Een hond als huisdier werkt therapeutisch
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis voelen zich vaak leeg vanbinnen. Dit is meestal het gevolg van de ervaringen uit een gebroken kindertijd. Hoe kunnen huisdieren hier een rol in spelen? Lees verder en ontdek hoe een hond als huisdier therapeutisch werkt bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Wanneer deze mensen jou hun levensverhaal vertellen, dan merk je dat vele thema’s terugkeren. Ze praten onder andere over afwezige ouders, emotionele verwaarlozing en een gebrek aan lichamelijke genegenheid.
De omgeving is niet de enige factor in de ontwikkeling van een borderline persoonlijkheidsstoornis. Ook genetica speelt een aanzienlijke rol. Patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis voelen zich verloren en gebroken. Ze hebben het gevoel alsof ze verdrinken in hun wanhoop.
Hun angst dat ze mogelijk verlaten zullen worden, is zo sterk dat ze de neiging hebben tot zelfdestructie. Dit leidt uiteindelijk tot een selffulfilling prophecy. Omdat ze bang zijn dat mensen hen zullen verlaten, duwen ze de mensen die van hen houden, weg.
Het is belangrijk dat we er rekening mee houden dat patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis uitermate gevoelig zijn. Ze voelen een diepe emotionele pijn als iemand hen tegenspreekt of frustreert.
Anderzijds is het zo dat honden of andere huisdieren nooit mensen beoordelen of verlaten. Dit zorgt ervoor dat patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis zich aan hun huisdier hechten. Het is een manier om zonder het risico gekwetst te worden liefde te krijgen.
Vele patiënten die aan een borderline persoonlijkheidsstoornis lijden, raken gehecht aan hun huisdier en dan vooral aan honden. Hun huisdier vult in zekere zin die lege ruimte binnenin hen op.
Waarom is een hond als huisdier therapeutisch?
Emotionele bevestiging
In tegenstelling tot wat er in relaties tussen mensen kan gebeuren, zijn dieren niet in staat om iemand het gevoel te geven dat hun emoties niet belangrijk zijn.
Meestal hebben mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis dit probleem met hun familie en naaste vrienden. Dit zijn enkele van de belangrijke voorbeelden. Mensen zeggen dan dingen als “Je kan geen dorst hebben want je hebt net iets gedronken,” of “Ik begrijp niet waarom je altijd huilt als je alles hebt wat je nodig hebt.”
Honden doen dit nooit. Dat is dan ook de reden waarom honden patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis het gevoel geven dat ze volledig aanvaard en erkend worden.
Honden oordelen niet
Een hond beoordeelt zijn baasje niet. Ze hebben de taal niet om dat soort gevoelens te uiten. Bovendien bezitten ze de culturele en sociale overtuigingen niet die mensen hebben. Deze overtuigingen, stereotypen en vooroordelen zijn vaak verantwoordelijk voor de manier waarop we een oordeel vormen over andere mensen.
Patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaren een ondraaglijke emotionele pijn wanneer iemand hen beoordeelt. Dat maakt het hen enorm moeilijk om relaties in stand te houden.
Honden en andere huisdieren zorgen ervoor dat deze mensen zich kalm en vredig voelen. Deze relatie zonder oordelen kan hen het gevoel geven dat ze erbij horen.
Een hond als huisdier betekent gezelschap
Voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis is een hond als huisdier geweldig gezelschap. Het maakt niet uit wat je meemaakt of hoeveel je huilt of hoe onstabiel je je voelt. Honden zullen aan je zijde blijven.
Dit soort gezelschap is precies wat mensen met een persoonlijkheidsstoornis soms nodig hebben om evenwicht te vinden. In zekere zin helpen honden hun baasjes om hun emoties te sturen.
Onvoorwaardelijke liefde
Honden houden van jou zonder iets in ruil terug te verwachten. Veel patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben een laag zelfvertrouwen. Een hond als huisdier hebben kan hen daarom meer zelfvertrouwen en meer zelfzekerheid geven.
Veel van hun problematisch gedrag heeft te maken met de nood aan genegenheid, liefde en begrip. Het probleem is echter dat hun gedrag meestal het tegenovergestelde effect heeft. In deze context kan een hond de onvoorwaardelijke liefde geven die ze nodig hebben, ook als ze het moeilijk hebben.
De nadelen van een hond als huisdier voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis
Het is duidelijk dat patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis speciale en gezonde banden opbouwen met honden. Toch hebben die relaties ook enkele tekortkomingen. Soms wordt een hond een soort buffer voor hun emoties. Hun huisdier werkt dan als een emotionele pleister.
De reden is dat relaties met honden de gebrekkige en pijnlijke emoties bedekken. Dit is goed in het begin. Het helpt patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis namelijk om hun emoties te sturen. Op emotioneel vlak voelen ze zich dan ook stabieler.
Het probleem is echter dat de patiënt te afhankelijk wordt van zijn hond. Dat zorgt ervoor dat ze gemakkelijker vermijden om interpersoonlijke situaties aan te pakken. Ze kunnen zich zelfs afzonderen van andere mensen. Ze steunen dan op hun huisdier om hun emotionele behoeften te vervullen.
De voordelen uitbreiden
Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden. Dat is nodig om te verzekeren dat een huisdier therapeutisch werkt en de situatie niet nog erger maakt. Het idee is om de voordelen uit te breiden die een hond als huisdier biedt zonder emotioneel te afhankelijk te worden van de hond.
Patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis moeten dus ook pogingen doen om met de mensen om zich heen relaties te ontwikkelen. Ze moeten bereid zijn om zich soms gefrustreerd te voelen. Bovendien moeten ze ook het feit aanvaarden dat ze op een bepaald moment kritiek zullen krijgen. Daar moeten ze leren mee omgaan.
Het feit dat mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis gehecht raken aan hun hond, heeft nog een ander nadeel. Honden sterven normaal gesproken veel jonger dan mensen. Dit kan daarom een ernstige crisis veroorzaken en leiden tot:
- Zelfverminking
- Impulsiviteit
- Agressiviteit
- Intense rusteloosheid
Tot slot kunnen we zeggen dat, net als bij de meeste dingen, een hond als huisdier met mate werkt bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Deze patiënten kunnen dus inderdaad voordelen halen uit het gezelschap van een dier.
Toch is speciale zorg nodig om te verzekeren dat de relatie niet giftig wordt. Het mag immers geen magere vervanging worden voor een correcte emotionele sturing.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Frías, A. (2017). Vivir con trastorno límite de la personalidad. Una guía clínica para pacientes. Serendipity. Desvele de Brouwer.