Fibromyalgie: onbegrepen pijn
In 1992 werd fibromyalgie erkend als ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tegenwoordig treft fibromyalgie 4% van de bevolking en bijna 90% hiervan is vrouw.
Het staat bekend als de ‘onzichtbare ziekte’, omdat het alle zachte weefsels van het bewegingsapparaat aantast en niet gemakkelijk door middel van medische onderzoeken is vast te stellen. Fibromyalgie kan niet met het oog worden waargenomen. Het veroorzaakt geen vlekken op de huid of zichtbare wonden aan de hand waarvan de ziekte kan worden geïdentificeerd. Het is een eenzame, wanhopige pijn.
Vandaag willen we je dan ook enkele fundamentele richtlijnen geven zodat je deze ziekte met kracht kunt confronteren door je kwaliteit van leven zoveel mogelijk te verbeteren.
Fibromyalgie: de echte ziekte die niemand kan zien
Als een persoon zijn bed niet uit kan komen omdat hij het gevoel heeft alsof ‘brandende naalden’ in zijn gewrichten prikken, dan is dit niet nep of een excuus om niet naar zijn werk te gaan. Het leed van de mensen die aan fibromyalgie lijden wordt versterkt door het sociale onbegrip en door het gevoel onzichtbaar te zijn in een wereld die alleen maar gelooft in wat hij ziet.
Het voornaamste probleem van FM (fibromyalgie) zit hem in de controverse over de oorsprong ervan: is deze nu psychologisch of biologisch? Dit zijn de belangrijkste conclusies die deskundigen aangeven:
Mogelijke oorsprong van fibromyalgie
Het is nodig om eerst te verduidelijken dat er geen medisch bewijs bestaat voor het verband tussen fibromyalgie en psychiatrische stoornissen.
Sommige auteurs vermelden dat ongeveer 47% van de fibromyalgiepatiënten aan angst lijdt, maar we moeten er rekening mee houden dat deze psychologische dimensie eveneens kan worden opgevat als reactie op de pijn die bij de ziekte zelf komt kijken.
Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in het blad Arthritis & Rheumatology ervaren fibromyalgiepatiënten een verhoogde gevoeligheid voor alledaagse zintuiglijke stimulatie.
Aan de hand van MRI’s ontdekten onderzoekers dat bij blootstelling aan visuele, tactiele, olfactorische of auditieve stimuli de hersengebieden die betrekking hebben op sensorische integratie meer gestimuleerd worden dan normaal.
Mensen met fibromyalgie hebben een verhoogd aantal bloedvaten in de sensorische zenuwvezels, waardoor elke stimulus of verandering in temperatuur resulteert in hevige pijn.
Iets om in gedachten te houden, is dat elke emotionele factor zal zorgen voor een toename van het pijngevoel in deze zenuwvezels. Een stressvolle situatie zal resulteren in overstimulatie en pijn. Als gevolg van dit pijngevoel en de chronische vermoeidheid kan een persoon zich hulpeloos voelen en in depressie vervallen.
We komen dan ook terecht in een vicieuze cirkel waarin een ziekte met organische oorsprong versterkt wordt door de psychologische factor. Het is het daarom waard om de emotionele dimensie van fibromyalgie onder controle te houden om de etiologische oorsprong ervan te verzwakken of op zijn minst te ‘controleren’.
Depressie, een zieke ziel
Niets is meer zinvol in mijn leven, niets interesseert me en niets verrast me, ik voel me leeg… Eenzaamheid baant zich een weg door mijn lichaam en mijn geest… Lees meer
Psychologische strategieën om met fibromyalgie om te gaan
Chronische pijn maakt deel uit van onze sociale realiteit en fibromyalgie (FM) is hiervan een extreem voorbeeld. Nu we weten dat factoren zoals stress of verdriet het leed zullen versterken, is het belangrijk om enkele fundamentele strategieën te introduceren die ons kunnen helpen met de ziekte om te gaan.
Ten eerste willen we duidelijk stellen dat dezelfde strategieën niet voor iedereen zullen werken. Het is aan jou om de strategieën te vinden die werken voor jou en jouw behoeften. Om dit te doen, zou je de verschillende strategieën moeten uitproberen en op basis van je ervaringen een keuze moeten maken.