Eenzaamheid begrijpen: hoe Shrek ons kan helpen
In dit artikel bespreken we dat eenzaamheid begrijpen soms lastig is. Het is voor de mens natuurlijk om deel uit te maken van een gemeenschap. Vroeger deden we het om te overleven. We moesten ons namelijk kunnen verdedigen tegen dieren en rivaliserende stammen en in staat zijn voldoende voedsel te produceren.
Steden en dorpen boden hun inwoners de bescherming die ze nodig hadden. Ze boden ook veiligheid en een gevoel van verbondenheid. Zelfs vandaag de dag nog streven mensen naar het soort veiligheid dat leven in een gemeenschap kan bieden. In deze context kan het lastig zijn om eenzaamheid te begrijpen. Is alleen zijn iets slechts?
Wat gebeurt er als iemand denkt dat hij sterk genoeg is om zichzelf te beschermen tegen dreigende gevaren? Is het voor die persoon dan niet nodig om in een gemeenschap te leven? Heeft deze persoon geen vrienden nodig? In dit artikel helpen we je om eenzaamheid te begrijpen door de film Shrek te analyseren.
Shrek: De boeman die in een moeras leeft
Shrek is een animatiefilm van DreamWorks die in 2001 werd uitgebracht. De hoofdpersoon is Shrek, een boeman die in een afgelegen moeras midden in het bos woont. Hij is helemaal tevreden met zijn leven en houdt van zijn eenzame bestaan.
Op een dag wordt de kostbare eenzaamheid van Shrek echter onverwachts verstoord door een invasie van irritante sprookjesfiguren. De slechte Heer Farquaad stal al hun land en verbande hen uit het koninkrijk.
Uit wanhoop om zijn moeras te redden, sluit Shrek een deal met Heer Farquaad. Als hij in staat is om princes Fiona te redden, krijgen de sprookjesfiguren hun huis terug. Daarna begint Shrek daarom aan een zeer lange reis. Hij wordt tijdens zijn zoektocht naar de prinses vergezeld door een ezel genaamd Donkey.
De voordelen van eenzaamheid begrijpen
Mensen denken vaak dat alleen zijn je een mislukkeling maakt. Dit is echter helemaal niet waar. Alleen zijn is een voorbijgaande staat waar sommige mensen zelfs vrijwillig voor kunnen kiezen.
Soms komt vrijwillig isolement voort uit het verlangen om de leiding te hebben over ons eigen leven. Wellicht streef je ernaar om authentiek te zijn en geen maskers of vermommingen meer dragen. Vrijwillig gekozen eenzaamheid kan leiden tot persoonlijke groei. Bovendien kan het ons ook helpen om bepaalde projecten af te ronden en doelen te bereiken.
Hier zijn enkele voordelen die alleen zijn kan bieden:
- Het stelt je in staat om je energie te richten op persoonlijke projecten. In plaats van jezelf uit te putten en altijd maar anderen te behagen, kun je je nu eindelijk concentreren op datgene wat jij wilt doen.
- Je hoeft jezelf tegenover niemand te verklaren en je ook niet aan een schema te houden. Alleen zijn betekent dat je kunt schoonmaken wanneer je maar wilt, eten wanneer je er zin in hebt enz. Je kunt je huis inrichten zoals jij wilt en ook de ruimte gebruiken zoals je wilt.
- Alleen zijn geeft je de tijd om na te denken over je eigen gedrag en erop te reflecteren. In een wereld vol afleidingen en onvoltooide taken is het moeilijk om een moment te vinden om na te denken over wat je wilt doen met je leven. Eenzaamheid maakt introspectie mogelijk.
- Alleen zijn moedigt onafhankelijkheid aan. Je voelt je verantwoordelijk voor jezelf. Dat betekent dat je niet afhankelijk bent van iemand anders, wat je geluk en welzijn kan verbeteren.
Eenzame mensen vinden ook liefde
In de film gaat Shrek op zoek naar de mooie prinses Fiona, die opgesloten zit in een toren die wordt bewaakt door een draak. Ze is dan ook erg blij wanneer Shrek en Donkey haar van haar vreselijke ontvoerder bevrijden. Deze blijdschap verdwijnt echter wanneer ze erachter komt dat ze niet is gered door een prins maar door een boeman.
