Vier familiefilms die wonden kunnen helen

Familiefilms kunnen je wonden helen. Dat komt omdat je je misschien in situaties of moeilijkheden bevindt die lijken op die welke de personages op het scherm doormaken. Ze kunnen je zeker inspireren om ze te overwinnen.
Vier familiefilms die wonden kunnen helen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Estefania Grijota Duran

Laatste update: 23 november, 2022

Sommige familiefilms zijn behoorlijk ontroerend en kunnen je inspireren om na te denken over je waarden, gedachten en meningen over welk onderwerp in het leven dan ook. Heb je ooit je ogen uitgehuild bij de verhalen van veel filmpersonages? Dit kan er zelfs toe leiden dat je bepaalde ethische en morele waarden in je gezinsomgeving opnieuw overdenkt.

Het zit zo dat de bioscoop je vele scenario’s laat zien door middel van verhalen die, echt of niet, vaak het diepste deel van je hart bereiken. Elke film heeft een boodschap die je doet voelen en identificeren met de plots. Dat komt waarschijnlijk omdat iedereen een familie heeft.

Bijna iedereen is op de een of andere manier opgegroeid in de schoot van een familiekern, of het nu een uitgebreid gezin is, een alleenstaande ouder, een adoptiegezin, enz. De waarheid is dat het kijken naar films over deze onderwerpen een minder dure vervanging kan zijn voor een therapiesessie, vooral als de personages een of ander psychologisch probleem hebben.

Familiefilms kunnen de therapie zijn die je helpt emoties los te laten en te genezen

Cinematografie heeft veel bewezen gezondheidsvoordelen. In feite kunnen ze worden ondergebracht in de categorie filmtherapie.

Psycholoog Gary Solomon, auteur van twee boeken over filmtherapie, zegt dat het idee is om films te kiezen met thema’s die de problemen van je huidige situatie weerspiegelen. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met verslavingen, raden deskundigen Trainspotting of Leaving Las Vegas aan.

Heb je relatieproblemen? Dan moet je Pretty Woman of When Harry Met Sally kijken . Kijk bovendien naar American Beauty als je denkt dat je misschien homofoob bent.

Familiefilms over problemen om de pijn te verlichten

Volgens filmtherapie, en zoals een studie van het Florida Institute of Technology stelde, zijn de volgende films zeer aan te bevelen. Dit omdat ze familieproblemen behandelen vanuit een helend perspectief. Deze vier films zijn een weerspiegeling van iemands leven en bijzondere situaties die anderen zouden kunnen overkomen.

Crimes of the Heart (1986) en Parenthood  (1989)

Crimes of the Heart draait om drie zussen die besluiten samen te komen in het huis van de oudste zus. Ze heet Lenny en woont bij hun grootvader. Zij heeft de voogdij over haar twee zussen gekregen na de zelfmoord van hun moeder. Elk van hen heeft een ander verhaal en ze beginnen al snel te botsen.

Bovendien kan Lenny geen baby’s krijgen, terwijl Meg een gefrustreerde zangeres is die een zenuwinzinking heeft gehad. Dan is er nog Babe, de jongste zus, die in haar proeftijd zit na het neerschieten van haar man. Ze hebben het allemaal moeilijk en voelen zich eenzaam, want ze missen de “schijnbare” steun van een van hun andere zussen. Dit komt door hun “verschillen” in persoonlijkheid of wereldbeeld.

In de slotscène komen ze echter met z’n drieën samen rond een enorme verjaardagstaart. Het is een mooi en nostalgisch moment dat het gemeenschappelijke gevoel weerspiegelt dat ze altijd een familie zullen zijn, wat er ook gebeurt.

Parenthood is een film over de moeilijke relatie tussen broers en zussen. Een van de zussen is gescheiden, heeft kinderen, en hun vader wil niets met hen te maken hebben. Dan is er de andere zus, die een vegetarische geleerde is. De broer heeft een gokverslaving.

De vader van de drie, die zonder de liefde van zijn vader heeft geleefd, probeert hen te verenigen. Soms slaagt hij daarin, maar soms ook niet. De film toont hun verdriet en conflicten over liefde, twijfels en zorgen. Het laat zien wat vaderschap is vanuit een komisch en vrolijk perspectief.

Familiefilms over jeugdtrauma’s

Sybil (2007) en The Three Faces of Eve

Sybil Dorsett is een studente die door psychiater Dr. Atcheson gediagnosticeerd wordt met vrouwelijke hysterie. Vervolgens verwijst hij haar naar de psychiater Cornelia Wilbur, die haar geestelijke stoornis beoordeelt. Dit is wanneer Sybil bekent dat ze emotioneel, fysiek en seksueel misbruik door haar moeder heeft meegemaakt.

Met therapie en na verscheidene hypnose-sessies herkent Wilbur tot 16 verschillende persoonlijkheden van verschillende leeftijden en kenmerken in de jonge vrouw. Wil Sybil genezen, dan moet ze bereid zijn al haar identiteiten te erkennen.

The Three Faces of Eve was een keerpunt in de relatie tussen film en psychologie. Eve White is een verlegen huisvrouw die hoofdpijn, duizeligheid en perioden van geheugenverlies ervaart.

Ze begint een psychiatrische behandeling en ontwikkelt naarmate de dagen verstrijken een psychiatrische dubbele persoonlijkheidsstoornis of depersonalisatie-derealisatiestoornis (DPD). Dit komt doordat ze drie nogal verschillende persoonlijkheden heeft ontwikkeld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  •  Research Overview | Florida Tech. www.fit.edu (en inglés).

  • UKEssays. (November 2018). The Three Faces of Eve Psychology Analysis. Retrieved 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.