Externaliseren: een manier om aan je problemen te ontsnappen
Wij mensen hebben vaak hulp nodig bij het oplossen van onze problemen. Eén ding dat we in dit opzicht kunnen doen is in therapie gaan, en een van de technieken die daar het meest gebruikt worden is externaliseren. Vandaag zullen we hier dieper op ingaan.
Mensen komen bij de therapeut met allerlei problemen die ze zelf niet hebben kunnen oplossen. Vaak spelen deze problemen zich in ons af. Dit betekent dat ze niet volledig zijn opgebouwd en doordacht. Het zijn vaak de symptomen die ervoor zorgen dat mensen in therapie gaan: angst, gebrek aan motivatie, verdriet, stress, relatieproblemen, familieproblemen, etc.
Externaliseren is een techniek die psychologen gebruiken om hun patiënten te helpen om hun problemen op te lossen. Het stelt ons in staat om onze problemen of symptomen van buitenaf te observeren en snel en effectief betekenis of oplossingen te vinden.
Onze symptomen definiëren ons niet
Mensen die naar therapie gaan, zijn meestal erg gehecht aan hun overtuigingen, problemen en symptomen. Sterker nog, ze kunnen deze dingen als een deel van zichzelf zien en zijn zich niet bewust van andere perspectieven.
Een persoon kan het bijvoorbeeld moeilijk vinden om zich te onderscheiden van zijn angst, zijn depressie of zijn lage zelfrespect. Het is moeilijk voor hem om het niet op te nemen in hoe hij over zijn persoonlijkheid praat.
In therapie kan een persoon dingen uitdrukken waar hij normaal gesproken met niemand over praat, inclusief dingen die hem pijn doen of dingen die hij niet leuk vindt aan zichzelf. Afweermechanismen kunnen hier een rol spelen en de voortgang belemmeren.
De oorsprong van het externaliseren kan worden teruggevoerd tot de systeemtherapie. Een van de eersten die deze aanpak voorstelde, was systeemtherapeut Michael White, die deze techniek een centrale rol gaf in zijn therapeutische benadering.
“We falen vaker omdat we het verkeerde probleem oplossen dan omdat we de verkeerde oplossing voor het juiste probleem vinden.”
-Russell L. Ackoff-
Hoe externaliseren werkt
We zitten vaak zo midden in onze problemen dat we blind worden voor oplossingen. Externaliseren betekent het blootleggen van iets waarvan een persoon aanneemt dat het alleen vanbinnen zit. Het kan bijvoorbeeld worden gedaan door middel van tekenen. Het idee is om het probleem extern waar te nemen.
Denk eens aan iemand met veel angst. Diegene heeft zijn angst geïnternaliseerd tot het punt waarop hij zichzelf nu definieert als een angstig persoon. Dit is niet alleen pijnlijk voor hem, maar ook mentaal, emotioneel en fysiek vermoeiend. Het externaliseren van de symptomen kan dit lijden echter helpen verlichten.
Het werkt zo: de persoon kiest welk element hij wilt externaliseren (symptomen, emoties, problemen) en benoemt het. Vervolgens creëer je afstand tussen de persoon en hetgeen hij externaliseerde. Tot slot help je de persoon zijn probleem vanuit een ander oogpunt te zien.
De voordelen van het veranderen van perspectief
De voordelen van externaliseren zijn onder meer:
- Emotioneel evenwicht: de persoon kan een gevoel van opluchting en vrede voelen door zijn problemen hardop uit te spreken. Wanneer iemand emotioneel stabiel is, zal het gemakkelijker zijn om het probleem vanuit een ander perspectief te observeren.
- Meer zelfbeheersing bij het omgaan met symptomen en problemen. Wanneer een persoon het symptoom of probleem heeft geïnternaliseerd, kan hij het gevoel hebben dat hij geen controle heeft over wat er met hem gebeurt. Het innemen van een ander perspectief verbetert zijn vermogen om zijn problemen te beheren.
- Nieuwe middelen om het probleem in kwestie aan te pakken. Problemen oplossen is niet altijd makkelijk. Externaliseren stelt een persoon in staat nieuwe bronnen te gebruiken om de situatie te deblokkeren. Nieuwe hulpmiddelen leiden naar nieuwe oplossingen.
- Toegenomen verantwoordelijkheid voor problemen. Als de persoon zich overweldigd voelt door zijn problemen, dan kan het gebeuren dat hij de controle over de situatie verliest. Door te externaliseren kan hij verantwoordelijkheid nemen voor wat hij kan veranderen.
- Het veranderen en in twijfel trekken van overtuigingen. Vooropgezette ideeën kunnen meer hinderen dan dat ze helpen. Deze techniek zorgt ervoor dat de persoon zich openstelt om nieuwe manieren van denken te creëren.
- Afstand creëren tussen het probleem en de persoon. Externaliseren maakt het voor de persoon makkelijker om zijn perspectief uit te breiden of aan te passen. Vervolgens kan hij afstand nemen van de identiteit die hij zichzelf heeft gegeven. In plaats van bijvoorbeeld te denken: “Ik ben chagrijnig, ik ben altijd boos,” kan hij denken: “Ik word soms boos, maar niet altijd.”
Hoe ontsnap je aan je problemen?
Met deze techniek externaliseren we niet alleen problemen of symptomen, maar leren we ook veel over onze eigen kwaliteiten, middelen en sterke punten. Hierdoor kan een persoon zijn probleem vanuit een constructief perspectief bekijken en niet zo overweldigd raken. Het is alsof je een nieuwe bril opzet.
Externaliseren biedt in principe een nieuw perspectief en een nieuwe betekenis voor een probleem. Dit opent vervolgens de deur naar nieuwe oplossingen en verandering.