarige Luke omkomt bij een auto-ongeluk, veroorzaakt door een roekeloze bestuurder, besluit zijn broer Jon hem eer te bewijzen door middel van voetbal. Het is een film die ons leert dat er niet één manier is om te rouwen.
Extremely Loud and Incredibly Close (2011)
Extremely Loud and Incredibly Close, geregisseerd door Stephen Daldry en gebaseerd op de roman van Jonathan Safran Foe, is nog een van de films over rouw die we aanbevelen.
Het vertelt het verhaal van Oskar Schell, een vroegrijpe 11-jarige jongen, uitvinder, juwelenontwerper, astrofysicus en pacifist. Zijn vader overlijdt bij de aanslagen van 9/11 waarna Oskar een mysterieuze enveloppe vindt met een sleutel erin. Van daaruit begint hij een zoektocht naar het slot dat de sleutel opent.
One True Thing (1998)
Een film van het genre drama, waarin we Ellen Gulden ontmoeten, een ambitieuze journaliste die alleen maar leeft om te werken. Op een dag krijgt Ellen het nieuws dat haar moeder ernstig ziek is, en ze besluit met haar terug te keren naar haar geboortestad.
Als gevolg van die reis raakt ze ondergedompeld in een intens samenleven met haar ouders, waardoor ze hen diepgaand leert kennen. Het maakt de film tot een volwassen en inspirerende beschouwing over dood en rouw.
Rabbit Hole (2010)
De laatste van onze films over rouw is geregisseerd door John Cameron Mitchell en heeft Nicole Kidman en Aaron Eckhart in de hoofdrol. Het vertelt het verhaal van een getrouwd stel dat de dood van hun vierjarige zoontje bij een auto-ongeluk probeert te verwerken.
Deze film is bewerkt van een toneelstuk met dezelfde titel van David Lindsay-Abaire, winnaar van de Pulitzerprijs (categorie drama). Volgens de critici is het een goede film die ons “de verwoesting van het verlies en de langzame en stille terugkeer van de hoop” toont.
Conclusie over films over verdriet
Dankzij de bioscoop leren we nieuwe werkelijkheden kennen en nieuwe kennis opdoen. In feite stelt het begrijpen van onze emoties en onze eigen processen als mens via de film ons in staat om nieuwe perspectieven te verwerven en zelfs te groeien als mens.
Als je zin hebt in een film die gaat over dood, verdriet en alles wat deze ervaringen met zich mee kunnen brengen, probeer er dan een uit onze lijst.