Een gezonde relatie: wat is het geheim?
Als mensen een gezonde relatie zien, denken ze vaak dat de partners geluk hebben gehad. Ze zouden echter moeten weten dat dat niet echt het geval is. Korte-termijnliefde is niet moeilijk, we kunnen zeggen dat het niet zoveel liefde of toewijding vereist. De eerste gepassioneerde fase duurt echter niet lang, en het opbouwen van een gezonde relatie vergt inspanning.
Koppels die al lange tijd een relatie hebben, lijken bepaalde kwaliteiten, gewoonten en patronen te delen die de relatie veel bevredigender maken.
Mensen in langdurige relaties genieten bijvoorbeeld van een betere gezondheid. Veel studies hebben aangetoond dat mensen die een gelukkige relatie hebben langer leven, minder hartziekten hebben, en een hogere overlevingskans hebben dan alleenstaande of gescheiden mensen.
Dit feit lijkt in verband te worden gebracht met wederzijdse zorg binnen functionerende koppels. Dit zijn koppels die nog steeds de liefde in leven houden na zo lang en die voor elkaar zorgen. Hoe doen ze dat? Werkt een relatie makkelijker dan we denken? Laten we dieper ingaan op de kenmerken die gezonde relaties hebben.
Goede communicatie
Slechte communicatie binnen relaties is de oorzaak van veel van de problemen die uiteindelijk eindigen. Assertieve communicatie is dus zeer belangrijk. Dit is totaal anders dan monologen, kritiek, of herhalen wat men wil, nodig heeft, of verlangens. Assertieve communicatie is alleen mogelijk als het beide kanten opgaat.
Vooral komt meer dan 60% van de echtscheidingen voor als gevolg van een gebrek aan communicatie. Een gezonde relatie vereist respect en begrip als het gaat om communiceren.
In die zin, weten hoe je jezelf assertief uit te drukken, een goede houding hebben tijdens het luisteren naar je partner, en je best doen om hem of haar te begrijpen zijn slechts enkele van de kenmerken van goede communicatie op alle gebieden van het leven.
Partners in een gezonde relatie hebben niet alleen gemeenschappelijke belangen
Afhankelijkheid is dodelijk voor bijna alle relaties. Dit maakt zonder twijfel geen deel van een gezonde relatie. Een gezonde relatie hebben gaat over het houden van aparte passies, interesses en zorgen. Het gaat erom een team te zijn en tegelijkertijd je individuele essentie te behouden.
Het hebben van je eigen ruimte en het respecteren van elkaars ruimte en tijd is essentieel. Als één partner geen apart leven heeft, heeft deze weinig bij te dragen aan de relatie. In een relatie gaat het over van elkaar houden en samen leuke dingen doen zonder overdreven obsessief of verstikkend te zijn.
Vind dingen die je graag samen doet, maar vergeet niet wat je graag alleen doet. Richt je ook op jezelf. Je professionele leven, je creatieve kant en persoonlijke interesses zijn van groot belang. Elke partner moet leren de prestaties van de ander te herkennen en te waarderen en elkaars ruimte te respecteren.
Het belang van een goed seksleven
Vorig jaar werd een studie uitgevoerd naar de relatie tussen seks in een relatie en verschillende niveaus van geluk. Er namen meer dan 30.000 mensen deel aan dit onderzoek. Uit de resultaten bleek dat paren die regelmatig seks hadden ook een hogere mate van tevredenheid weerspiegelden.
Het onthulde ook dat het tonen van affectie anders dan seks een beslissende factor was voor een gezonde relatie. Ook gebaren waardoor mensen zich gewaardeerd en geliefd voelen, zoals handen vasthouden, knuffelen en kussen, zijn belangrijk.
Een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheden
Het lijkt alledaags en repetitief, dat weten we. Koppels die niet weten hoe ze om moeten gaan met verplichtingen en rechten blijven vaak niet bij elkaar. Als dit gebeurt, voelt de ene partner zich meestal verantwoordelijk voor de andere, waardoor ze zich een ouderfiguur voelen in plaats van een partner.
Voor elkaar zorgen betekent precies dat: verantwoordelijkheden en rechten voor beide partners vaststellen en respecteren. Vergeet niet dat balans een essentieel ingrediënt is voor een gezonde relatie. De relatie moet eerlijk zijn voor beide partners, en daarom is het vinden van een middenweg erg belangrijk.
Een relatie laten werken bestaat uit leren om het oneens te zijn
Het is normaal om het af en toe oneens te zijn met je partner. Samenleven is niet altijd perfect. Jezelf zijn is heel belangrijk als je een relatie hebt. Om je essentie te behouden, is het goed om het soms oneens te zijn met je partner.
Het geheim voor succes is niet altijd hetzelfde denken als je partner. In alle eerlijkheid, dat is vrijwel onmogelijk. We zijn allemaal anders, dus het beste wat we kunnen doen is leren om het oneens te zijn. Jullie moeten goed naar elkaar luisteren en af en toe eens in elkaars schoenen staan.
Neem verantwoordelijkheid voor je emotionele staat en leer deze te beheren. Naast het respecteren van de mening van je partner, zul je ze laten zien dat je jezelf onder controle hebt en emotionele intelligentie hebt. Natuurlijk moet dit wederzijds zijn. Het heeft geen zin dat de ene partner hard werkt als de andere geen moeite doet.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Carr, D., Freedman, V. A., Cornman, J. C., & Schwarz, N. (2014). Happy Marriage, Happy Life? Marital Quality and Subjective Well-Being in Later Life. Journal of marriage and the family, 76(5), 930–948. doi:10.1111/jomf.12133
- Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication?. Journal of marriage and the family, 78(3), 680–694. doi:10.1111/jomf.12301
- Grover, Sean (2019) How to Make Love Last. Why do some couples remain madly in love, while others see love fade fast from their relationship? Recuperado de http://www.seangrover.com/how-to-make-love-last/