Ervaren vrouwen en mannen emoties op dezelfde manier?

Ervaren vrouwen en mannen emoties op dezelfde manier?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Adriana Díez

Laatste update: 27 december, 2022

Je leest de titel van dit artikel en je begint wellicht in je herinneringen te graven. Dan besef je dat er vele verschillen zijn in de manier waarop vrouwen en mannen handelen. Maar het belangrijke aspect is niet hoe elk geslacht zich uitdrukt. De echte vraag is of vrouwen en mannen op dezelfde manier emoties ervaren.

Dr. Gottman heeft hiernaar onderzoeken uitgevoerd. Hij kwam tot de conclusie dat vrouwen en mannen heel vergelijkbare gevoelens ervaren. Hij stelde echter vast dat de manier waarop beide geslachten emoties uitdrukken, verschilt. Ook andere studies uitgevoerd door professor Cohen van de universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, kwamen tot de ontdekking dat de mannelijke en de vrouwelijke hersenen op een verschillende manier gestructureerd zijn.

De hersenen van vrouwen en mannen

De hersenen van vrouwen zijn ingesteld voor empathie. Anderzijds zijn de hersenen van mannen gestructureerd om systemen te begrijpen en op te bouwen. Deze verschillen worden steeds duidelijker wanneer kinderen opgroeien. Vooral na de adolescentie wanneer het testeronniveau stijgt wat meer verschillen veroorzaakt, kunnen we dit merken.

Dat is de reden dat de hersenen van vrouwen meer voorbereid zijn om uitdrukkingen of stemmingen te lezen. Maar de hersenen van mannen zijn beter in staat om structuren en systemen te zien. Dit betekent natuurlijk niet dat mannen geen emoties kunnen begrijpen of dat vrouwen geen structuren kunnen opbouwen. Het betekent alleen dat de mannelijke en de vrouwelijke hersenen meer aanleg hebben voor bepaalde activiteiten. Het zal meer bewuste inspanning vragen om iets te doen dat niet zo echt in onze aard zit.

Meisje en jongen met hun schoenen achter hun rug

Kan je leren hoe je je emoties moet uitdrukken?

Genetica en de omgeving hebben bijna een gelijke invloed op ons gedrag. We worden geboren met hersenen die klaar zijn om bepaalde soorten prikkels op te vangen. Maar onze omgeving maakt ons ook vatbaarder voor het een dan voor het andere.

Onze voorouders laten bij ons en bij elke toekomstige generatie hun sporen achter. In vele samenlevingen was de man degene die op jacht moest gaan op zoek naar voedsel en die voor zijn gezin moest werken. Als hij vertrok, voelde hij pijn, maar hij moest zijn emoties verbergen. Want tenslotte had hij in de groep zijn rol van mannelijkheid te vervullen.

Dr. Fisher stelt ook dat vrouwen aan de andere kant thuis moesten blijven om voor hun kinderen te zorgen. Hun empathie is dus beter ontwikkeld. Ze moesten opmerkzaam zijn om snel de behoeften van hun kinderen en van het gezin op te pikken.

De hersenen werden op die manier gestructureerd, misschien niet door te voelen maar door emoties te moeten uitdrukken. Vandaag zijn de dingen anders. Maar toch verschillen ze in sommige delen van de wereld niet zoveel. We hebben een inspanning gezien om het onderwijssysteem te veranderen en voor meer gelijke kansen te zorgen. Aan steeds meer kinderen leert men over emoties. Want tegenwoordig is emotionele intelligentie een heel belangrijke kwaliteit bij jonge mensen.

Vrouwen en mannen

Meer verschillen in de manieren van uitdrukken dan in voelen

Wat kunnen we dus concluderen? Tussen de mannelijke en de vrouwelijke hersenen zijn er inderdaad kleine verschillen. Maar we stellen de duidelijkste ongelijkheden vast in hoe we emoties uitdrukken en niet in de manier waarop we ze voelen.

Er is dus sprake van verschillen. Maar er zullen altijd nog meer verschillen zijn in de groepen zelf. We bedoelen hiermee dat we meer verschillen tussen vrouwen als groep of tussen mannen als groep zullen vinden, wanneer we kijken naar het ervaren van gevoelens en naar het uitdrukken van gevoelens.

Wij, de volwassenen, spelen een heel belangrijke rol in de opvoeding. Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen. We moeten het potentieel van de persoon bekijken en verschillen niet gebruik om stereotypen en vooroordelen te rechtvaardigen.

Dan zullen we in staat zijn om op dezelfde manier te voelen en de gevoelens uit te drukken. Dan kunnen we het idee loslaten dat je emoties niet uitdrukken betekent dat je sterk bent. Want weten hoe we onze gevoelens moeten uitdrukken, maakt ons menselijk, ongeacht of we vrouwen of mannen zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.