Drie manieren om meer van jezelf te houden

Drie manieren om meer van jezelf te houden

Laatste update: 09 juli, 2017

We vergeten vaak om van onszelf te houden, van de persoon die we van binnen werkelijk zijn. Misschien is het uit angst, maar we raken gewend aan het idee dat de beste manier om onszelf te verbeteren is door meer van onszelf te eisen. Dit is één manier om de realiteit te zien en te construeren, een manier waarin de maatschappij een fundamentele rol speelt. Iets hieraan nodigt ons echter uit om onszelf te haten, daarom willen we je wat advies geven zodat je kunt leren om meer van jezelf te houden.

Het is overigens normaal om te denken dat als iets ontzettend moeilijk is om te doen, je er dan maar des te meer moeite in moet steken. Maar het is niet altijd zo. Onthoud dat het niet nodig is om te lijden of een rottijd te hebben om te bereiken wat je hart verlangt. Als jij op deze manier denkt, zelfs al is het maar een beetje, dan weet je bij lange na niet wat het inhoudt om van jezelf te houden.

De meesten van ons zijn getraind om zichzelf meer te straffen dan te belonen. Het is waar dat we er gezonde gewoonten op zouden moeten nahouden en volhardend zouden moeten zijn in ons dagelijkse leven. Maar ook het beoefenen van zelfliefde is een taak die we zouden moeten uitvoeren als we ons volledige potentieel wensen te benutten.

Alle obstakels die je overwonnen hebt zijn redenen om van jezelf te houden

Veel ervaringen die we in onze herinneringen meedragen, zelfs al lijken ze nog zo onbelangrijk, zijn obstakels die we overwonnen hebben en die ons gemaakt hebben tot wat we zijn: buitengewoon en geweldig. Bovendien steken we moeite in situaties waarvan we denken dat ze niet zo uitputtend zullen zijn, terwijl ze eigenlijk juist voortdurende aanpassing en aandacht op onze omgeving inhouden.

Beoefen zelfliefde en voel je goed over jezelf voor alles wat je tot nu toe hebt bereikt. Dit zal je zelfvertrouwen voeden. De situaties die moeilijk en problematisch lijken zijn eigenlijk ervaringen die jou in staat zullen stellen om te groeien. Vermijd geklaag en accepteer die momenten, heb ze lief, want ze vormen een deel van de weg die naar je dromen leidt.

Van Jezelf Houden

Waarom zou je niet van jezelf houden?

Zoals we hierboven al zeiden, zijn we geneigd om onszelf te beschermen tegen onszelf, waarbij we onze gebreken analyseren en ze al onze aandacht schenken. We hebben vaak veel te veel kritiek op onszelf zonder dat we dit ook maar doorhebben. We brengen onszelf ontzettend veel schade toe met al die negatieve zelfpraat.

Om die overtuigingen die obstakels vormen op jouw weg naar zelfliefde te vermijden, moet je de punten identificeren die hen ondersteunen. Dit omvat soms het innemen van een tegenovergesteld standpunt van de mensen van wie je houdt en die van jou houden, die het beste voor je willen, maar die ook fouten maken. Ze kunnen je advies geven, maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor jouw beslissingen.

Van Jezelf Houden

Jezelf je excuses aanbieden en bedanken

Het is ons geleerd om vriendelijk en meelevend te zijn, en om aandacht te besteden aan de behoeften van anderen; dit is wat het betekent om een goed mens te zijn. Leer jezelf te bedanken voor alles dat je overwonnen en geleerd hebt zonder hierbij iemand te kwetsen, zelfs jezelf niet.

Wees gelukkig met elke beslissing die je moedig en consistent genomen hebt, waarbij je jezelf altijd vertrouwde. Waardeer wat een geluk je hebt om vrij te zijn, en saboteer jouw vrijheid niet door je te verschuilen achter anderen of door alleen het huis te verlaten als de dingen goed gaan.

Jij bent de enige die weet hoe je jezelf een goed gevoel kan geven, dus verspil je tijd niet door jezelf een rotgevoel te geven. Je hebt ontzettend veel middelen en technieken tot je beschikking.

Gun jezelf momenten van bezinning die jou in staat stellen om een hogere, diepere staat van bewustzijn te bereiken. Denk na over hoe je praat en omgaat met jezelf. Als je beseft dat je de manier waarop je dit doet niet leuk vindt, bied jezelf hier dan je excuses voor aan.

Dit soort gewoonten en handelingen zullen je in staat stellen om je geest leeg te maken, om vrede te maken met je innerlijke zelf en, bovenal, om van jezelf te houden om het buitengewoon bijzondere wezen dat je bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.