Elf kenmerken van een kinderachtige volwassene

Kinderachtige volwassenen zijn moeilijk om mee te leven. In feite lijden ze, en de mensen om hen heen ook. Daarom willen we het vandaag hebben over hoe je hen kunt helpen en tegelijkertijd jezelf kunt beschermen.
Elf kenmerken van een kinderachtige volwassene

Laatste update: 21 december, 2021

Je bent ongetwijfeld op een bepaald moment in je leven onvolwassen mensen tegengekomen. In feite kun je waarschijnlijk verschillende kenmerken van een kinderachtige volwassene bedenken. Deze mensen worden niet geïdentificeerd door kinderachtige gewoonten zoals verkleden, spelletjes spelen of tekenfilms kijken. In feite zijn het hun egoïstische en onvolwassen daden die hen definiëren.

De chronologische leeftijd van een kinderachtige volwassene komt niet overeen met hun emotionele leeftijd. Dit betekent dat aspecten van hun persoonlijkheid die te maken hebben met conflictoplossing en emotioneel beheer, die zich normaal ontwikkelen tijdens het volwassen worden, niet voldoende zijn om een vol en bevredigend leven te leiden.

In dit artikel hebben we het over de meestvoorkomende eigenschappen van kinderachtige volwassenen. Helaas zijn ze vaak verborgen totdat je merkt dat je een hechte relatie met een van hen hebt.

kinderachtige volwassenen

De tekortkomingen van kinderachtige volwassenen zijn duidelijker zichtbaar in hechte interpersoonlijke relaties, zoals vriendschap, partner of familie. Je zult zeker enkele van deze eigenschappen herkennen, want we zijn dit soort mensen allemaal wel eens tegengekomen in ons leven.

1. Slechte emotionele controle

We hebben allemaal emoties, sommige met een grotere intensiteit dan andere. Emotionele regulatie is de oefening waarmee je je emoties onder controle kunt houden, zodat ze niet al te veel invloed op je hebben als je bepaalde beslissingen neemt en met anderen omgaat.

Een kinderachtige volwassene mist echter emotionele regulatie. In feite heeft hun woede, verdriet of trots de neiging ongecontroleerd te ontsnappen. Bovendien besteden ze geen aandacht aan het effect dat ze op anderen hebben.

Boze man

2. Externe locus of control

Je kunt wat er om je heen gebeurt toeschrijven aan je acties, aan de acties van anderen of aan toeval. In de regel is een volwassene behoorlijk bedreven in het correct toekennen van verantwoordelijkheid. Dit is echter niet het geval bij kinderachtige volwassenen, die altijd anderen de schuld geven als de resultaten niet zijn wat ze verwachtten.

3. Leugens

Kinderachtige volwassenen vinden in leugens een legitieme dekking voor hun belangen. Sterker nog, ze liegen vaak om wangedrag te verbergen of om de consequenties niet op zich te nemen.

4. Beledigingen

Kinderachtige volwassenen worden ook gekenmerkt door een slecht beheer van interpersoonlijke conflicten. Een van de meest opvallende eigenschappen is de gewoonte om anderen te beledigen wanneer ze ruzie maken, in plaats van een ruzie rechtstreeks aan te gaan.

5. Gebrek aan impulscontrole

Impulsiviteit is een van de meest opvallende kenmerken van een kinderachtige volwassene. In deze context gaat het niet zozeer om het nemen van beslissingen zonder na te denken, maar om de kleine details. Bijvoorbeeld praten zonder er rekening mee te houden hoe wat ze zeggen anderen zal beïnvloeden, voortdurend anderen onderbreken en voortdurend van gedachten veranderen, enz.

6. Behoefte aan aandacht

Dit soort mensen staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Dit zou op zich geen probleem zijn als ze niet van die gebrekkige methoden hadden, en hun manier waarop ze de behoeften en rechten van de mensen om hen heen negeren.

