Ervoor kiezen om niet samen te wonen met je partner
Samenwonen wordt al lang gezien als een van de belangrijkste stappen in een relatie. In onze maatschappij is het delen van je ruimte, routines en in sommige gevallen geld en materiële zaken een teken dat je een solide relatie hebt. Is het echter ook mogelijk om niet samen te wonen met je partner en toch een goede relatie te hebben? Lees verder om erachter te komen!
Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om de beslissing om samen te wonen uit te stellen. Dat betekent echter niet dat ze geen stabiele relatie hebben. Het lijkt erop dat dit komt doordat sommige mensen het prettig vinden om alleen te wonen. Dat is echter niet de enige reden waarom iemand zou kunnen besluiten om die keuze te maken.
Volgens een aantal recente studies is dit een wereldwijde trend, althans in de westerse wereld. Met andere woorden, het is niet specifiek voor een bepaald land of een bepaalde regio. Ongeveer 35% van de mensen die alleen wonen vinden dat ze een stabiele romantische relatie hebben, terwijl ze niet samenwonen met hun partner.
Die cijfers verschillen niet veel voor mannen en vrouwen. Vrouwen scoren slechts 1% hoger op dit gebied. Het enige getal dat hier wel cruciaal lijkt, is de leeftijd. Hoewel het je in eerste instantie misschien zal verbazen, lijkt het erop dat ouderen eigenlijk minder beïnvloed worden door de sociale druk om met hun partner te gaan samenwonen.
De trend om niet samen te wonen naar leeftijd
Onder mensen van 51 jaar en ouder die een nieuwe romantische relatie aangaan, geeft slechts 22% aan dat ze plannen hebben om in de toekomst te gaan samenwonen met hun huidige partner. De meesten van hen vinden het erg belangrijk om hun huidige levensstijl te behouden, zolang dit geen invloed heeft op hun relatie.
Ook zegt ongeveer de helft van de mensen tussen 31 en 40 jaar die een stabiele relatie hebben, dat ze van plan zijn om binnen de komende twee jaar met hun partner te gaan samenwonen. Op jongere leeftijd zien koppels het niet meteen samenwonen als een cruciaal onderdeel van hun relatie. Ze stellen ook hun carrière en persoonlijke ontwikkeling boven het samenwonen.
Wat zijn de redenen dat mensen niet met hun partners willen samenwonen?
Iets dat een grote rol speelt bij deze keuze, is of iemand al eens eerder met een partner heeft samengewoond. Mensen die dat wel gedaan hebben, wonen liever niet samen met hun nieuwe partner.
De ervaring leert ons dat wanneer de partners alleen wonen, ze zich vrijer voelen in de relatie. Ze hebben de ruimte om vriendschappen op te bouwen buiten de grenzen van hun relatie. Ze voelen zich ook minder onder druk gezet voor huishoudelijke taken en het delen van financiën.
Partners die niet samenwonen zeggen dat ze graag hun privacy hebben zonder dat ze het gevoel van intimiteit met elkaar verliezen. Velen van hen vinden dat het ook veel minder intens is als ze uit elkaar gaan.
Langdurige relaties
Interessant is dat deze nieuwe manier van kijken naar relaties geen invloed lijkt te hebben op de kwaliteit of de duur van de relatie. Een zeer hoog percentage van de mensen is nog steeds samen na 12 jaar apart te wonen.
Het kan ook zijn dat het idee van “het vinden van een partner,” wat een grote sociale druk was voor de vorige generaties, begint te veranderen. Alles lijkt te wijzen op het idee dat onze opvattingen over romantische relaties op dit moment in veel opzichten aan het veranderen zijn.
Een nieuwe kijk op relaties
Deze nieuwe kijk op romantische relaties is nog steeds in ontwikkeling. De mensen die het in het echte leven meemaken, zeggen dat het hen een gevoel van vrijheid heeft gegeven, zowel wat keuze betreft als de mogelijkheid tot persoonlijke en professionele groei, in vergelijking met mensen in traditionele huwelijken.
Het is ook het vermelden waard dat het concept van een relatie, of hoe we die waarnemen en wat we denken dat het is, subjectief is. Dat betekent dat veel mensen het niet eens zijn met dit nieuwe perspectief. Uiteindelijk hangt het allemaal af van de specifieke band en de specifieke partners.
Hier is wat stof tot nadenken: is dit hoe we relaties in de toekomst gaan zien? Is het samenwonen alleen bedoelt voor het stichten van een gezin? Zien we het eerste duidelijke verschil tussen de wens om een partner te hebben en de wens om een gezin te stichten?
Die laatste vraag lijkt niet al te ver van de eerste vraag op dit moment. De waarheid is dat veel mensen wel een langdurige relatie willen, maar dat ze (nog) geen gezin willen stichten. Het valt niet te ontkennen: onze samenleving ondergaat op dit moment een aantal ingrijpende veranderingen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Connidis, Ingrid & Borell, Klas & Karlsson, Sofie. (2017). Ambivalence and Living Apart Together in Later Life: A Critical Research Proposal. Journal of Marriage and Family. 79. 10.1111/jomf.12417.
- Kislev ,Elyakim (2019) Couple-ish: Living Alone, Having a Partner. A new study sheds light on the rising phenomenon of couples living apart. Psychology Today.
- Régnier-Loilier, Arnaud & Vignoli, Daniele. (2018). The diverse nature of living apart together relationships: an Italy–France comparison. Journal of Population Research. 10.1007/s12546-017-9197-0.
- Régnier-Loilier, A. (2019). Being together, living apart: A more frequent arrangement after a separation. Population Societies, (5), 1-4.
- Strohm, C. Q., Seltzer, J. A., Cochran, S. D., & Mays, V. M. (2009). “Living apart together” relationships in the United States. Demographic research, 21, 177.