Drie tv-series op Netflix over psychische aandoeningen

Hoe zou het zijn om te leven met een psychische aandoening? Sommige echt interessante tv-programma's kunnen een paar antwoorden bieden. In dit artikel bespreken we er drie.
Drie tv-series op Netflix over psychische aandoeningen

Laatste update: 17 maart, 2022

Nu tv-series steeds populairder worden, proberen regisseurs en scenarioschrijvers nu personages op te nemen die het echte leven weerspiegelen. Om deze reden is het vrij eenvoudig om series en personages te vinden die psychische stoornissen normaliseren. In dit artikel hebben we het over tv-series over psychische aandoeningen. We praten ook over hoe ze worden aangepakt in deze shows.

Houd er echter rekening mee dat deze shows fictief zijn. Bovendien vertegenwoordigen ze soms nogal stereotiepe of gewijzigde kenmerken om aan te sluiten bij de verhaallijn van de show.

Drie tv-series op Netflix over psychische aandoeningen

Televisieseries

1. Atypical

Robia Rashid heeft deze Netflix-serie gemaakt en geschreven. Het laat je kennismaken met het leven van een 18-jarige met een autismespectrumstoornis (ASS). Deze uiterst complexe ziekte veroorzaakt veel symptomen, die meestal in de vroege kinderjaren beginnen. Over het algemeen manifesteren mensen met ASS:

  • Problemen met communiceren en sociale interactie.
  • Repetitief gedrag of inflexibiliteit in hun routines.

Mensen met ASS hebben in hun dagelijks leven veel moeilijkheden. Dit is vooral duidelijk bij laagfunctionerende gevallen. ASS is over het algemeen gekoppeld aan een aanzienlijke mate van invaliditeit. Bovendien bezit ongeveer 60 procent van de mensen met ASS, in tegenstelling tot wat je in films ziet, lager dan gemiddelde intellectuele vermogens.

De serie

“Atypical” is de naam die wordt gegeven aan het soort brein dat mensen met ASS hebben. De hersenen van mensen zonder ASS worden neurotypisch genoemd. Sam Gardner, de hoofdpersoon, is een goed functionerende ASS-patiënt.

In de serie zie je hoe Sam het doet op de middelbare school en hoe hij een leven wil dat meer lijkt op dat van zijn leeftijdsgenoten. Terwijl hij op zoek is naar zijn eigen onafhankelijkheid, laat de tv-serie zien hoe zijn ouders en zus omgaan met de conflicten die zich voordoen in hun eigen leven en dat van Sam.

2. Special

Deze Netflix-productie is gebaseerd op het leven van schrijver Ryan O’Connell, een jonge man met hersenverlamming. Deze ziekte wordt veroorzaakt door onomkeerbare hersenbeschadiging die optreedt voordat de hersenen volledig zijn ontwikkeld. Daarom is het een blijvend letsel dat veel symptomen kan veroorzaken.

De symptomen van hersenverlamming omvatten motorische stoornissen die de houding en/of beweging van de patiënt beïnvloeden. Bovendien kunnen deze gepaard gaan met enkele zintuiglijke en intellectuele stoornissen.

Deze variëren in ernst. In feite hangt de ernst van de aandoening af van de intensiteit en timing van de aandoening. Een dergelijke variabiliteit betekent dat er een zeer breed spectrum aan deze aandoening is. De verlamming van sommige mensen is vrijwel onmerkbaar. Anderen hebben echter hulp nodig bij het uitvoeren van de meest elementaire dagelijkse taken.

De serie

Ryan Kayes is een innemend personage dat je laat zien hoe het leven is voor een persoon met een handicap. Bovendien is hij homo. Door de reeks besluit Ryan een einde te maken aan de overbeschermende houding van zijn moeder. In feite begint hij een onafhankelijk leven te leiden zoals iedereen.

Deze serie is niet alleen grappig. Het laat je ook de afwijzing zien waarmee Ryan wordt geconfronteerd vanuit de samenleving. Maar je ziet ook hoe hij uitzonderlijke vrienden weet te maken. Hij stelt zelfs doelen en weet deze te bereiken.

3. Lady Dynamite

Lady Dynamite is ook beschikbaar op Netflix. Het is een semi-autobiografisch verhaal over het leven van Maria Bamford. Ze is een komiek met een bipolaire II-stoornis. Bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen. Het veroorzaakt fasen van manie of hypomanie, evenals extreem lage stemmingen.

Manie (hypomanie op een lager niveau) is een fase waarin patiënten zich extreem opgetogen voelen. Ze kunnen zich overdreven optimistisch of nerveus voelen, meer energie hebben en overmatig zelfvertrouwen vertonen. Bovendien hebben ze niet veel slaap nodig, zijn ze ongewoon spraakzaam en nemen ze impulsieve beslissingen.

In de depressieve fase voelen ze zich echter verdrietig, hopeloos, ongeïnteresseerd en hebben ze nergens plezier in. Ze voelen zich ook lusteloos en lethargisch.

Er zijn vier soorten bipolaire stoornis:

  • Type I. De patiënt heeft een manische episode meegemaakt voor of na een hypomane depressieve episode.
  • Typ II. De patiënt heeft een depressieve episode en ten minste één hypomane episode gehad. Ze hebben echter nog nooit een manische episode doorgemaakt.
  • Cyclothymisch. In twee jaar tijd heeft de patiënt korte episodes van zowel hypomane als depressieve symptomen ervaren. Ze hebben echter geen depressieve episode meegemaakt.
  • Anders. De patiënt heeft manische of depressieve episodes gehad, maar deze passen niet in een van de voorgaande categorieën.

De serie

Deze show is een echte komedie. In dit soort formaat is het best moeilijk om alle ups en downs te laten zien van iemand die lijdt aan een psychische aandoening. Via flashbacks zie je momenten waarop Maria voor het eerst in de comedy-industrie begon, toen ze naar een afkickkliniek ging en haar terugkeer naar het normale leven.

Je ziet alle ups en downs van Maria’s leven. Haar ziekenhuisopname, haar depressieve episodes en verschillende situaties gedurende deze periode van haar leven.

Man kijkt naar de tv

De sleutel tot het succes van tv-series over psychische aandoeningen

Het enige dat deze drie shows gemeen hebben, is de komische maar respectvolle toon waarin ze zijn gemaakt.

Deze projecten helpen bij het normaliseren van de psychische stoornissen die een groot deel van de bevolking treffen. Ten eerste zie je alle obstakels die de lijders van deze aandoeningen moeten overwinnen. Daarnaast laten ze je de moeilijkheden zien die hun families ervaren. Ten slotte zie je hoe de samenleving zelf mensen met psychische aandoeningen waarneemt en behandelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.