Vijf films waarvan je iets kunt leren over jezelf

Vijf films waarvan je iets kunt leren over jezelf

Laatste update: 26 juni, 2017

De bekende toneelschrijver Arthur Miller was van mening dat het theater nooit zou kunnen verdwijnen, omdat het de enige kunstvorm is waarin de mensheid zichzelf confronteert. Bestaat er ook maar iets dat beter is dan genieten van een film waarvan je iets over jezelf kunt leren dat je voorheen nog niet wist?

Film, theater, en elke vorm van uitvoerende kunst, is in staat ons te vermaken, maar kan ons ook aan het denken zetten en gevoelens in ons opwekken. Deze kunstvormen kunnen ons aan het lachen maken, tranen bij ons opwekken, ons doen beven, ons angst aanjagen… Kortom, ze kunnen je een heel spectrum aan emoties doen ervaren.

Je kunt ervoor kiezen om films gewoon te zien als een vorm van vermaak waar je plezier aan kunt beleven. Maar je kunt er ook voor kiezen om films in je geest, hart, gevoelens en emoties te laten dringen. In dit geval kun je wellicht iets over jezelf leren dat je voor het zien van de film nog niet wist.

Films die je iets over jezelf kunnen leren

Als mensen zijn we in staat om een breed spectrum aan emoties te ervaren terwijl we naar een film zitten te kijken. Auteurs als Jean Mitry of Andrei Tarkovsky hebben geweldige stukken geschreven over de betekenis van films en het effect dat ze op mensen hebben.

Terwijl je een film zit te kijken, komen je emoties naar de oppervlakte als een functie van je gemoedstoestand. Liefde, woede of verdriet kunnen zich op elk willekeurig moment kenbaar maken, net zoals vriendschappelijke gevoelens of het verlangen om te verbeteren. Als gevolg hiervan kunnen er ontelbaar veel mentale effecten worden opgewekt.

“Film is een geschilderde spiegel.”

-Ettore Scola-

Pretty Woman en liefde

Ben jij een van die mensen die denkt dat hij niet in staat is om liefde te vinden? Wellicht dacht Edward Lewis, geniaal neergezet door Richard Gere, hier wel precies hetzelfde over. Toen hij dit het minst verwachtte, en op een plek die hij nooit had kunnen bedenken, ontmoette hij echter Vivian Ward, gespeeld door Julia Roberts.

Met Pretty Woman werd er een soort hedendaags sprookje gecreëerd dat helemaal niet echt of realistisch hoefde te zijn. Desalniettemin is onwaarschijnlijke liefde een thema dat door de hele film aanwezig is, waarmee de film een waardevolle les afschildert waar we ons allemaal bewust van zijn, maar die velen van ons vaak vergeten.

Films Over Jezelf Leren

Falling Down en woede

Zie jij jezelf als een rustige en ontspannen persoon? Vind je het lastig om uit je schulp te kruipen? Heb je ooit wel eens nagedacht over je grenzen? Hoe ver denk je dat je zou kunnen gaan op een slechte dag? Falling Down is een geweldig voorbeeld van de gevaren van woede.

Misschien zie je jezelf niet als iemand die woedend of vijandig is. Wanneer we echter tot het uiterste worden gedreven, zullen we waarschijnlijk allemaal op een gegeven moment ontploffen. ‘D-Fens’ Foster, neergezet door Michael Douglas, leek in het begin van de film ook een evenwichtige man te zijn, tot zijn omstandigheden ervoor zorgden dat hij als een bom uiteenbarstte. Denk je dat deze mogelijkheid ook in jou een beetje verborgen zit?

Films Over Jezelf Leren

The Pianist en verdriet

Ben jij iemand die gelukkig is? Denk je dat wat er ook gebeurt, je nooit je goede humeur zult kunnen verliezen? Is je leven volledig en compleet, en kan niets hier verandering in brengen? Wellicht dacht Wladyslaw Szpilman in The Pianist precies hetzelfde, maar kieperden de omstandigheden waar hij in terechtkwam zijn hoop en zekerheid zo overboord.

Films Over Jezelf Leren

In deze film speelt Adrien Brody een getalenteerde Joodse pianist die toe moet kijken hoe zijn hele leven hem wordt afgenomen als gevolg van Hitlers ideeën of grootsheid en dwaasheid. Hij wordt volledig overspoeld door verdriet wanneer hij alles verliest dat hem lief is. Een waardevolle levensles die ons eraan herinnert hoe gevoelig en kwetsbaar we zijn.

Freedom Writers en het overwinnen van obstakels

Hoe kwetsbaar we ook mogen zijn, we zijn ook in staat om het beste van onszelf te geven. Wellicht zul je een hoop over jezelf te weten te komen wanneer je de film Freedom Writers eens kijkt. Dit is een geweldige film waarin Hillary Swank een lerares speelt die beschikt over een enorme vechtersdrang.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt deze film het verhaal van een vrouw die angst, geweld en misverstanden overwint om haar studenten te voorzien van wapens om mee te vechten: boeken, vrijheid en educatie. Met andere woorden, persoonlijke groei laat zien dat we allemaal in staat zijn om het beste van onszelf te geven, als we maar weten hoe.

Million Dollar Baby en vriendschap

Misschien denk je wel dat vriendschap een zwakte is. Dat je als je met niemand een hechte relatie hebt, je ook niet gekwetst kunt worden. Wanneer je dit het minst verwacht kun je echter iemand ontmoeten die je hele leven op zijn kop zet. Als je denkt dat dit onmogelijk is, vraag het dan maar eens aan Frankie Dunn, de gepensioneerde bokser, goed neergezet door Clint Eastwood in Million Dollar Baby.

Films Over Jezelf Leren

Deze film vertelt het verhaal van de hechte vriendschap die ontstond tussen een atleet en de jonge Maggie Fitzgerald, gespeeld door Hillary Swank. De band tussen hen wordt zo sterk dat ze samen groeien als één. Denk je dat dit jou ook zou kunnen overkomen?

“Een goede wijn is als een goede film: het duurt maar een seconde, maar het laat een geweldige smaak achter in je mond. Hij is bij elke nip weer nieuw, en net als met films, wordt hij in elke nieuwe smaak weer opnieuw geboren en herboren.”

-Frederico Fellini-

Ook al zijn deze films voor het grootste gedeelte fictief, kunnen ze je stuk voor stuk toch iets leren over jezelf. Het proces van zelfkennis duurt een heel leven lang, het is dus nooit te laat om nieuwe dingen over jezelf te ontdekken. Een film, liedje, boek of discussie… de trigger is lang niet zo belangrijk als de les zelf.