Empathische resonantie, de diep emotionele verbinding

Empathische resonantie betekent resoneren met een andere persoon. Het betekent het voelen van de trillingen van hun emoties. Op deze manier kun je ze helpen als ze dat nodig hebben.
Empathische resonantie, de diep emotionele verbinding
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 november, 2023

Resonantie is een veelvoorkomend verschijnsel in het muzikale universum. Ze zeggen dat als je twee stemvorken voor elkaar legt en een van beide laat trillen, de ander spontaan hetzelfde geluid zal voortbrengen. Empathische resonantie lijkt een vergelijkbaar pad te volgen. In feite wordt het begrepen als de intense verbinding van emotionele en cognitieve werkelijkheden tussen mensen.

Resonantie is een van de mooiste woorden in onze taal. Het is als een echo, een geluid dat van één kant komt en op veel plaatsen tegelijk inwerkt. Het is een stimulans die overstijgt en op meerdere manieren zijn stempel drukt. In feite is het een gebied dat al tientallen jaren de nieuwsgierigheid van psychologen wekt.

Misschien heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van galmend leiderschap. Dit idee is gevormd door Daniel Goleman. Het betekent dat de persoon die de leiding neemt in staat is om de emoties van zijn team te verbinden en te begrijpen en ze te gebruiken om hun prestaties te verbeteren.

Dit soort leiders is in staat om de gevoelens te lezen van de mensen aan wie ze leiding geven. Bovendien gebruiken ze die kennis om verandering of steun te genereren die hen ten goede komt.

De emotionele resonantie van de ander voelen is de diepste en meest verrijkende vorm van empathische verbinding.

Stel is blij met elkaar

Emotionele resonantie

De humanistische psychotherapeut Carl Rogers was een van de grote exponenten van emotionele resonantie. Hij paste het zelfs toe in zijn persoonsgerichte therapie. Een van zijn doelen was om altijd contact te maken met de emoties van de persoon die voor hem stond en deze te begrijpen.

Met andere woorden, om een authentieke, intense en gastvrije empathie op hen over te brengen. Zijn uiteindelijke doel was om die persoon zich gehoord, begrepen en begeleid te laten voelen tijdens het hele therapeutische proces.

In therapie mag de professional nooit “besmet” of “meegesleurd” worden door de complexe emoties van zijn cliënt. Anders zouden ze niet in staat zijn om hun werk als psycholoog, transformator en promotor van verandering uit te voeren. Daarom is een van de componenten van emotionele resonantie ook de bescherming van degenen die de emotionele resonantie van de ander ervaren.

Laten er we wat meer over leren.

Een stap verder dan empathie

Als we een concept moesten noemen dat altijd inspirerend en positief is, dan zou dat ongetwijfeld empathie zijn. Soms vergeten we echter dat deze psychologische realiteit belangrijke nuances heeft. In feite is het misschien niet zo uitzonderlijk als we denken.

Ten eerste zijn er mensen die alleen emotionele empathie ervaren. Dat zijn de mensen die weten dat je lijdt, maar niet begrijpen waarom. Met cognitieve empathie zouden ze echter iets verder kunnen gaan en begrijpen wat je probleem is.

Er is ook instrumentele empathie. Dit is het soort empathie dat mensen gebruiken om contact met je te maken, maar met maar één doel: om je te manipuleren. De belangrijkste factor die empathische mensen kenmerkt, is echter het duidelijke verlangen om te handelen. Dit zijn de mensen die je emoties voelen, je begrijpen en actie ondernemen.

Empathie verschilt van empathische resonantie in de diepte van de verbinding. In feite houdt empathische resonantie een volledige openheid in, waarbij we de realiteit van wie we voor ons hebben vastleggen. We begrijpen hun emoties, gedachten en persoonlijke situaties. Op dezelfde manier, wanneer iets met ons “resoneert”, nodigt het ons uit om te handelen en om behulpzaam, ondersteunend gedrag te bevorderen…

Empathische resonantie, een vorm van ecpathie

Hoogleraar psychiatrie, J.L. González term introduceerde de term ecpathie. Het definieert het vermogen om je empathisch met iemand te verbinden, maar zonder doordrenkt te zijn van de emoties van de ander.

