Een wandeling door de tijd: The Lion King

Remakes zijn niet makkelijk, zeker niet als het gaat om een film uit de kindertijd van veel mensen. The Lion King is een klassieker, een kroonjuweel voor Disney. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van de film.
Een wandeling door de tijd: The Lion King

Laatste update: 07 mei, 2021

In dit artikel gaan we het hebben over de film The Lion King. Disney gebruikt nostalgie om te verkopen. Tegenwoordig zijn er veel remakes van de Disney-films uit de jaren ’90, Disney Renaissance.

Deze remakes zijn bedoeld om mensen naar de film te lokken en het verleden te doen herleven, maar ze zullen waarschijnlijk niet aan hun normen voldoen. Een van de laatste films die opnieuw gemaakt wordt, is ook een van de meest geliefde. Dit is de Hamlet van onze tijd, The Lion King.

Disney Renaissance was een glorieus tijdperk voor de studio. Tussen 1989 en 1999 bracht Disney titels uit zoals:

Dit tijdperk produceerde vele films waar zowel volwassenen als kinderen van genoten. Gemaakt met baanbrekende technologie in die tijd, brachten deze films de magie van Disney naar andere niveaus.

In de jaren voor het internet waren films een groter deel van het leven van de mensen. Naar de film gaan was een grote deal en een opwindende ervaring.

The Lion King was een doorbraak. Iedereen had het erover, iedereen vond het geweldig. Deze fascinatie maakte plaats voor een succesvolle musical, die vandaag nog steeds loopt. Nu wilde Disney dat terugbrengen en een remake maken van deze prachtige filmervaring.

Een afbeelding uit de Lion King remake

Waarom een remake van The Lion King?

Het korte antwoord is, omdat het erg winstgevend is. Om eerlijk te zijn, er spelen ook andere complexe zaken mee. Het publiek zal massaal naar deze nieuwe versie van een jeugdklassieker komen kijken, maar het kan ook erg kritisch zijn over remakes.

Deze remake is om nog een andere reden heel bijzonder. Terwijl andere remakes van Disney-klassiekers meer creatieve vrijheden met zich meebrengen, laat The Lion King daar niet veel van zien. Voor velen is het een van de beste Disneyfilms ooit, voor anderen is het een van de beste films ooit, punt.

Zo kunnen nostalgie en toewijding de creatieve vrijheid tegenwerken. Op een bepaalde manier, is The Lion King onaantastbaar. Het kan niet aangepast worden omdat mensen elk toegevoegd detail zullen bekritiseren.

Er zijn vele redenen om een remake te maken, van het verhaal vanuit een ander gezichtspunt vertellen, tot het naar een nieuw tijdperk brengen. Het interessante aan The Lion King is dat het al een remake is van een beroemd werk, Hamlet. Het wordt ook verteld vanuit een ander oogpunt, omdat het zich afspeelt in het dierenrijk.

Als je op de versie van 2019 let, merk je dat de makers zich bewust waren van hoe moeilijk het was om de klassieker te doorgronden, dus bleven ze overdreven trouw aan het origineel.

Dus, als het niets nieuws aan de tafel bracht, was het dan nodig? Ging het om een trip down memory lane of gewoon om winst te maken? Hoe dan ook, het publiek stroomde massaal naar de bioscopen en de nostalgie werd opgediend.

Ook is het een zeer vermakelijke film. Het bevat geweldige beelden, maar het is tegelijkertijd een vergeetachtige poging. Het laat nauwelijks iets nieuws of vernieuwends zien. Toch wilden de mensen waarschijnlijk niets nieuws. Iedereen leek blij om herinneringen op te halen aan hun kindertijd.

Beelden uit de animatieversie van de film

De geest van Hamlet

The Lion King is in feite een versie van Hamlet. Er zijn gelijkenissen, maar het is een gezinsvriendelijke poging. In zijn tijd was Hamlet baanbrekend, het verdiepte zich in de personages en in hun psychologische kenmerken, iets wat in die tijd ondenkbaar was. Tragedies hebben een belangrijke invloed op de universele literatuur.

The Lion King gebruikte Hamlet niet alleen als referentie, maar richtte zich ook op de emoties, gevoelens en motivaties van zijn personages. Hoewel het verhaal verteld wordt door dieren, kan het diep menselijk aanvoelen.

Hamlet gaat niet alleen over wraak, het gaat over de menselijke natuur en personages die een plezier zijn om te analyseren. In The Lion King leer je over Mufasa en zijn relatie met zijn zoon. Op deze manier is wraak gerechtvaardigd en kunnen kinderen zich inleven in de film.

The Lion King heeft dus een plot dat lijkt op dat van Hamlet, maar het creëerde een identiteit binnen de verbeelding van het publiek en Disney. Door middel van tragedie, komedie en muziek, is het publiek getuige van het verlies van een geliefde. De remake biedt een diepere kijk op de personages en laat de kinderlijke kijk op animatie achter zich.

Vergelijkende beelden van beide versies van de film

The Lion King en zijn huidige belang

The Lion King uit 2019 biedt een geactualiseerde toespraak met wat toegevoegde waarde. De boodschap van de film gaat over hoe de mensheid zijn hulpbronnen gebruikt en de echte waarde van de natuur.

De cyclus van het leven is nog steeds het leidende thema. Mufasa legt Simba uit hoe belangrijk het is om te begrijpen dat alle levende wezens belangrijk zijn, van dieren tot planten. Als we ons door hebzucht laten corrumperen en de aarde misbruiken, zal de kringloop van het leven breken en zal er geen leven meer zijn.

Leeuwen worden gezien als sterke dieren die zich voeden met anderen. Maar Mufasa wijst op het belang van hun lichaam na de dood. Ze zullen de aarde voeden waar planten zullen groeien die de dieren zullen voeden.

Als iedereen bijdraagt aan de kringloop van het leven, zonder misbruik te maken van zijn positie, zal het leven harmonieus en mogelijk zijn, ook al lijkt het soms onrechtvaardig.

Scar belichaamt hebzucht, corruptie en het verlangen om alles en iedereen te bezitten. Hij geeft niets om de andere dieren in zijn koninkrijk of dat planten nooit meer groeien. In zekere zin draagt Scar bij aan zijn eigen ondergang en die van zijn wereld.

Deze boodschap biedt een parallel met onze wereld, met de klimaatnoodsituatie waar we mee te maken hebben en de problemen die gepaard gaan met ongelijkheid en misbruik.

Door dicht bij het origineel te blijven, omarmt de film zijn oorspronkelijke boodschap en brengt die naar onze huidige realiteit, waardoor het publiek zich identificeert met wat het op het scherm ziet.

The Lion King zal altijd een Disney-klassieker blijven en over een paar jaar zullen de mensen zich deze nieuwe bewerking waarschijnlijk niet meer herinneren. Nostalgie zal er altijd zijn, waardoor je terugdenkt aan je kindertijd, terug wilt naar het origineel en de liedjes zingt die deel uitmaken van de soundtrack van je leven. Wellicht ook interessant voor jou

Dieren in de hoofdrol: 10 films die ons laten nadenken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Dieren in de hoofdrol: 10 films die ons laten nadenken

Het is onze plicht elke vorm van dierenmishandeling te veroordelen.Misschien kunnen deze films met dieren in de hoofdrol tot bewustwording leiden.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.