Filantropie is niet alleen voor de rijken

Filantropie is niet alleen voor de rijken

Laatste update: 03 juni, 2018

Filantropie betekent het helpen van je medemensen alleen maar omwille van het helpen zelf. Met andere woorden, je vraagt of verwacht er helemaal niets voor terug, ook niet in de toekomst. Het is als onvoorwaardelijke liefde en volkomen non-profit. Het woord komt uit het Grieks en betekent ‘liefde voor de mensheid.’ Daarom zijn altruïstische gevoelens niet alleen bestemd voor mensen met geld. Het is eigenlijk een houding die iedereen kan hebben.

Veel bekende figuren zijn ambassadeurs voor non-profitorganisaties en vergelijkbare organisaties. Ze ondersteunen projecten en werken voor de gezondheid en het onderwijs van kansarme kinderen. Maar filantropie is niet alleen voor rijke mensen. Het is niet zozeer een kwestie van geld maar van edelmoedigheid, bereidwilligheid, bewustzijn en mededogen.

Empathie en naastenliefde

Filantropie is een gevoel dat voortkomt uit een oprecht verlangen om vrijwilligerswerk te doen. Het houdt in dat we sociale actie ondernemen of donaties doen die werkelijk op een positieve manier bijdragen aan de levensomstandigheden van andere mensen. Maar zoals we al zeiden, het is de bedoeling dat je dit allemaal doet zonder achteraf een beloning te verwachten.

Het kost veel minder dan je zou denken om je medemensen te helpen. We kunnen allemaal tot op zekere hoogte bijdragen aan het creëren van een meer rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving. Er zijn bijvoorbeeld eenvoudige dingen die je kunt doen, zoals water besparen, recyclen en kleding, geld of voedsel doneren. Dit heeft allemaal gevolgen voor de meest behoeftige delen van de samenleving. Je kunt een oceaan niet vullen zonder water.

Mensen die eten inzamelen, als voorbeeld van filantropie

Het psychologische profiel van filantropen

Deskundigen zeggen dat er twee persoonlijke situaties zijn die de kans vergroten dat iemand de behoefte voelt zich in te leven in iemand en diegene te helpen. Als we kijken naar deze twee situaties, dan kunnen we tevens zien dat er twee verschillende soorten filantropen bestaan.

  • Een ingewikkelde emotionele situatie. Met andere woorden, ze worden genereuzer omdat ze zelf psychologische of mentale veranderingen hebben ondergaan die hen motiveren om te helpen. Dit soort problemen komt meestal van een laag zelfbeeld. Dus dit soort filantroop probeert zich beter te voelen over zichzelf door bij te dragen aan een goed doel.
  • Empathie op basis van overeenkomsten. Met andere woorden, deze mensen pikken de gevoelens van anderen op en voelen die. Dit zijn de mensen die zich in hun ziel laten raken door de verhalen van anderen. Ze voelen de pijn van andere mensen alsof het hun eigen pijn is. Daarom proberen ze zich met hen te verbinden door hen uit hun situatie te helpen.

Kennis geven

Als je jezelf niet kunt geven wat je nodig hebt, dan zal het niet al te gemakkelijk zijn om andere mensen te helpen. Daarom is het zo belangrijk om te weten of je echt kunt helpen. Dit betekent dat je kijkt of je over de nodige hulpmiddelen, vaardigheden en mentale kracht beschikt om een ​​positieve invloed op het doel te hebben.

Filantropie kan niet plaatsvinden als je niet zelfbewust bent. Als je niet zeker weet of je de sociale balans kunt verbeteren, kun je beter niet ingrijpen. Doe je dit namelijk wel, dan kun je uiteindelijk juist het tegenovergestelde bereiken en de situatie vertragen of zelfs verergeren.

Je moet goede bedoelingen hebben. Maar je moet ook over de juiste middelen beschikken om met deze problemen om te gaan. Je moet voldoende voorbereid zijn en een groep deskundigen hebben om je te helpen.

Man die zijn hand naar iemand uitreikt, als voorbeeld van filantropie

Wat filantropie niet is

Veel bedrijven definiëren hun sociale acties ten onrechte als bedrijfsfilantropie. Deze bedrijven hebben echter belangen, meestal economische, en daarom kunnen we hun acties natuurlijk niet zien als volkomen onzelfzuchtig. Filantropie heeft eigenlijk meer te maken met wat de ‘derde sector‘ wordt genoemd. Met andere woorden, het werkt door vrijwilligersinspanningen, niet vanwege privé- of overheidsbelangen.

Maar dan is er ook vals altruïsme. Het is iets uit eigenbelang dat iemand doet vanuit een bevoorrechte machtspositie. Hij baseert zich op een corrupt idee van superioriteit.

‘Omdat ik meer geld of macht heb dan jij, geef ik je mijn restjes. En vergeet niet om me te bedanken, want zonder mijn restjes zou je niets zijn.’ Je moet uitkijken want dit heeft niets te maken met filantropie. Het is gewoon een arrogante, wrede en tirannieke houding.

Een interessant voorbeeld was de controverse rondom de rijkste man ter wereld: Bill Gates, de eigenaar van Microsoft. Veel mensen begonnen te twijfelen aan zijn goede bedoelingen. Ze dachten dat zijn enige doel het verbeteren van het imago van zijn bedrijf was.

Niet alle liefdadigheid is filantropie, en niet alle filantropie is liefdadig. Het verschil is dat terwijl liefdadigheid over het verlenen van hulp gaat, filantropie probeert sociale problemen voor eens en voor altijd op te lossen.

“Geef een man een vis, en hij heeft eten voor één dag. Leer een man om te vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.”

-Chinees gezegde-

Iemand die geholpen wordt, want filantropie is elkander helpen

Misantropie: de eerste stap?

Het tegenovergestelde van filantropie is misantropie. Het is de neiging om een hekel te hebben aan alles wat met de mensheid te maken heeft. Misantropen voelen niet alleen afkeer jegens bepaalde mensen, ze voelen het jegens alle mensen. Ze hebben een universele afkeer, ze haten iedereen.

Maar veel mensen zien het als de stap vóór filantropie. Dat idee komt van de overtuiging dat als je anderen wilt helpen, je de onrechtvaardigheden in de wereld moet erkennen, evenals het onvermogen van de mensheid om onze problemen op te lossen. Met andere woorden, je begrijpt dat er andere mensen zijn die niet proberen goed te doen, en mensen die fout doen, zelfs als ze proberen te helpen.

Daarom moet je je bewust zijn van het egoïsme en de hebzucht van andere mensen. Alleen dan kun je ongelijkheid bestrijden en de wereld veranderen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.