Heb je ooit de schuld gekregen dat je je berichten niet beantwoordde als je een slechte tijd doormaakte? Dit is een voorbeeld van kinderachtig volwassen gedrag. Inderdaad, deze individuen stellen hun behoeften boven het welzijn van anderen.

7. Anderen misbruiken

Dit soort mensen gebruiken elk soort voordeel dat ze hebben ten opzichte van anderen om te krijgen wat ze willen. Net zoals het grote, sterke kind weet dat het anderen kan kwellen zonder fysieke gevolgen, aarzelt de kinderachtige volwassene niet om anderen te misbruiken als ze weten dat ze ermee wegkomen.

8. Narcisme

Dit kenmerk van een kinderachtige volwassene ontstaat als een direct gevolg van het vorige. In feite, wanneer een individu neemt wat hij wil van anderen zonder correctie of consequenties, ontwikkelen ze het idee dat ze superieur zijn aan hen. Dit facet hangt samen met vele andere eigenschappen. Bijvoorbeeld woede-uitbarstingen, een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde en onzekerheid

9. Tegenstrijdigheden

Omdat deze individuen een slecht gedefinieerd karakter hebben, is het gemakkelijk om tegenstrijdigheden te vinden tussen hun acties en hun woorden of zelfs tussen hun eigen acties. De ene dag zeggen ze bijvoorbeeld het ene en de andere het tegenovergestelde. Bovendien is het voor hen ook heel moeilijk om deze ambivalentie te herkennen.

10. Lage capaciteit voor zelfobservatie

Een ander kenmerk van een kinderachtige volwassene is de moeite die ze hebben om te beseffen welk effect ze op anderen hebben. Dit komt omdat ze niet werden gedwongen om dit te doen in hun rijpingsperiode.

Een voorbeeld kan zijn dat ze niet kunnen herkennen dat hun overdreven woede-uitbarsting hun partner aan het huilen heeft gemaakt. Ze zullen beweren dat hun partner verantwoordelijk is voor hun woede. Sterker nog, ze zien het als logisch om boos te worden als anderen zich niet gedragen zoals ze willen.

11. Lage tolerantie voor frustratie

Volwassenen weten dat ondanks hun inspanningen soms ongunstige en onvoorziene omstandigheden kunnen optreden die slechte resultaten veroorzaken. Aan de andere kant is een kinderachtige volwassene snel gefrustreerd (Spaande link) en laat hij zijn doelen varen zodra de minste tegenslag optreedt.

Bezorgde vrouw kijkt uit een raam

We hebben allemaal een aantal aspecten om aan te werken in onze persoonlijkheid. Dat komt omdat er niemand is met een perfect emotioneel rijpingsprofiel. Kinderachtige volwassenen worden echter gekenmerkt door de conglomeraat van veel van deze eigenschappen.

Dit belemmert hun vermogen om met het dagelijks leven om te gaan en hun vermogen om gezonde interpersoonlijke relaties aan te gaan.

Het is echter nooit te laat voor hen om te verbeteren. Naar een professionele therapeut gaan en werken aan de aspecten van hun persoonlijkheid die hen ervan weerhouden een volledig leven te leiden, zal niet alleen het individu zelf helpen, maar ook iedereen om hen heen.

Daarom, als je het gevoel hebt dat je tekortkomingen in je relatie hebt, of als je samenwoont met een kinderachtige volwassene, aarzel dan niet om therapeutische hulp te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Varela, A. S., & Mustaca, A. E. (2021). Habilidades Sociales e Intolerancia a la Frustración en adultos argentinos. Revista ConCiencia EPG6(2), 99-116.
  • Visdómine-Lozano, J. C., & Luciano, C. (2006). Locus de control y autorregulación conductual: revisiones conceptual y experimental. International Journal of Clinical and Health Psychology6(3), 729-751.
  • Melasio, D. A. G., & Alemán, J. A. Principales prácticas perversas en el Adulto Mayor. La problemática de los grupos vulnerables Visiones de la realidad.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.