Extrinsieke emotieregulatie: een manier van emotionele invloed

"Ik ben er voor je, ik steun je en ik begrijp je" Weinig dingen zijn zo positief als het emotioneel steunen van degenen die je liefhebt. Maar uiteindelijk moet jij degene zijn die verantwoordelijk is voor het oplossen van je dagelijkse problemen en uitdagingen.
Extrinsieke emotieregulatie: een manier van emotionele invloed

Laatste update: 12 augustus, 2022

Extrinsieke emotieregulatie verwijst naar een vrij bekend proces. Het zijn die situaties waarin de steun en aanwezigheid van een persoon je een gevoel van innerlijke vrede, kalmte en welzijn geven. Geloof het of niet, maar die psychologische geschenken die anderen je geven kunnen soms bijna verslavende versterkingen zijn.

Laten we proberen dit beter te begrijpen aan de hand van een voorbeeld. Je hebt waarschijnlijk een vriend of vriendin die zich altijd tot jou wendt als hij of zij met een probleem kampt of een slechte dag heeft.

Welnu, het is meer dan waarschijnlijk dat je in dat geval stopt met wat je aan het doen bent en aandacht aan hen schenkt. Dat je luistert naar wat er aan de hand is, en hen op hun gemak en begrepen laat voelen. Andere personen wenden zich echter voortdurend tot anderen.

Hier hebben we het over personen die “verslaafd” zijn aan emotionele steun. In feite zijn sommige mensen gewoon niet in staat hun emotionele toestand op een andere manier te verwerken. Ze hebben een andere persoon die als toevluchtsoord dient nodig.

Het komt zelfs tot een punt waarop ze dingen zeggen als: “Ik weet niet wat ik zonder jou zou moeten.” Dus, hoewel je er misschien van houdt anderen te helpen als ze je nodig hebben, is deze situatie niet 100 procent ideaal.

Mensen moeten leren hun emoties zelf te beheersen. We zijn tenslotte allemaal verantwoordelijk voor onszelf; het is onze taak om op te lossen wat pijn doet, de oorsprong van onze problemen te achterhalen, en regulatiestrategieën en emotionele coping te leren. Uitsluitend vertrouwen op extrinsieke emotieregulatie is niet de oplossing.

Laten we eens wat dieper op dit onderwerp ingaan.

Extrinsieke emotieregulatie: waar bestaat het uit?

Extrinsieke emotieregulatie is een relatief nieuw studiegebied. Tot nu toe was de wereld van de psychologie zeer geïnteresseerd in het kennen van de mechanismen waarmee mensen hun emotionele toestand zelf reguleren. Het lijkt echter alsof we allemaal vergeten zijn hoe sociaal mensen zijn en dat er niets mis mee is om steun bij anderen te zoeken.

Dit model begint in principe met Jim Coan’s sociale basislijn theorie. Deze benadering stelt vast dat de hersenen stress op een geïsoleerde manier ervaren. Dat de nabijheid bij leeftijdsgenoten ons welzijn geeft.

Het delen van onze emoties met een ander vermindert het gevoel van dreiging dat we gewoonlijk krijgen als we met moeilijkheden geconfronteerd worden. Bovendien geeft het ons het gevoel dat we bekrachtigd worden. Zeker, dit is nodig voor ons levensonderhoud.

Nu heeft het kader van extrinsieke emotieregulatie nuances die je moet leren kennen.

Een lange slang

Waar verwijst extrinsieke emotieregulatie naar?

Extrinsieke emotieregulatie is een proces waarbij een persoon de emotionele toestand van een ander beïnvloedt. Het gebeurt bovendien bewust, vrijwillig, en zoekt de stemming van de ander te reguleren.

Als je teruggaat naar het eerste voorbeeld, zie je dat jij de baas bent over het reguleren van de manier waarop je vriend zich voelt terwijl hij die moeilijke tijd doormaakt.

  • Dit is niet een situatie waarin emotionele besmetting plaatsvindt. Aan de ene kant word je niet ondergedompeld in de emotionele toestand van de ander. Anderzijds wordt de ander niet besmet door jouw emotionele toestand. Wat je hier kunt vinden is een duidelijke wil om te regelen hoe de ander zich op dat moment voelt.
  • Er is een voorbedachte bedoeling. Met andere woorden: “Ik zal proberen hem zich beter te laten voelen door hem de dingen vanuit een ander perspectief te laten zien.”

Anderen kunnen je op vele manieren emotioneel beïnvloeden

Tot nu toe hebben we het gehad over extrinsieke emotieregulatie als het ideale mechanisme om steun te bieden. Het is echter belangrijk een klein aspect in het oog te houden. Deze regulatie kan zowel positief als negatief zijn. Met andere woorden, mensen kunnen anderen opzettelijk op een slechte manier beïnvloeden en hen ongemak bezorgen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je iemand vertelt hoe je je voelt. Die reageert vervolgens met zinnen als: “Nou, als jij je slecht voelt, voel ik me nog slechter” of “Je zit altijd vol problemen. Je lijkt niet te weten hoe je met je leven moet omgaan.” Dit soort verbalisatie kan zeker de stemming van de persoon op een negatieve manier moduleren.

Nu is het ingewikkeldste van negatieve extrinsieke emotieregulatie dat ze niet altijd zo duidelijk is als je denkt. Waarachtig, sommige mensen kunnen je stemming op zo’n gecamoufleerde manier ondermijnen dat je het niet eens merkt.

Trieste man

Het is niet goed om afhankelijk te zijn van externe emotionele steun

Het uitmaken met je partner, het verliezen van een baan, het verlies van een familielid, en het mislukken van een project. Het zijn allemaal voorbeelden van moeilijke tijden. We maken ze allemaal mee en hebben ongetwijfeld externe emotionele steun nodig.

Maar om echt voordeel te ervaren en verdriet, tegenslag, of vitale moeilijkheden, groot of klein, te overwinnen, is het belangrijk dat je leert een voorkeur te hebben voor extrinsieke emotieregulatie.

Als je niet leert je emoties zelf te beheersen en steeds wacht tot anderen ze voor je reguleren, zul je gevangen zijn van afhankelijkheid. Van anderen verwachten dat ze je ongemak verminderen is egoïstisch, vind je niet? Je kunt er voordeel uit halen. Maar uiteindelijk zal het zijn alsof je een warme doek op een wond legt. Het verzacht de pijn, maar het trauma is er nog steeds.

Het is jouw verantwoordelijkheid om de dagelijkse emoties, zowel de goede als de slechte, te beheersen en ermee om te gaan. Steun van buitenaf is essentieel voor de mens. Het is dan ook goed je er van tijd tot tijd toe te wenden. Je moet er echter niet aan wennen. Bij emotionele volwassenheid gaat het er tenslotte om dat je onafhankelijk genoeg bent om je eigen pijn op te lossen en te overwinnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barthel, Abigail L.; Hay, Aleena; Doan, Stacey N.; Hofmann, Stefan G. (2018-10-18). “Interpersonal Emotion Regulation: A Review of Social and Developmental Components”. Behaviour Change. 35 (4): 203–216. doi:10.1017/bec.2018.19.
  • Nozaki, Y. & Mikolajczak, M. (2020) Extrinsic emotion regulation. Emotion; 20(1): 10-15.
  • Nozaki, Y. (2015) Emotional competence and extrinsic emotion regulation directed toward an ostracized person. Emotion; 15(6): 763-774.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.