Emotioneel onbereikbare mensen: experts in het vermijden van intimiteit

Emotioneel onbereikbare mensen: experts in het vermijden van intimiteit

Laatste update: 04 augustus, 2018

Emotionele onwetendheid is een groot obstakel voor relaties. De onbekwaamheid om gevoelens te delen is een enorme belemmering bij het creëren van een sterke, gezonde en duurzame relatie. Het belangrijkste is iemands relatie met zichzelf. In feite is de moeilijkheid ervan een uitdaging voor emotioneel onbereikbare mensen. Sommige bouwen muren rond hun hart om te voorkomen dat ze zich kwetsbaar voelen. Anderen vluchten weg wanneer intimiteit op het toneel verschijnt.

Deze mensen kunnen emotionele onvolwassenheid hebben en zelfs liefde kan een grote bedreiging worden. Dit betekent niet dat ze geen relaties aangaan. Maar ze zijn over het algemeen geneigd om de relaties te verlaten of zichzelf buiten te sluiten wanneer ze gevoelens ontwikkelen. Het is alsof ze altijd een schild op hun rug hebben als uitvlucht wanneer ze die nodig hebben. Dit vooral wanneer de situatie emotionele intimiteit vereist.

Emotioneel onbereikbare mensen zijn bedreven in het creëren van afstanden, het bouwen van muren en het verhogen van muren om een intieme relatie met anderen te vermijden. Meestal is dit onbewust. Daarom is het zo ingewikkeld om uit dat soort emotionele verdorvenheid te komen.

Wat zijn emotioneel onbereikbare mensen?

Emotioneel onbereikbare mensen lijken zoals iedereen te zijn. Ze hebben hun smaak, hun passies, hun werk, hun persoonlijke geschiedenis, hun tekortkomingen en natuurlijk hun deugden. Ze missen echter het vermogen om hun emoties te identificeren en te beheren. Waarschijnlijk hebben ze nooit afgevraagd hoe ze zijn of zijn ze misschien gestopt met luisteren naar hun eigen ongeluk.

Emotioneel onbereikbare mensen

Het zijn mensen met een aura van emotionele kou, die in aanwezigheid van zelfs maar een beetje lijden een uitweg nodig hebben. Het zijn vluchters voor ongemak met een doctoraat in zelfbedrog. Hetzelfde gebeurt wanneer het gevoel dat hen overspoelt te positief is. Misschien genieten ze er meer van maar het kan ook een grote angst veroorzaken, vooral als het betrekking heeft op anderen.

Door een grote emotionele afstand in hun relaties te leggen, lijken ze vaak koude mensen die weinig interesse tonen in wat er om hen heen gebeurt. In feite is het voor hen moeilijk om intimiteit te creëren om zich niet kwetsbaar te voelen. Op deze manier is emotionele kou hun verdedigingmechanisme, de manier waarop ze hebben geleerd zichzelf te beschermen tegen de pijn van hun verleden.

Omgaan met deze mensen kan erg frustrerend en gecompliceerd zijn, vooral in liefdesrelaties, omdat emotionele intimiteit bijna onmogelijk zal zijn. Ook wanneer ze geconfronteerd worden met pijn, verdriet of teleurstelling, voelen ze zich misschien overstuur, overweldigd of hebben ze een sterk verlangen om te ontsnappen.

Zoals besproken, heeft emotionele onbereikbaarheid de neiging om zich onbewust te tonen. Deze mensen gebruiken echter veel van hun psychologische energie in het vermijden van confrontatie met hun gevoelens. Hierdoor kunnen ze alleen iets doen als ze zich bewust worden van wat er met hen gebeurt. Het probleem is dat hun verdedigingsmechanismen zo geautomatiseerd zijn dat ze hard vechten om zich niet bewust te zijn van hun kwetsbaarheid.

Wat kunnen emotioneel onbereikbare mensen doen om deze cyclus te beëindigen?

Is het mogelijk om een licht te werpen op deze sterke emotionele blokkade? Het antwoord is ja, maar dat is niet gemakkelijk. Alles hangt af van iemands erkenning van zijn problemen en de mate van verandering die hij wil laten plaatsvinden.

Daarom is de eerste stap bewustzijn. Als je je bewust wordt van jezelf en jezelf alles laat ervaren wat de emotionele wereld biedt, kun je vooruit gaan. Op deze manier zullen pijn en angst, zowel die van jezelf als die van anderen, eerlijk blijken. Ook weer met veel inspanning.

“Eén van de valkuilen van de kindertijd is dat je iets niet hoeft te begrijpen om het te voelen. Tegen de tijd dat de geest in staat is om te begrijpen wat er is gebeurd, zijn de wonden van het hart al te diep.”

– Carlos Ruiz Zafon –

Een groot hart

De volgende stap is om de interactie op emotioneel niveau tot stand te brengen en emoties te leren identificeren. De laatste stap is het oefenen van het vermogen om te kiezen hoe te reageren op verschillende situaties. Daardoor valt het automatisme weg. Dit is een van de krachtigste hulpmiddelen voor mensen die emotioneel onbereikbaar zijn.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om te vermelden dat mensen rondom emotioneel onbereikbare mensen ook voor zichzelf moeten zorgen en begrip moeten uitoefenen als ze bij jou willen blijven. En ook om zelf te werken om te zien hoe ze hier naar moeten handelen. Maar bovenal om de redenen te begrijpen die ertoe leiden dat ze blijven. Dit is het geval volgens Gabriella Kortsch, doctor in de psychologie.

De relatie beëindigen

Bovendien is een ander belangrijk aspect, om te begrijpen dat het in deze soort situaties niet gaat om de schuld te geven aan de partner. Want ze kunnen onopgeloste conflicten hebben die moeten worden aangepakt. Wat de andere partner ertoe brengt deze naar de oppervlakte te brengen.

Soms kan het beëindigen van de relatie het probleem oplossen, omdat we de ander niet kunnen dwingen te veranderen. Ook niet om te worden wat hij niet is. Als iemand niet in een relatie wil zijn, moet het eindigen. Dit om te voorkomen dat je in een relatie komt die steeds onhoudbaarder wordt.

“Spreek zodat ik je kan kennen.”

– Socrates – 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.