Eierstokcysten: symptomen, oorzaken en behandeling

Eierstokcysten: symptomen, oorzaken en behandeling

Laatste update: 17 augustus, 2018

Veel vrouwen zullen op een bepaald moment in hun leven last hebben van eierstokcysten. Het is een gynaecologische aandoening die heel gewoon is en over het algemeen niet ernstig. Het zijn kleine met vloeistof gevulde blaasjes die zich ontwikkelen op één of beide eierstokken. Meestal zijn ze goedaardig en verdwijnen ze vanzelf. Soms vereisen ze een soort van medische interventie.

Het is waarschijnlijk dat veel van onze lezers bekend zijn met dit onderwerp. Misschien heb je zelf met eierstokcysten te maken gehad. Of misschien werd aan een vriendin, zus, moeder of ander familielid de diagnose gesteld. Hoe het ook zij, uit bevolkingsonderzoeken blijkt dat tussen de 25-30% van de vrouwen op enig moment in hun leven een eierstokcyste ontwikkelen. Vrouwen lopen risico vanaf het moment dat ze beginnen te menstrueren tot de menopauze.

Veel eierstokcysten hebben geen duidelijke of voor de hand liggende symptomen. Ze hebben meestal een soort genetische component en zijn gekoppeld aan de functie van oestrogeen en progesteron.

Rekening houdend met al deze factoren moeten we opnieuw het belang van regelmatige bezoeken aan de gynaecoloog benadrukken. Houd er rekening mee dat zoveel van deze aandoeningen geen symptomen hebben. Als ze symptomen veroorzaken, hebben we de neiging om ze te associëren met andere aandoeningen zoals PMS, rugpijn, opgezwollen buik, stress, etc.

Laten we dat eens van dichterbij bekijken…

Eierstokcysten

Wat zijn eierstokcysten? Waarom komen ze voor?

Net zoals we in het begin al zeiden, zijn eierstokcysten meestal een milde medische aandoening. Wanneer vrouwen deze diagnose krijgen, zijn ze echter vaak angstig en bezorgd, wat volkomen logisch is. De eerste stap na een diagnose is om de artsen en de behandeling die zij voorschrijven te vertrouwen. Die kleine zakjes vloeistof zijn bijna altijd functionele cysten.

Wat betekent dat? Eigenlijk verschillen ze van tumoren doordat ze ontstaan als een reactie op bepaalde hormonale omstandigheden. Ze zijn behandelbaar, kunnen vanzelf verdwijnen en hebben een goede prognose. Vervolgens leren we over de verschillende soorten eierstokcysten.

Follikelcyste

De follikelcyste is het meeste voorkomende type cyste. Het komt meestal voor bij jonge vrouwen en verdwijnt normaal gesproken binnen een paar weken. Om te begrijpen hoe ze zich ontwikkelen, bedenk dan eerst hoe die menstruatiecyclus plaatsvindt. Hormonen stimuleren de groei van een ovariële follikel, die een ei bevat. Over een paar dagen breekt de follikel open en laat het ei los.

Tijdens dit proces breekt de follikel soms niet open. Dus als de follikel niet in staat is om het eitje los te laten, hoopt de vloeistof zich in de loop van de tijd op tot het een cyste vormt.

Vrouw met buikpijn

Corpus luteum-cyste

  • Een corpus luteum-cyste kan optreden als de follikel dichtgaat na het loslaten van het eitje. Het corpus luteum is een aangeboren structuur. Deze structuur is cyclisch en tijdelijk. Het ontwikkelt zich binnen de eierstok na de eisprong. Soms, als gevolg van bepaalde abnormale veranderingen in de follikel, wordt de opening waar het ei werd vrijgegeven verzegeld. Beetje bij beetje bouwt het vocht op en wordt het een corpus luteum-cyste.
  • In dit geval is het heel gebruikelijk om symptomen te ervaren zoals druk, knijpen en bekken- en buikpijn. Sommige patiënten lijden aan andere bloedingen dan die van menstruatie. Corpus luteum-cysten kunnen zelfs ovariële verdraaiingen veroorzaken, wat gebeurt wanneer een slagaderlijke afsluiting ervoor zorgt dat de eierstok van positie verandert.

Het is de moeite waard om te vermelden dat er andere soorten eierstokcysten zijn. Een endometrium is er bijvoorbeeld één. Het wordt geassocieerd met endometriose. Er is ook de dermoïdecyste, een neoplasie van kiemcellen die stukjes bot, haar, huid en vet bevatten. De laatste is cystadenoma, een grote cyste die een chirurgische ingreep vereist.

Wat zijn de symptomen van eierstokcysten?

Vergeet niet dat eierstokcysten kunnen optreden zodra een meisje haar menstruatie krijgt, zelfs bij zeer jonge meisjes. Niet alleen dat, vrouwen hebben het potentieel voor eierstokcysten totdat ze de menopauze bereiken. De eierstokken zijn onderhevig aan constante hormonale veranderingen. Dus hoewel een vrouw niet meer menstrueert, ervaart haar lichaam nog steeds spontane veranderingen die gepaste zorg vereisen.

Daarom zijn regelmatige bezoeken aan de gynaecoloog belangrijk op elke leeftijd. Vooral als je één van de volgende symptomen hebt:

  • Pijn en/of zwaar gevoel in het bekken- en buikgebied.
  • Een opgeblazen gevoel in je buik, winderigheid, een voortdurend vol gevoel hebben of constant druk voelen.
  • Altijd moeten plassen.
  • Pijn tijdens seks.
  • Misselijkheid.
  • Niet-menstruele bloedingen (dit komt minder vaak voor.)

Houd er rekening mee dat cysten in het algemeen geen symptomen vertonen. In het geval van ovariële verdraaiingen of andere gynaecologische noodgevallen zal het individu intense en plotselinge pijn ervaren. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Het is ook erg belangrijk om te praten over het polycysteus-ovariumsyndroom. Dit is een hormonale aandoening waarbij meerdere cysten tegelijkertijd op de eierstokken ontstaan. Het treft 7% van de vrouwen en veroorzaakt onregelmatige menstruatie, overmatige lichaamsbeharing en vruchtbaarheidsproblemen.

We kennen de oorzaken van deze aandoening niet. Er zijn echter behandelingen die de kwaliteit van leven van PCOS-patiënten kunnen verbeteren.

Polycysteus-ovariumsyndroom

Welke soorten behandeling bestaan er voor eierstokcysten?

Wanneer zorgverleners cysten ontdekken op een echografie, houden zij rekening met verschillende factoren. De eerste is de grootte van de cyste. De tweede is de leeftijd van de patiënt. Cysten die minder dan 5 centimeter meten, vereisen over het algemeen niets meer dan observatie. Als de cyste groeit, in plaats van langzaam te verdwijnen, dan is de volgende stap chirurgie.

Gemiddeld is slechts ongeveer 1% van de eierstokcysten kanker. Het is ook belangrijk om te weten dat post-menopauzale vrouwen de neiging hebben meer resistente cysten te ontwikkelen. Met andere woorden, ze verdwijnen niet vanzelf. In dat geval zullen artsen een chirurgische ingreep overwegen.

Tot slot willen we vermelden dat een manier om eierstokcysten te voorkomen, orale anticonceptiemiddelen zijn. Als je een familiegeschiedenis hebt van dit type gynaecologische aandoening, aarzel dan niet om met je arts te praten. Tenslotte is preventie cruciaal! Als je deze aandoeningen vroegtijdig opmerkt, kan je de juiste behandeling krijgen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.