Op hun reis terug naar het kasteel van Heer Farquaad ontdekken Shrek en Fiona dat ze veel met elkaar gemeen hebben. Ze worden zelfs verliefd op elkaar. Fiona heeft echter een geheim dat ze nog niet aan Shrek heeft onthuld. Er rust namelijk een vloek op haar. Elke nacht verandert ze in een boeman net als Shrek. In de ochtend wordt ze weer een mens.
Donkey is de eerste die haar geheim ontdekt. Fiona legt uit dat ze vervloekt werd toen ze nog een klein meisje was, en dat alleen een zoen van haar ware liefde haar van deze betovering kan bevrijden. Shrek hoort een deel van het gesprek tussen Fiona en Donkey, maar hij begrijpt het verkeerd en voelt zich verraden.
Eenzaamheid en zelfvertrouwen
Ondanks dat hij veel tijd alleen heeft doorgebracht, is Shrek niet erg zelfbewust. Eenzaamheid kan goed zijn voor introspectie, maar het is duidelijk dat Shrek niet van deze gelegenheid gebruik heeft gemaakt. Zodoende mist Shrek de nodige vaardigheden om zijn behoeften en gevoelens te definiëren of uit te drukken.
Wanneer Heer Farquaad Fiona naar zijn kasteel brengt, keert Shrek daarom bezorgd en eenzaam terug naar zijn moeras. Hij heeft er spijt van dat hij de prinses niet heeft verteld hoe hij zich voelde, ook al weet hij zeker dat ze van hem walgde.
Hierdoor wordt het moeras waar hij ooit zo gelukkig was, een zelfopgelegde gevangenis. De eenzaamheid waar Shrek ooit blij van werd, maakt hem nu ellendig.
Het einde van eenzaamheid
Shrek realiseert zich al snel dat hij, hoewel hij weer thuis is en zijn eenzame bestaan weer kan oppakken, hij zich volkomen ellendig voelt. Hij mist het gezelschap van Fiona en Donkey. De boeman heeft echter zeer weinig zelfvertrouwen. Hij gelooft niet dat hij goede dingen verdient.
Shrek voelde zich, net als zoveel mensen met een laag zelfbeeld, gedwongen om andere mensen van zich af te duwen. Zijn slechte zelfbeeld zorgde ervoor dat hij het gevoel had dat hij niet in staat was om een band op te bouwen met anderen.
Dit lijkt de ware reden achter het eenzame bestaan van Shrek te zijn. Het lijkt erop dat hij er helemaal niet vrijwillig voor had gekozen om alleen te zijn. Integendeel, hij koos ervoor zichzelf te isoleren omdat hij bang was om te lijden of gekwetst te worden.
Eenzame mensen moeten zichzelf leren dat ze het gezelschap van anderen verdienen. Er is niets mis met alleen willen zijn, zolang de keuze maar oprecht is en niet is gebaseerd op angst. Toen hij eindelijk het gevoel had dat hij de genegenheid en liefde van andere mensen verdiende, besloot Shrek tijd door te brengen met Donkey en Fiona.
Wanneer eenzaamheid wordt opgelegd, relateren mensen het meestal aan negatieve emoties zoals verdriet. Zoals we eerder echter ook al aangaven, alleen zijn hoeft niet per se iets slechts te zijn. Het is alleen slecht als je eigenlijk niet alleen wilt zijn. Deze kennis kan je helpen om eenzaamheid te begrijpen.
Dus…
Om eenzaamheid te begrijpen, kun je niet bang zijn om alleen te zijn. Profiteer van die momenten om jezelf beter te leren kennen. Werk aan jezelf om een beter mens te worden en uit te zoeken wat je wilt in het leven.
Als je er echter behoefte aan hebt om meer tijd door te brengen met anderen, doe dan wat nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk verdienen we het namelijk allemaal om geaccepteerd te worden door anderen.