Op deze manier is empathische resonantie vergelijkbaar, in die zin dat het betekent dat je je niet laat meeslepen door de gevoelens van anderen en dat je in staat bent om op een actieve en praktische manier te handelen.

De Universiteit van Toronto deed onderzoek (Engelse link) dat stelt dat empathische resonantie een essentiële vaardigheid is die elke psychotherapeut moet ontwikkelen. Dit komt omdat ze contact moeten maken met de patiënt en hem of haar moeten laten zien dat ze begrepen worden.

Ze moeten echter ook kunnen handelen zonder zich geblokkeerd te voelen door de emotionele realiteit van de patiënt. Dit is absoluut essentieel.

Vrouw met haar handen voor haar borst

Hoe kunnen we meer empathische resonantie tonen?

Zowel empathie als empathische resonantie zijn twee dimensies die meer aanwezig zouden moeten zijn in onze samenleving. We hebben inderdaad mensen nodig die in onze ogen kijken en onze emoties en behoeften begrijpen en daarnaar handelen.

Helaas worden dit soort capaciteiten in deze nieuwe digitale wereld van gehaaste, oppervlakkige relaties en almaar toenemend narcisme vaak volledig over het hoofd gezien.

Is er een manier om dit soort empathische resonantie te ontwikkelen? Er zijn inderdaad verschillende strategieën, maar de meest doorslaggevende is de wil om het te doen. Oprechte interesse in wie er voor je staat en proactiviteit zijn de sleutel. Bij emotionele resonantie gaat het inderdaad om verbinden, begrijpen en handelen.

Elementaire strategieën

Laten we nu eens kijken naar een aantal zeer elementaire strategieën:

  • Leer je aandacht te richten op het huidige moment. Er gebeuren dingen om je heen waarvan je je niet bewust bent. Vertraag en richt je aandacht op het hier en nu.
  • Transcendentie en betekenis. Om je op een resonerende manier in te leven, moet je transcenderen, verder gaan dan wat je ogen zien om betekenis te vinden. Je zou tegen jezelf kunnen zeggen, mijn collega lijkt moe, maar ik denk dat die vermoeidheid te maken heeft met een soort verdriet. Misschien heeft ze problemen thuis, ik zal haar vragen of ze hulp nodig heeft.
  • Bereidheid en proactiviteit. Vraag jezelf af,wat kan ik doen om die persoon zich beter te laten voelen? Hoe kan ik hem of haar steunen?

Tot slot zijn we allemaal in staat om dit vermogen te activeren en te ontwikkelen. We kunnen de emoties van anderen op ons laten inwerken op een manier die belangrijk genoeg is om waardevolle interventies te doen op basis van die kennis.

Sterker nog, om verder te gaan op een manier die ons in staat stelt om een humanere, liefdevollere, altruïstische wereld vorm te geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Azevedo RT, Macaluso E, Avenanti A, Santangelo V, Cazzato V, Aglioti SM. Their pain is not our pain: brain and autonomic correlates of empathic resonance with the pain of same and different race individuals. Hum Brain Mapp. 2013 Dec;34(12):3168-81. doi: 10.1002/hbm.22133. Epub 2012 Jul 17. PMID: 22807311; PMCID: PMC6870096.
  • Buchanan, Tony & Bagley, Sara & Stansfield, R. & Preston, Stephanie. (2011). The empathic, physiological resonance of stress. Social neuroscience. 7. 191-201. 10.1080/17470919.2011.588723.
  • Geach, B., & White, J. (1974). Empathic Resonance: A Countertransference Phenomenon. The American Journal of Nursing, 74(7), 1282-1285. doi:10.2307/3423239
  • Watson, J. C., & Greenberg, L. S. (2009). Empathic resonance: A neuroscience perspective. In J. Decety & W. Ickes (Eds.), The social neuroscience of empathy (pp. 125–137). MIPress. https://doi.org/10.7551/mitpress/9780262012973.003.0011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.